Včerejší změny na Google byla jen menší aktualizace

Včera došlo k poměrně zajímavým globálním pohybům na Google, což zaevidovaly různé měřící nástroje. Načež se spustila velká diskuze o novém algoritmu (Colossus), update Panda algoritmu anebo silném posílení HTTPS jako hodnotícího faktoru. Google to dnes popřel. Jednalo se jen o pravidelnou aktualizaci jádra.

This is not a Panda update. As you know, we’re always making improvements to our search algorithms and the web is constantly evolving. We’re going to continue to work on improvements across the board.

Jednoduše řečeno, Google reaguje na aktuální trendy a bylo potřeba aktualizovat hodnotící algoritmus. Následný mírný Google dance pak rozhodil výsledky.

A proč vznikl takový povyk kolem HTTPS, že se dokonce chvilku mluvilo o Securageddon anebo HTTPS Update 2? Barry Schwartz ze Search Engine Land na to našel jednoduchou odpověď. Za všechno může Wikipedie. V těchto dnech přechází kompletně na HTTPS, což je velký zásah z pohledu SEO. Je nutné vyhledávačům podstrčit nové výsledky, kvůli přesměrování všude prosakuje link juice, Google kontroluje obsah na nových adresách, prostě v případě tak velkého kolosu jako je Wikipedie to chvilku trvá než sedne. Vzhledem k tomu, že je Wikipedie na možná milionech obecných frází na prvních pozicích a při přechodu se na několik dnů tyto fráze propadnou od pár příček do neznáma, tak se není čemu divit, že SEO hlásiče prorokují soudný den :)

Teď když nad tím přemýšlím, jak asi Seznam pobere přechod Wikipedie?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Včerejší změny na Google byla jen menší aktualizace”

  1. Priklanim se k nazoru, ze to seznam sezere prednostne protoze to pro nej bude nova URL, na druhou stranu to tak nemusi byt protoze chvili potrva nez si uvedomi ze na puvodni url je 301cka a tak to muze chvili brat jako duplicitni obsah, kazdopadne bude si myslim rozhodne zajimavy dance :)

  2. jak to pobere Seznam.cz? S rychlostí jeho crawlování a především pak “pročtením” to uvidíme tak za 3 týdny :-D

  3. Já ti nevím, mě nepřijde Seznam v rychlosti indexace zas až tak pomalý. Problém ale vidím trochu v tom, že po čase některé stránky z indexu prostě vyhodí. Když je ručně přidám, zase se tam obratem objeví, a někdy i zůstanou …

Comments are closed.