Téma vs klíčové slovo

Před chvíli jsem si přečetl článek Goodbye Keyword Optimization — Welcome To The Age of Topical Optimization. Cílit na témata místo konkrétních klíčových slov se zdá být jako dobrý nápad. Tedy pokud se bavíme o budoucnosti a náš web získá dostatek autority. V opačném případě to fungovat nebude. Zkoušel jsem to několikrát a různými způsoby.

Stránka, která cílí na konkrétní slovní spojení jak onpage tak offpage, zatím vždy byla z pohledu návštěvnosti z vyhledávání efektivnější než ta, kde se píše o nějakém tématu. Víceméně to testuji pravidelně a výsledek byl doposud vždy stejný a to jak na Google i Seznam. Co se týká strategie nic se za ty roky nezměnilo. Zvolte si hledanou frázi, zacilte na ní obsah, sežeňte si pár dobrý odkazů a vychutnávejte si návštěvnost z vyhledávačů.

Asi nejzajímavější test proběhl na mé testovací IT PBN (frekvence 1 článek za týden na 1 blog). Číslo 5 je odříznuto od přídělu kvalitního linkjuice. Žije z přírodních zdrojů, které jsou většinou nofollow (převážně sociální sítě). Číslo 2 dostalo několik celkem silných dávek kvalitnějšího linkjuice, protože se na něm nachází texty, které v ČR nikdo nechce překládat/zpracovat.

Na číslo 5 jsem přidával texty přepsané ze zahraničních magazínů, kterým ty české nevěnovaly moc prostoru. Návštěvnost však zanedbatelná (desítky lidí za týden). Ovšem pak mě napadlo vyzkoušet tam přidat hodně hledané slovní spojení. No a najednou dělá téměř 40 % návštěvnosti. Z grafu je vidět klasický magazínový boost pro nové články, který postupně opadá. Blog už však nemá dostatek linkjuice se udržet natrvalo.

cislo-5-vyhledavani-presne-psany-keyword

Obdobný experiment jsem udělal u čísla 2. Článek se podílí na návštěvnosti z 5,7 %. Ovšem číslo 2 má zhruba 10x větší návštěvnost. Díky větší síle linkjuice se však dostavuje klasický efekt postupného posouvání ve vyhledávačích nahoru.

cislo-2-vyhledavani-presne-psany-keyword

Chcete novoroční výzvu?

Přemýšlíte co zkusit do nového roku? Zkuste udělat web, který bude odpovídat na nejhledanější otázky ve vyhledávačích. Ideálně v jedné kategorii. Co článek, to odpověď na jednu otázku. Stanovte si určitou frekvenci, třeba 1 odpověď na týden, délka 300 – 500 slov + minimálně jeden obrázek. Samozřejmě je ideální vše nastavit podle tématu. Vaření bude vyžadovat kratší texty ale víc obrázků, programování zase více textu a minimum obrázků. Okořeňte to pravidlem třeba 40 % času na psaní, 60 % na propagaci a uvidíte, že to bude stát za to.

Proč do toho jít? Tak hlavně je fajn něco dělat pořádně. Pokud dodržíte harmonogram a poctivě se projektu budete věnovat získáte pracovní návyky. Nezapomeňte, že si lze připravit texty dopředu a nastavit datum publikování anebo práci rozložit (přes víkend psát, přes týden propagovat). Dále pro mě je psaní formou učení a třídění myšlenek. Obdobně si můžete rozšířit své znalosti. Údajně si člověk zapamatuje 10 % toho co slyší, 30 % toho co si musí zapsat a 70 % toho co musí sám udělat.

Takže chcete jít do toho? Pokud ano, tak pro vás mám pár tipů z našeptávače Seznam. Stáhnout si je můžete zde.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Téma vs klíčové slovo”

  1. V jakých číslech se prosím pohybuješ na prvním grafu ?

  2. Tak právě něco podobného chystám zkraje roku. Web o mém hobby s odpověďmi na otázky. Co dotaz, to stránka-článek. Můj zájem je dlouhodobý, chci trvalý růst návštěvnosti, nezajímám se o náhodné zvýšení návštěvnosti. Ale ty číselné údaje z tvého článku jsou mi velkou pomocí.

Comments are closed.