Stále máte od Seznam penalizaci za přechod na HTTPS? Oprava přijde v únoru.

V červenci minulého roku Seznam důrazně varoval před přechodem z HTTP na HTTPS. Problém byl v přesměrování stránek na novou adresu. Pokud přecházíte z HTTP na HTTPS, tak v podstatě vytvoříte duplicitní web a starý obsah na něj přesunete. Tedy ne vždy. Někdy kvůli zachování funkčnosti, nechá provozovatel originální web stále funkční anebo nepřesune vše. To způsobovalo Seznamu velké problémy, které se odrazily na pozicích. Že se situace nezlepší do konce roku potvrdil fulltextový tým v listopadu.

V lednu tak spousta lidí čekala, zdali se něco bude dít. Podle dnešního blogpostu vývojářů Seznam zatím ne, ale na řešení se už pracuje. V testovacím provozu je “úprava”, který má pomoct právě s přesměrovanými stránkami. Zdali však bude fungovat se dozvíme až během února.

Problém je v podstatě stále stejný. Nedaří se přenést plná hodnota všech “signálů” z originálu na duplicitu, pokud není obsah přenesen úplně. Zřejmě se jedná o off page faktory, k jejíž hodnocení je potřeba hlavně práce robota a následně vše přepočítat.

Loni v létě jsme zjistili, že jsou tyto přesuny hodnot pomalejší, a tudíž dochází k delším propadům pozic ve výsledcích hledání, než by se nám i nejednomu majiteli přesměrovaného webu líbilo. Proto jsme pracovali hlavně na tom, abychom tento mechanismus zrychlili …

Vývojáři zřejmě našli řešení jak celý proces urychlit, anebo najít nějakou zkratku. Ovšem neví se to jistě.

Až testy dostatečně prokážou funkčnost zvoleného řešení, budeme vás informovat. I pak sice bude platit, že jakýmkoliv přesměrováním (tedy i tím na HTTPS) může dojít ke krátkodobému poklesu pozic ve výsledcích vyhledávání, mělo by však jít o opravdu krátkodobý pokles nejvýše v řádu několika dnů

Chyba na straně provozovatelů webů?

Několikrát zaznělo z více zdrojů, že problém je hlavně se špatně provedeným přesměrováním. To potvrzuje i poslední odstavec.

Stále platí, že nám zpracování vašeho webu usnadníte, když budete přesměrovávat všechny své URL z HTTP verze permanentním přesměrováním (HTTP 301) na jejich HTTPS následovníky, a to včetně obrázků.

V nápovědě Seznamu pak najdete informaci, že pokud chcete mít jak HTTP, tak i HTTPS verzi, je třeba určit jednu jako hlavní pomocí canonical.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Stále máte od Seznam penalizaci za přechod na HTTPS? Oprava přijde v únoru.”

  1. Seznam má asi nějaké problémy nejen s přesměrovanými weby. Indexuje vám v pohodě i nové weby? Mně tedy ne. Navíc výsledky vyhledávání v současném fulltextu seznamu jsou také prazvláštní. Dopředu se dostávají roky neaktulizované weby, mfa weby apod. Čili asi seznam klade momentálně víc důraz na historii domény i domén odkazujících na web.

Comments are closed.