Nepodceňujte sílu článků, které můžete napsat

Spousta z vás má, měla anebo bude mít nějaké soukromé stránky, kde máte prostor pro psaní vlastních názorů. Často si říkáte, že nemáte návštěvnost anebo ranky a proto tyto stránky nic neznamenají. Než jsme se podíval na tuto problematiku z opačné strany, tak jsem se na to také takto díval.

O kom se nepíše, ten není

O kom se nepíše, ten není je poměrně staré tvrzení ale stále platí. Spousta majitelů stránek má nastavené Google Alerts anebo jinou službu, která je upozorní, když se na internetu o nich objeví zmínka. Články často komentují a dokonce i sdílí na profilech sociálních sítí. Teoreticky to můžeme zařadit pod linkbaiting, ale to by bylo velmi krátkozraké. Když o nic někdo napíše tak na to poukáží: “Podívejte někdo nezaujatý je s námi spokojený, přečtěte si to.” Toto jednání je často velice impulzivní a působí upřimně.

Samozřejmě něco takového se neděje zas tak moc často, vlastně je to hodně vzácné. Přirozený PR článek. Někdo to neponechá náhodě a rovnou si takovýto článek koupí. Na profesionálních magazínech to ale znamená zařazení pod reklamu, kde se pod článek radši nikdo nepodepíše, jsou zablokované komentáře a článek je označený. U těch neprofesionálních s každým nezvládnutým PR článkem utrpí reputace. Proto také doporučuji každému, kdo chce psát placené texty, je označovat. Zvládnout takzvaný PR článek není nic jednoduchého, je to časově náročné a vyžaduje to dostatek znalostí v oboru, vlastně mnohem víc. Jestli to neumíte označte to jako reklamu, zablokujte komentáře a nepodepisujte se pod to jak to dělají profesionální magazíny. Dělat PR je náročná záležitost, dělejte radši reklamu.

Jenomže firmy chtějí, aby se o nich psalo v dobrém duchu. Vyzvedli se jejich kvality, ukázal někdo světu co umí a jak dobře to umí. Pořádně je prezentoval, tak že čtenář jen se zatajeným dechem čte, jak to zrovna u nich funguje. Mno a pak se dozví, že takovéto texty se prodávají za tisíce :)

Článek napsaný od srdce má přesně takovou hodnotu

Jejda tisícovku za normostranu PR textu? To je ještě levné. S kvalitním PR článkem je hodně dřiny a práce. Často se na něm navíc nepodílí jen jeden člověk.

Jak je tedy možné, že to někdo zvládne jen tak naspat “od srdce”? V podstatě je to jen o tom jestli to bude uvěřitelné. Když vaši čtenáři vědí, že používáte společnost A, občas to zmíníte v rámci článku či diskuze, a najdenou se dostanete do problémů, které vám společnost A pomůže vyřešit tak to prostě uvěřitelné je. Navíc když budete psát pravdu a postup krok za krokem nemůžete se to teoreticky pokazit. Teď pomineme profesionální trolly a negativní PR šířené zaplacenými lidmi, co to umí.

Prostě se tím nezatěžujte. Je to jako přirozený linkbuidling, některé odkazy prý vznikají přirozeně :)

Takže mám psát?

Jasně! Piště o značkách, které používáte a jaké s nimi máte zkušenosti. Věřte tomu, že není lepší poděkování za služby, než když napíšete poctivou recenzi.

Samotné značky je jedna věc. Daleko důležitější je ale psát o řekněme neziskových věcech. Například o redakčním systému, který používáte, o diskuzních fórech kam chodíte anebo i o reklamním systému. Poměrně důležité jsou i konference a akce, které navštívíte. Jejich organizátoři nic nevydělávají a to nejlepší poděkování, které jim můžete dát je prostě napsat pár řádků. Všem napíšete jak jste si to užili a jak příště půjdete znovu. Znáte motýlí efekt? Zrovna vaše recenze s odkazem pořadatele může naklonit váhy misek ve vyhledávačích natolik, že se začne zobrazovat místo druhé stránky na první. Anebo třeba zrovna váš nadpis a fotka zaujme na sociálních sítích nějakého influencera, který dá sdílet a příští rok přijde o desítky lidí více.

Nikdy nedokážete vědět, co vaše recenze, reportáž či jen prostá galerie fotek dokáže na internetu rozpoutat. Nepodceňujte sílu článků, které můžete napsat.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Nepodceňujte sílu článků, které můžete napsat”

  1. Mám presne taký web, na ktororm píšem osobné názory, aby som ich nedával na obsahové weby. Ale ako asi väčšina, píšem negatívne skúsenosti alebo skôr názory na okolie, ktoré sú kritické. A myslím si, že môj názor neznamená negatívum, keď mám názor odlišný od mainstreamového. Ale inšpiroval si ma napísať raz za čas vyslovene pochvaný, ale samozrejme úprimný článok.

Comments are closed.