Jedna velice poučná penalizace za Guest Post

determined-questioning-ponderingPřed pár dny se na Moz objevil po delší době celkem zajímavý článek. Jeden známější bloger, který se zabývá obsahovým marketingem, SEO copywritingem a dalšími tomu blízkými věcmi, dostal znenadání manuální penalizaci za odchozí odkazy. Hodně ho to překvapilo. Byl si jistý, že nijak nepochybil. Přeci jen píše tipy a triky jak dělat white hat a na svém blogu očividně neměl důvod k nějakým neřestem.

Udělal analýzu svého webu a když neshledal žádné porušení pravidel, tak se naštval a napsal otevřený dopis pro Matta Cuttse, Erica Schmidta, Larryho Page a Sergey Brina.

Na rozdíl od většiny běžných smrtelníků, se mu podařilo získat vyjádření Google. Respektive Matta Cuttse.

Ten to okomentoval přes Twitter:

“@DocSheldon what “Best Practices For Hispanic Social Networking” has to do with an SEO copywriting blog? Manual webspam notice was on point.”

Takže problém byl v jednom guest postu, kde se na úplném konci nacházely dva odkazy. Jeden směřoval na LinkedIn prfil autora a druhý na jakýsi web o Hispánské sociální síti.

Samozřejmě se rozproudila obrovská debata na Twitter anebo na inbound.org. Popravdě některé rozbory jdou už trochu moc do extrému. Například, že za to vše může text v anchor textu, který je jasnou ukázkou, že se jedná o placený odkaz. No nevím jestli Hispanic data směřující na danou stránku, je až tak velkou ukázkou špatného odkazu. To by 90 % českého internetu dostalo penalizaci za použití long tail v odkazu.

To už mi přijde pravděpodobnější, že se prostě někdo na jeho stránku podíval a jakmile tam něco uviděl, tak až přísněji posoudil. Zřejmě náš white hat SEO šaman, zřejmě nebyl zrovna mezi ostatními SEO odborníky dvakrát oblíbený a nebál se občas rýpnout si do autorit. Ale to je věc krásných flame diskuzí nad kterými můžete trávit čas, když se zrovna na Webtrhu nic neděje :)

Co ale stojí za to vyzdvihnout

Předně web dostal penalizaci jako celek. Na Moz je napsáno, že to je velice zvláštní, protože se dává v takových případech penalizace jen na stránku. S tím nesouhlasím. Za tetle mechtle s odkazy se běžně vynuluje google page rank na celém webu a pak se to řeší jako manuální penalizace. Několik krát prožitá osobní zkušenost :) Takže tady by jsem to jako formu osobního útoku neviděl.

Penalizace přišla za článek, který byl velice starý. Tedy z dob, kdy nad guest postingem u Google kroutili hlavou a ve zbytku světla se prosazoval jako ideální forma “legálního” linkbildingu. Což je poměrně nepříjemné. Pokud se něco mění, určitě by se měla udělat nějaká tlustá čára a aplikovat penalizace až na nový obsah.

Matt Cutts poukázal, že daný článek na blog o obsahovém marketingu nepatří. Tohle vyvolalo asi největší bouři nevole. Popravdě nechtěl by jsem se dočkat situace, kdy budu dostávat penalizace za články, které nespadají do kategorie, kam můj blog zařadil Google. Jsi off-topic, tady máš penalizaci v SERP. Ale to už je až moc přikrášlení překroucených slov. V každém případě, jestli je součástí nějakého algoritmu (obranného či hodnotícího) i tématické posuzování webu a jak do něj zapadají články, bylo by fajn o tom vědět.

Další otázka se točí kolem počtu guest postů k celkovému obsahu. Opravdu je jeden článek dostatečný důvod pro penalizaci celého webu? Přeci základem služby Google je přinášet kvalitní a dobré zdroje. Pokud tam nechce “podezřelý” guest post, tak ať jej neindexuje a ignoruje odkazy, ale odstřelit celý navštěvovaný web, který očividně považuje spousta lidí za užitečný?

Závěr

Ačkoliv si občas rád rýpnu do Google a jeho pravidel, tak tady mi to přišlo celkem líto. Perzekuce lidí co tvoří obsah kvůli tomu, že neumí správně odkazovat (stačil jeden nofollow a nic z toho by se zřejmě nestalo), se mi už zdá trochu moc. Podle mě je totiž jediné bezpečné řešení nacpat na všechny odkazy bez rozdílu nofollow a tím ochránit náš web, před nechtěnou penalizací.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Jedna velice poučná penalizace za Guest Post”

  1. Ta poslední věta je naprostá blbost. Tím by se celý smysl nofollow (jestli vůbec nějaký ještě je) vytratil.

  2. Čili když si nechám zveřejnit PR článek s tématikou peníze (na webu o kalhotách – ale aby se to trochu hodilo – jak ušetřit za kalhoty) a odkazy dám do no follow, v žádném případě mi neublíží tyto odkazy? Tedy myslím především můj web a taky web majitele toho webu o kalhotach.

    1. Gabriel M.: Přesně tak je to psáno v Google příručce pro webmástry. Samozřejmě s tím ublížilo existuje několik výjimek (odkaz na web pro dospělé, o drogách, násilí atd.)

  3. Honza: však jo, tyhle (nesmyslné) úvahy plynou ze závěrů a přísnosti Googlu a určitě to není naposled, kdy odůvodněný a neplacený follow odkaz zapříčiní penalizaci celého webu.

  4. Mi to připomíná vládu jedné strany, nejmoudřejší a nejchytřejší. By mé zajímalo, kdyby si onen bloger platil adwords, jestli by jeho web tak přísné posuzovali. Googlu jde jen o (jeho) peníze.

  5. Bohužel další známka toho, že v Googlu už jim definitivně přeskočilo. Značně na hraně s vyhledáváním obrázků, nesmyslné penalizace a manipulace se SERP, podsouvání reklamy do SERPu atd. Začíná se z toho stávat 100 % korporace se vším všudy. Zajímalo by mě, kdy Google konečně začne banovat kopírovače obsahu, agregátory, sociální žvásty a “virální” weby, kde je 90+ % obsahu rozkradeno – to je podle mě mnohem zásadnější problém než nesmyslné disputace o guest postu. Ale protože většina těchto parchantů používá AdSense, tak se asi nedočkáme :(

  6. Spíše mi to přijde jako, že si někdo z porotců léčil mindráky. To je jako, kdyby jsi šel za 60 km/h jízdu v obci do vězení.

  7. Taky mi to prijde nesmyslne. Mohla to byt chyba algoritmu nebo lidska chyba a uz nechteli menit rozhodnuti.

  8. celkom kruté rozhodnutie. Keby mali posudzovať takto všetký weby tak 90% stránok dostane penalizáciu

  9. Vůbec si nemyslím, že to byla nějaká náhoda nebo stadardní penalizace. Pokud vycházím z toho, že šlo o známějšího bloggera, museli ho mít v hledáčku již mnohem déle a jen prostě čekali na záminku, za kterou bude možné penalizaci udělit.
    Kdyby se podle tohoto pravidla měly posuzovat veškeré články resp. odkazy zbylo by pouze málo webů bez penalizace (o to spíš, že penalizace postihla web jako celek). Především běžní uživatelé a bloggeři, kteří o nofollow atributu nemají ani ponětí by v penalizaci skončili velice brzo.

Comments are closed.