Strategie linkbuildingu

Spousta lidí si vytvoří nějaký projekt a pak poptává linkbuilding. Ideálně odkazy z nějakých autoritativních stránek, které jim poskytnou dostatek síly zdolat ostatní ve vyhledávačích. Jenomže když se nad tím tak zamyslíte, tak ani nevíte co vlastně chcete. Musíte se totiž zamyslet, jaké odkazy vlastně potřebujete a jak je získat. Jenomže tohle jste měli vědět už na začátku. Neměli jste totiž žádný plán, žádnou strategii.

Prolog

Linkbuilding je součástí projektu. Je to část propagace, která bude doprovázet váš projekt od začátku až do jeho konce. Musíte tedy spolupracovat v rámci komplexního plánu budování celého projektu. Pokud s ním nebudete počítat, tak nakonec skončíte u krabičkového nákupu odkazů, který popravdě také funguje, ale je drahý a často dosti neefektivní.

Aby jsem tady jen neplácal běžné obecné fráze, zkusíme si takový projekt navrhnout a k němu vytvořit i strategii linkbuildingu.

Projekt

Náš smyšlený projekt bude pravidelně aktualizovaný blog či menší magazín, který bude o budování výdělečných webech.

Cílová skupina

Cílovkou budou začátečníci, kteří o vydělávání na internetu slyšeli spousty legend, ale neovládají ani základy. Část z nich už se do něčeho už pustila, část o tom teprve uvažuje a pak tu máme zkušenější, kteří ovšem nemají takové výsledky jaké by si přáli. Všichni mají zkušenosti s internetem, umí se pohybovat na sociálních sítích a využívají emaily.

Obsah

Blog bude sestaven s populárně laděných článků, které se dobře čtou, ale také píšou. Jedna třetina budou detailní návody a postupy, druhá třetina ve stylu populárně-bulvárních článků X tipů, X způsobů atd. Zbytek jsou články určené k monetizaci (představení služeb s affilaite programem, reklamní články).

Články budou sestaveny z odstavců o 3 – 4 větách. Jednotlivé odstavce budou patřit pod kapitoly s nadpisem. Každý článek bude mít minimálně 1500 slov. O přehlednost se postará minimenu na začátku, které bude pracovat s ukotvením podobně jako má wikipedie.

Počet publikovaných článků bude 6 za měsíc.

Sociální sítě

K blogu bude vytvořena stránka na Facebooku, zvláštní účet na Twitter a stránka na Google plus.

Propagace a linkbuilding

Součástí blogu bude i sběr emailových adres, které poslouží k rozesílání newsletteru 1x za měsíc. Budou v něm zmíněny nejčtenější články.

Všechny články budou zveřejňovány na sociálních sítích a bude k nim poskytnut dodatečný výklad. Zároveň se z otázek vytvoří seznamy podkladů pro dovysvětlující článek formou FAQ. U delších článků se na sociální sítě bude zveřejňovat jejich postupné psaní a na základě požadavků fanoušků budou do článku vloženy speciální kapitoly.

Vytvoří se seznam slovních spojení, které jsou tématické a ty se dají do Google alerts. Další slovní spojení se budou přidávat podle už publikovaných článků. Cílem je být připraveny kamkoliv, kde se objeví určité téma dát krátkou odpověď/citaci a odkaz na napsaný článek.

Zároveň se vytipuje seznam blogerů, kteří píšou tématicky podobné články a s těmito se naváže komunikace po emailu a sociálních sítích. Cílem je upozornit na naše nejnovější články a motivovat je zmínit se o našich nejkvalitnějších článcích.

Kdykoliv napíšeme článek, kde zmíníme nějakou službu, produkt anebo člověka, vždy na sociálních sítích dáme aktivně jeho jméno (@jmeno). Ze začátku takto budeme aktivnější a zaměříme se na neutrální až mírně pozitivní recenze.

Jednou za měsíc bude vytvořen článek komentující nejlepší články tématicky podobně píšících blogerů a magazínů. Bude brán důraz na pozitiva v článku a přidán vždy návrh doplňující informace a dovysvětlení pojmu. Cílem je motivovat autora článku k reakci v diskuzi anebo ve vlastním článku. Samozřejmě poskytneme maximální součinnost.

Vytipujeme si největší diskuzní fóra, kde je naše cílová skupina a alespoň začne o tématu diskutovat. V tomto nám pomůže Google Alerts. Budeme se jako odborník vždy zastávat naší cílové skupiny a poskytneme jim v diskuzích podporu.

Po třech měsících začneme vytvářet na české wikipedii takzvané pahýly na témata, která detailně máme rozebraná na našem blogu. Do každého přidáme odkaz. Takto odkazovaný článek musí být ozdrojován z cizojazyčných článků a knížek. Vytvořená hesla musí mít na wikipedii anglické protiklady. Dáme si pozor na historii našeho účtu na wikipedii, ten bude vytvořen ještě před spuštěním našeho blogu a průběžně bude doplňovat hesla napříč wikipedií a tématy. Počítáme s úmrtností 50 % odkazů.

Monetizace

Hned na začátku nasadíme AdSense plochy, aby si čtenáři přivykly na reklamu. V horní části povolíme grafickou. V postranních panelech a tam, kde by mohla animace bráni pohodlnému čtení použijeme statickou a čistě textovou. Do začátku můžeme použít i statické bannery affiliate programů. Všechny reklamní odkazy opatříme nofollow.

Po šesti měsících a s návštěvností alespoň 1K lidí/den se můžeme pustit do prodeje reklamních článků. Dbáme však na co nejvyšší přínos a nesnažíme se nikdy přistoupit na pro nás nevýhodné podmínky. Reklamní články musí k obsahu vždy ladit. Vyhneme se krkolomným frázím.

Po šesti měsících také zhodnotíme velikost komunity a dosah na sociálních sítích. Přes sociální sítě můžeme poměrně slušně získávat affiliate pod nás.

Pokud dosáhneme alespoň na 30K návštěv za měsíc zvážíme přímý prodej reklamních ploch. Potenciální inzerenty oslovíme reklamními plochami přímo na webu (stačí jedna imprese na návštěvníka) a přes diskuzní fóra s cílovou skupinu.

Ukládáme si všechny inzerenty, kteří s námi kdy projednávali reklamu a v případě volných ploch či zvýhodněné nabídky se je neváháme oslovit. Řídíme se heslem líná huba holé neštěstí :)

Epilog

Takto nějak zjednodušeně by měla vypadat strategie linkbuildingu. Chybí zde jen rozvést proč daný odkaz chcete získat. Ve většině případů se však jednalo o návštěvnost a zvýšení autority webu. Je nutné vzít v potaz, že pokud odněkud chcete odkaz, musíte na oplátku něco dát. V našem případě je to kvalitní obsah. Zkuste se nad tím vždy takto zamyslet a usnadníte si celý proces budování odkazů.

Možná je celý ten proces o trochu technicky komplikovanější a chce to zkušenosti a know how, ale obecně pokud si vždy dokážete zdůvodnit, proč by právě váš odkaz v takové formě jaké je, měl na daném místě zůstat a nést přínos pro návštěvníka, tak půl linkbuildingové magie ani nepotřebujete vědět.

Hmm teď když jsem si to po sobě přečetl, tak by měl být asi titulek článku spamuj chytře a projde ti to. Ono to tak v podstatě asi i je. Nesmíte se prostě bát a ukázat, že jste autorita. Pak si to nějak přepočítají i vyhledávače těmi svými algoritmy a top pozice jsou doma.

Ještě doporučuji projít si ukázky jak získat zpětný odkaz na Seopedii. Zkuste se nad jednotlivými případy zamyslet, jak je zařadit do vaší strategie linkbuildingu. Představit si reálné použití. Rázem se vám otevřou nové možnosti chápání celého toho procesu. Uvidíte jak to dělat a proč to dělat. No a o tom to je :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Strategie linkbuildingu”

  1. Super článek, kterej mě donutil se zamyslet. Jen ta disciplína mi chybí :-)

  2. Dekuju za dobrý článek.Dozvedel jsem se par novych tipů jak zvýšit návštěvnost na svém webu. Teď už to “jen”uvést do praxe. Web si dávám do sledování a těším se na další články.

  3. Můj dotaz nebyl zveřejněn – vypadám na robota, ale opravdu nejsem :)

    Tak snad ještě jednou.

    Díky za dobrý článek.
    Chtěl bych se zeptat na reálné využití google alerts. Chvíli jsem ho používal na obecná slova jako plavky, podprsenky, atd. ale výsledky, které chodily na email bylo žalostně málo – třeba jen jeden za týden. Byla někde u mě chyba v nastavení?

    Děkuji

Comments are closed.