Není Link Ninja jako Link Ninja

Už jste se někdy setkali s pojmem Link Ninja? Je to člověk, který díky svým konexím dokáže shánět poměrně zajímavé zpětné odkazy (trochu více info na získáte Seopedii). V současné době je stále oblíbenější používat pojem budování vztahů či budování kontaktů. To je samozřejmě fajn. Takto to totiž vždy fungovalo a jsem rád, že se do dostává na povrch, protože je to jedna z mála věcí, která kvalitnímu white hat linkbuidlignu zůstala.

Co je white hat a co black hat

Pokud mi někdo napíše: “Nazdar drago, udělal jsem nový nástroj, který sleduje pozice webu ve vyhledávačích a jednou za týden ti pošle výsledky. Ve free verzi sleduje až 10 slovních spojení. Nechceš se kouknout, popřípadě o tom napsat?”

Načeš já si vše vyzkouším, řeknu si fajn to se mi líbí a spoustě lidí se to určitě bude i hodit. Navíc šikovně udělané, třeba si to někdo i koupí, tak mu ten jeho projekt podpořím. Získá alespoň nějakou zpětnou vazbu. Napíšu článek, nahodím zpětné odkazy a je to. Křišťálové white hat SEO, ne?

Pokud k tomu ale přidá: “Za napsání ti dám 500 Kč.” a já bez jakéhokoliv zaváhání se opovážím neoznačit odkazy nofollow, tak se dopouštím SEO hříchu a koleduju si o penalizaci za prodej odkazů. To je black hat.

Někde mezi tím je affiliate, místo peněz dostanu protislužbu (napsali o nás, produkt zdarma atd.), popřípadě dodaný text k publikování. Ano vím, že se guest posty dostaly na černou listinu, ale tiskové zprávy jsou běžnou součástí jak informovat o nových službách a produktech. To že je každý píše všelijak a spousta publisherů je lenivá informace v nich přepsat do podoby článku už je jiná.

Ok takže jsme si ujasnili strany a teď se můžeme věnovat příkladům.

Praktické ukázky

Vzpomínáte na staré dobré časy, když vás třídní učitelka s kámošem poslala pro něco do sborovny a před dveřmi zazněla kultovní hláška: “Já klepu, ty mluvíš.”? Tak na tohle musíte zapomenout protože naprostým základem, pokud se chcete stát Link Ninjou je nebát se. Jen tak si vytvoříte kontakty. Občas si o ten odkaz musíte až drze napsat :)

V jednom z mých starých článku Mých 50 způsobu jak získat zpětný odkaz jsem zkusil dát dohromady seznam nejčastějších metod linkbuildingu. Byla to reakce na knihu Michala Kubíčka 50 způsobů jak získat zpětný odkaz. Nutno podotknout, že zatímco já jsem udělal seznam on napsal i postupy a zajímavé tipy. Když to Michal zjistil tak si hned v prvním komentáři neodpustil narážku na nadpis a požádal o zpětný odkaz. Samozřejmě jej dostal. Takže pokud se o vás někde píše, tak se prostě připomeňte.

Jak už bylo zmíněno na začátku, je potřeba získávat kontakty. Pokud něco rozjíždíte, anebo se vám prostě podařilo vytvořit zajímavou infografiku plnou důvěryhodných dat, nebojte se a rozešlete jí spolu s tiskovou zprávou do tématických magazínů. Třeba já momentálně moc nemám o čem psát a nějaká fajn infografika by se mi hodila :)

Začněte si budovat seznam kontaktů. Blogeři, redaktoři, PR manažeři a lidé co mají na starosti marketing obecně jsou velmi dobrým zdrojem informací. Pokud nějaká firma v oboru o kterém píšete vydá nový produkt či službu, napíšete o něm a pošlete žádost o zhodnocení či multimediální materiál k užití. Pokud si na tom dáte záležet můžete se dostat do rubriky – Napsali o nás anebo na článek upozorní na sociálních sítích. Je nutné si uvědomit, že oficiální stránky brandů teď Google bere dejme tomu trochu podezřele jinak.

Zvláště když provozujete affiliate program tak udržujte dobré vztahy s affilaite partnery. Informujte je o novinkách s předstihem a dodávejte jim dostatek multimediálního materiálu, který mohou použít. Je zde větší šance, že kvůli tomu intenzivněji zapracuji třeba na novém článku či webu. Ostatně když usoudí, že se něco bude prodávat a mohou na tom vydělat tak proč by ne?

Budování vztahů funguje nejlépe na živo. Takže pro budoucí linkbuildery budou asi konference nutností. Je něco jiného nabízet tiskovou zprávu neznámému člověku a profesnímu kamarádovi s kterým jste strávili hodinu u piva či u fotbálku :)

Závěr

Myslím že už tušíte jak to u Link Ninjů funguje. Prostě je to o tom nebát se a shánět známosti. Není to nic nového. Jen je to pracnější než registrace do katalogů :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Není Link Ninja jako Link Ninja”

Comments are closed.