Držitelé autorských práv čistí index Google ve velkém

Minulý rok obdržel Google přes 345 milionů žádostí o odstranění výsledků směřující na stránky, kde se nacházel obsah bez svolení autora. V porovnání s rokem 2013 je to nárůst o 75 %.  Přitom v roce 2008 bylo takových žádostí méně než 100.

Google si je vědom svého dominantního postavení a proto se snaží nejen s držiteli autorských práv spolupracovat. Svědčí o tom i stále propracovanější formuláře na nahlášení závadného obsahu na kterékoliv z jeho služeb.

Dále zavedl algoritmus, který penalizuje weby, na kterých se často vyskytuje obsah v rozporu s autorským právem. V underground SEO diskuzích se probíralo, že se v podstatě jedná o problém s autoritou warez webů. Když by to Google nijak neřešil, tak na prvních místech po zadání názvu filmu byste mohli vídat spíše odkaz ke stažení než recenze. Zahraniční warez weby běžně mívají desítky milionů zpětných odkazů (namátkou třeba 4shared má přes 45M, uploaded 49M, rapidgator 95M). Poslední verze Panda pirát 2.0 přitom dala warez webům pořádně zabrat.

I přesto nejsou držitelé autorských práv příliš nadšeni a rádi by viděli rychlejší a efektivnější řešení. Jenomže Google potřebuje alespoň situaci prověřit. Naproti tomu aktivní weby Googlebot projde v řádech minut a není problém, aby se do pěti minut objevil výsledek v indexu, no a pak už to jede rychle.

Jediným řešením je dát lidem to co chtějí. Služby jako Netflix, Spotify a iTunes mají úspěch a fungují. Na druhou stranu ani tyto služby to nemají jednoduché. Například Netflix funguje jen ve vybraných zemích, přitom internet hranice prostě nemá.

V tom vidí problém zase Google. Držitelé autorských práv prostě na ní neumí správně a ve světovém měřítku reagovat.

Zdroj

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Držitelé autorských práv čistí index Google ve velkém”

  1. Tady se pěkně ukazuje, že koncept autorských práv tak, jak je zákony definován dnes, je dávno přežitý. A když se může platit paušální daň z kopírovaní autorských děl při koupi CD, disků i kopírek (SR), tak pak je blbost chtít platit ještě za shlédnutí/vyslechnutí díla. A vůbec nesmyslné je chtít mazat stránky z vyhledávání. Proč si držitelé autorských práv nezaplatí za masivní tvorbu odkazů taky?

  2. “Google si je vědom svého dominantního postavení a proto se snaží nejen s držiteli autorských práv spolupracovat.”

    A co jeho vlastní služby, jako třeba Youtube? Tam jsou mraky nelegálního obsahu. Namátkou třeba “originál soundtrack k Amélii z Montmarteru”: https://www.youtube.com/watch?v=unCVi4hYRlY které má přes 9,5M přehrání.

    Já když si udělám pro svoje potřeby video, které podkreslím nějakou známou skladbou, tak na mě YT štěká, že je hudba chráněna autorským zákonem. Takže to rozpoznat umí. Jaká ta spolupráce tedy je? Má autor zmíněného soundtracku k filmu (Yann Tiersen) něco z těch 9,5M přehrání na kanálu jakési mamaoudi15?

Comments are closed.