Jak na reklamní články – komunikace s inzerentem

Po posledním článku o podvůdkách v Pay Per Post mi přišlo několik dotazů zdali bych nevěnoval pár článků právě monetizaci blogů/magazínů přes reklamní články. Proč ne? Vezmeme to pěkně od začátku.

Komunikace s inzerentem je důležitá u všech forem reklam. Pokud chcete navázat dlouhodobou spolupráci, která se vyplatí oběma stranám je dobré vědět jak to chodí a co možná nejvíce vše zjednodušit a urychlit.

Žádost o statistiky

Není nic neobvyklého, že vás inzerent požádá o statistiky návštěvnosti. Většinou chce vědět počet návštěv, imprese a odkud vám návštěvníci chodí. Pokud chcete zapůsobit profesionálně existuje jeden fakt jednoduchý postup.

V Google analytics si vytvořte vlastní panel, který bude obsahovat widgety:

  • Návštěvy – metrika, Návštěvy
  • Unikátní návštěvníci – metrika, Uživatelé
  • Míra okamžitého opuštění – metrika, Míra okamžitého opuštění
  • Zdroje návštěvnosti – výseč, Návštěvy, Typ návštěvnosti
  • Návštěvy ze sociálních sítí – tabulka, Sociální síť – Návštěvy, filtr – nezobrazovat, Sociální síť, obsahuje (not set)
  • Návštěvy z ostatní webů – tabulka, Zdroj – Návštěvy, filtry – nezobrazovat, (direct). (Sem můžete přidat i další věci)

Další co můžete přidat je poměr mobilních zařízení, návštěvy podle země původu, klíčová slova na která chodí návštěvníci. Tohle je důležité pokud máte specificky zaměřený web. Například pokud píšete o produktech Apple, tak inzerenta bude zajímat kolik lidí k vám chodí s těchto zařízení.

Pěkně si to seřaďte, screenshot, oříznout v kreslení, ctrl+c, otevřít open office writer/Word, ctrl+v.

Do nadpisu vložte statistiky návštěvnost webu od do. Pod nadpis pak popis webu a jeho největší výhody. Žádné zbytečné informace jen důležitá fakta, která prodávají. Jak jsem zmínil výše, pokud píšete o produktech Apple, tak že máte třeba 90 % návštěvnosti s operačními systémy od této společnosti. Pokud se intenzivně věnujete některému tématu nebojte se to napsat do popisu. Například já můžu napsat, že 404M je zaměřený na domény. Každý týden vydávám přehled prodaných .cz domén, na který netrpělivě čekají stovky čtenářů. Pokud bych měl inzerenta, co prodává domény, tuto informaci potřebuje znát.

Na konec dokumentu nezapomeňte přidat kontakt. Někdy tyto dokumenty kolují po firmě anebo se dostanou úplně jinam. Pak vše vyexportujte do .pdf a pošlete.

Proč to dělat:

  • Vypadá to profesionálně, dali jste si s tím práci
  • Vypadá to důvěryhodněji, žádná zaokrouhlená čísla, prostě screenshot z Google analytics
  • Ušetříte v případě dalších dotazů sobě i protistraně čas
  • Každá inzerent chce odlišné časové období, někomu stačí poslední měsíc jiný chce čtvrt roku. Stačí v GA změnit časový rozsah.
  • Není to časově náročné. Jakmile máte už jednou připravený text, stačí jen udělat screenshot GA, ořezat a vložit do šablony dokumentu. Často je to rychlejší než přepisovat do emailu jednotlivá čísla, která si protistrana vyžádala.
  • Vždy jde do dokumentu přidat akční nabídku na další formy reklamy ;)

Mimochodem jednou napsané popisky můžete používat i v různých reklamních systémech, nabídkách reklam atd. Vyplatí se do toho těch pár desítek minut za rok investovat.

Vyjednávání o ceně

Určování ceny inzerce je hodně individuální záležitost, ale počítejte s tím, že ať si zvolíte jakoukoliv dříve anebo později narazíte na někoho, kdo bude chtít smlouvat. Ze začátku jsem to moc nechápal. Mám jasně určenou cenu, tak proč po mě firma, která investuje do reklamy milionové částky chce slevit pár stovek? Postupem čase i díky pohledu z druhé strany, jsem zjistil, že to je běžná praxe. Někdy cena nehraje roli, prostě chtějí jen smlouvat. Získat lepší podmínky.

Nebuďte překvapeni, neberte to osobně. Nevyhrožujte, že za tu cenu to můžete prodat někomu jinému anebo se vám to nevyplatí. S některými inzerenty to prostě tak chodí a bude vás to stát čas.

Smlouvání dolů

U klasického smlouvání chce protistrana srazit cenu dolů. Vždy se ale snažte zachovat hodnotu reklamu. Můžete tedy na nabídku kývnout s tím, že je to první reklamní článek inzerenta tak mu dáte mimořádnou nabídku. Je třeba si uvědomit že jakmile jednou někomu prodáte reklamu, tak na toho člověka co to vyřizoval máte legitimní kontakt a můžete mu poslat nabídku až budete mít třeba volné reklamní plochy. Takovýchto kontaktů si postupem času vytvoříte desítky a když rozjedete nový projekt, tak se budou hodit. Každý uzavřený obchod se počítá.

Smlouvání do stran

Pokud chcete čistě vydělat peníze můžete zkusit vyjednávat do stran. To znamená, že k článku přihodíte nějaký bonus. Může to být například bannerová reklama, odkaz na měsíc, prezentování článku na sociálních sítích anebo zmínku o něm v pravidelném newsletteru. Jednak tím udržíte cenu ale také demonstrujete jaké máte možnosti propagace. Ono to má něco do sebe. Například k reklamnímu článku přihodím 7 dní bannerové reklamy na mém jiném projektu. Inzerent zjistí, že mu díky tomu přišlo několik desítek lidí a zváží nákup bannerové reklamy na měsíc.

Podobných nástrojů je opravdu hodně. Chce to být trochu kreativní a dobře se zamyslet co a jak mohu nabídnout.

Co byste měli vědět

Někdy je vyjednávání o reklamě běh na dlouhou trať, kde si musíte vyjasnit všechny detaily. Jindy chce pravidelnou reklamu s kterou nebude muset ztrácet čas. Měl jsem pár inzerentů, kteří poslali poptávku s cenou a otázkou zdali to zvládnu do konce týdne. Napsal jsem ještě ten den článek, do emailu s odpovědí dal odkaz a přiložil fakturu. Přišla mi odpověď ok a za pár týdnů peníze. To byla všechna komunikace. Prostě jsou inzerenti, kteří preferují neztrácet čas vysvětlováním detailů.

U lidí z obchodního oddělení větších firem je to spíše naopak. Vyměníte si několik emailů často s odstupem několika hodin i dnů. Mají nějakou pracovní dobu a poštu odbavují v dávkách. Chtějí článek nejdříve zkontrolovat a často upravit některé detaily. Po publikování pak ještě požadují nějaké menší úpravy (odkaz, text tlustě, podtrženě atd.). Už jsem se ale setkal s tím, že článek vyřizoval člověk z obchodního oddělení a po publikování si jej přečetl šéf firmy a chtěl úpravy. Berte to profesionálně, vyhraďte si na to čas. Pokud budete vstřícní příště prodáte reklamu snáze ;)

Někdy dostanete k publikování článek, který není zas tak dokonalý a nabídnete se, že jej zdarma přepíšete načež dostanete odmítavé stanovisko. Neurazte se. Někdy jsou reklamní kampaně plánované dlouhodobě a texty musí být předem schválené. Může v tom být například třetí strana, která se na reklamní kampani podílí a ta si vyžádala dopředu schválit všechny texty. Chtějí pak jen jejich publikování. Často jsou v tom poměrně slušné peníze a je to také důvod proč se obchází různé pay per post systémy.

Většinu reklamních článků byste měli označovat jako reklamní i když je napíšete. Je běžnou praxí pod takovýmito články zakázat komentáři a doporučuji to. Na internetu se konkurence navzájem pomlouvá a mít z toho flame v komentářích není žádný med. Článek označte jako reklamní, založte si v redakčním systému autora PR a tomu článek přiřaďte, udělejte si pro reklamní články zvláštní kategorii a zakažte komentáře. Tohle je nejlepší praxe, kterou vám mohu doporučit.

Po úspěšném napsání článku dojde na fakturaci. Nebuďte překvapeni, pokud po vás protistrana bude chtít do faktury napsat vlastní text. Často mají na různé reklamní kampaně nějaký rozpočet anebo v rámci spolupráce s třetí stranou pro proplacení potřebují specifický text. Takže “realizace reklamní kampaně X”, “propagace služby Y” apod. je běžnou záležitostí u větších firem.

Když už jsme u té fakturace, větší inzerenti mají nastavené určité procesy pro hrazení faktur. Hlavně nedávejte na faktury splatnost 7 dní a pak nevyhrožujte, když peníze nemáte ani 8. den na účtě. Takhle to prostě nefunguje. Počítejte se splatností 30 dnů a pak se slušně připomeňte “jestli na vás nezapomněli”. Zvláště u větších částek se ta splatnost 30 dnů opravdu dodržuje.

To je zatím vše, příště se podíváme na jednotlivé druhy reklamních článků.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Jak na reklamní články – komunikace s inzerentem”

  1. Standartně dávám 14 dnů, někdo chce 21 a jen na smlouvu mám 30 dnů. Je pravda, že jsou lidé/fy, které platí zpravidla 14 dnů i měsíc po splatnosti, ale až na jeden případ peníze vždy přišly. :)

  2. Super článek, díky. S tou splatností to můžu jen potvrdit ze strany inzerenta. Nedávno jsem se setkal s tím, že mi člověk (vlastně to bylo sročko) poslal fakturu až po více než týdnu, kdy jsem už absolutně nevěděl o co se jedná. No samozřejmě si dal splatnost 4 dny….

  3. Dáta by som zdielal určite len väčším firmám nie vychálkom z Webtrhu, ktorý chcú nájsť ďalšie zdroje trafficu a koniec koncov nič nekúpia alebo chcú kúpiť za takú cenu, že sa to neoplatí.

  4. Velmi hezky popsáno. Splatnost je u některých věčný problém přesně jak píšeš. I nám stále někteří posílají faktur např. se splatností na 7dnů a ve firmě než to projde přes učetní atd. trvá někdy ve firme i 10dnů a pak se diví a píší emaily nebo volají kde mají peníze …

  5. Výstup přímo z Google Analytics pro inzerenty nepoužívám, protože je často nutné data očistit od různých vlivů. Mohou to být technické výpadky, sezónní výkyvy, reakce na vylepšení webu apod., které by měly být při statistice zohledněny, ale musí se to udělat ručně.
    Také je dobré srovnávat stejná období roku a dát si pozor na budoucí tendence. Např. pokud má stránka výrazný a stabilní nárůst návštěvnosti, asi by bylo hloupé na to inzerenta neupozornit.

    Ohledně fakturace může být chyba na obou stranách a určitě je dobré se domlouvat s dostatečným předstihem. Může se stát, že druhá strana se pár dní k počítači nedostane nebo v případě větších společností faktura musí projít více oddělení, než je uhrazena.

  6. Celkem běžná splatnost, která se mi osvědčila je 14 dní. Obvykle za tuto dobu není problém fakturu proplatit. Je pravda, že u větších firem to někdy platí “dávkově”, tedy například 1x za měsíc. Pak je dobré se na tomto domluvit předem, aby se předešlo nedorozuměním. V dobách, když byla mnou inzerce nakupována přímo na inzerenta (já byl zprostředkovatel), tak bohužel se vyskytovaly problémy s dobou splatnosti. Někteří dali splatnost 3 dny a reklamovali, že faktura není včas zaplacena :-). Nicméně od té doby, co fakturuji přímo na sebe, bez ohledu na splatnost, proplácím fakturu obratem po splnění domluvené inzerce. Celkem se mi to osvědčilo. Dobré účty dělají dobré spolupráce :-).

  7. Osobně vždy dávám splatnost 14. dní, ale přesně jak píšeš většinou do těch 30 ti dní peníze přijdou.

Comments are closed.