Google Panda pirát 2.0 už brzo dorazí

Slyšeli jste o algoritmu, který se jmenuje Panda pirát? Pokud jste v roce 2012 četli 404M, tak si jej možná pamatujete z encyklopedie Pand (v té době se vycházelo hlavně ze spekulací a vynesených informací, takže na dnešní dobu už to není tak aktuální). Když jsem v té době psal o nových Google algoritmech ještě neexistovalo oficiální pojmenování, tak jsem si dovolil použít Panda Farmer, Antispam Panda (Penguin) a Panda pirát. Pro ten poslední se v zahraničí používá označení Pirate Update.

O co tedy vlastně jde? Panda pirát funguje na podobném principu jako ostatní algoritmy. Tedy penalizuje stránky pokud u nich najde nějaký závadný obsah. V tomto případě se jedná o obsah, který je chráněn autorským zákonem. V původní verzi 1.0 z roku 2012 se penalizovalo na základě počtu stížností na závadný obsah formou DMCA. V nové verzi už by se měli začít brát v úvahu i určité signály.

Nejvíce budou zasaženy stránky, které jsou tak nějak už notoricky známé, že se na nich nachází ke stažení vše ať už je na to copyright anebo ne. Tedy v duchu Pand se bude penalizovat celý web. Samozřejmě se začala opět probírat stará otázka cenzurování a svobody sdílet. I dnes existují pochybnosti jestli Google nemá nějaké neoficiální filtry pirátských stránek anebo zdali odkazy z těchto stránek neškodí. Ale tento problém asi není moc na místě. Warez weby mají tak silný odkazový profil, že i přes případnou penalizaci prostě dokáží přetlačit na přední pozice cokoliv.

Co však bude zajímavé je sledovat, jak si tento algoritmus povede v ČR. Různých warez webů tady máme více než dost, no a pak jsou tu weby s vkládanými videi, které jsou údajně legální (provoz webů) ale stejně tak nějak porušují autorský zákon. Tato debata ale nemá moc cenu řešit, protože snad neznám nikoho, kdo by se online na nějaký film anebo seriál nepodíval :)

Btw když už jsme u toho teoretické filtrování obsahu. Jednou jsem něco takové potřeboval najít na Google. K výzkumným účelům samozřejmě. No a prakticky to nešlo. Samá informace o vyřazených výsledcích a porušování nějakého aktu. Fakt už mě nebavilo se výsledky prohrabávat a zkusil jsem Seznam. Nalezeno okamžitě. Trochu mi to vrtalo hlavou a zkusil jsem pár experimentů. No a světe div se, co se týká autorsky chráněného obsahu, tak je Google oproti Seznamu naprosto nepoužitelný. Tak to jen pro ortodoxní odpůrce Seznamu.

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Google Panda pirát 2.0 už brzo dorazí”

  1. Tak na tohle jsem vážně zvědavý… kolik webů to komplětně odpálkuje… Nevíš, kdy přesně by měla dorazit?

  2. Tak už aj Google sa pridal naplno k stranám, ktorým ide v prvom rade o peniaze, ako o pokrok celého ľudstva. Keby si dakto dal patentovať koleso, lezieme po stromoch alebo ťaháme sane. Ak by si aj tie nedal dakto patentovať…

    1. Já si tedy myslím, že o peníze šlo googlu vždy předně. :) Kvalitní vyhledávání je spíše prostředek jak toho dosáhnout.

  3. Ono se to dalo čekat, přeci jen čím tužší má Google partnerství se studii at’ už se jedná o Google Play či Youtube Channels tak tím více jim musí jít na ruku. A co si budeme řikat, na ilegálních webech beztak adsense není takže z toho vlastně Google nemá nic tak proč by to podporoval.

  4. Už o víkendu mi na Googlu začaly skákat pozice, tak jestli už nenastal čas :-)

Comments are closed.