Google přesouvá Blogspot na HTTPS

Službu Blogger koupil Google v roce 2003. Jedná se o klasickou blogovací službu, kde dostanete k dispozici CMS a můžete psát. Pokud nemáte vlastní doménu, tak vám blog bude zřízen na subdoméně blogspot.com (pro některé země používá národní doménu). Služba je také v češtině i když moc blogů v češtině jsem nenašel. Google se rozhodl, že všechny převede na HTTPS, což může trochu rozhodit výsledky ve vyhledávání.

Rok 2016 bude patřit Let’s Encrypt?

Do HTTPS nás Google tlačí už nějaký ten pátek. Je pravda, že všechna komunikace na internetu by měla být šifrována. Na druhou stranu starat se certifikáty je další věc, na kterou musíte myslet. Alespoň že tu teď máme zdarma ověření na úrovni domény Let’s Encrypt, který zřejmě donutí přejít na HTTPS více lidí než příslib Google, že vám nepatrně zvýhodní stránku v SERP. Přeci jen správný poskytovatel hostingu se vám už teď postará o automatické prodloužení certifikátu od Let’s Encrypt.

Mimochodem Google není jediný, kdo masivně převádí blogy na HTTPS. Společnost Automattic, která stojí za wordpress.com hodlá převést na HTTPS až jeden milion domén. Samozřejmě certifikáty budou od Let’s Encrypt.

Menší turbulence v SERP

Většina lidí hledá za Google/Seznam dance nějakou změnu algoritmu, popřípadě novinku. Často však jde jen o případ, kdy velká služba či web, před který teče hodně linkjuice něco mění. Pokud je váš web nějakým způsobem na tento linkjuice napojen, tak se změna projeví vychýlením pozic. Jako příklad si můžeme uvést přechod Wikipedie na HTTPS, kde byl výkyv tak výrazný, že se začalo mluvit o Securageddon anebo HTTPS Update 2. Spousta lidí z toho měla fakt nahnáno.

Jak jsem ale zmínil moc českých blogů není. Seznam dokonce indexuje jen pár tisíc stránek. Na druhou stranu pokud si libujete v komentářovém odkazování anebo web 2.0 linkbuildingu možná si něčeho všimnete než to vyhledávače znovu přechroustají.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Google přesouvá Blogspot na HTTPS”

  1. Táto zmena môže celkom veľmi pomiešať s pozíciami v zahraničí pretože tam sa blogspot aj pomerne často využíva a niektoré weby majú linkbuilding čisto len založený na blogspto bud na komentároch alebo ako web 2.0

Comments are closed.