Nebojte se SEO šamanů konkurence

neutral-poker-face-2Poslední dobou se mi sešlo několik zajímavých dotazů. Většinou se problém týká ochrany svého webu před “zlou” konkurencí, respektive jejich SEO šamany.

Když si váš web vede dobře v SERP, tak si můžete být téměř jistí, že se konkurenční SEO šaman na něj podívá. Někdy jde čistě o takovou rychlou SEO analýzu, kdy se testuje na jaká klíčová slova se dobře umísťujete, jindy jen projde vámi získané odkazy, aby zjistil, kde je vhodné inzerovat. Nemusí nutně jít o linkbuilding, ale prostě jen chce zjistit, odkud vám jde návštěvnost a zdali by se nedala prostě koupit. Dnes už to tak prostě chodí.

Nějaká snaha o maskování je ve většině případů zbytečná. Nechte konkurenční SEO šamany dělat jejich práci a soustřeďte se spíše na tu svoji. Samozřejmě pokud o vás někdo píše negativní recenze anebo zkouší nějakou tu temnou stranu SEO, asi by stálo za to jej klepnout přes prsty, ale to je už jiné téma.

Prostě když příště budete uvažovat jak zlé konkurenci zabránit v procházení vašeho webu, tak rozhodně přejmenování sitemap.xml na super-tajný-SoUbOr.gz není řešení. Do Google jej nahrajete přes GWT, ale Seznam si jej jen tak nenajde. Musíte jej totiž odstranit i z robots.txt. Navíc tito dva nejsou jediní kdo jej využívá. Pro různé chytré aplikace může být do budoucna opěrným bodem. Byla by škoda přijít o nové návštěvníky.

Mezi další už překonané věci patří blokování IP adres. Dnešní SEO šamani jsou bývalí tvůrci stránek, často programátoři. Maximálně se vaší snaze zasmějí. Proxy serverů je spousty a vytvořit si vlastní není žádný problém. Na druhou existují výjimky. Poslední dobou se roztrhl pytel s různými roboty, kteří už dokáží i potrápit. V každém případě blokování IP adres a přístupu k adresářům nechte odborníkům. Není nic horšího, než když roboti vyhledávačů narazí při procházení na chyby. A zablokování stránky přes 401 (Unauthorized response) rozhodně není nic pozitivního pro váš web.

Závěr

Opravdu se netrapte tím co vidí konkurence. Pokud na svém webu dobře zapracujete, tak to přinese své ovoce. Konkurence se určitě bude snažit část věcí kopírovat. Rozložení prvků, články, klíčová slova (zvláště longtaily) to vše má svou hodnotu, kterou jste museli pracně získat testováním. Ovšem jak se říká, umlátíte jednoho a další dva se objeví :)

Netrapte se tím, dokud vás to v marketingu nějak nepoškozuje. Poctivé SEO se buduje dlouhé měsíce, ne li roky. To se jen tak okopírovat nedá ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Nebojte se SEO šamanů konkurence”

  1. Na internetu je běžný jev, že každý kopíruje od každého, s tím se toho moc udělat nedá. Pokud je člověk kreativní, tak se konkurence bát nemusí, jelikož i když zkopíruje nějaký nápad, je vždy druhá a pokud má člověk těch nápadů více, tak to konkurenci dle mě akorát zatěžuje (pokud se tedy soustředí na nesmysly).

  2. Popravdě jsem čekal, že se v článku zaměřím na problémy s tím, že by mohla konkurence odpálit formou špatných backlinků konkurenční stránky.

  3. Podobný “detektivismus” se praktikoval už v roce 1999. Ale stejně tak platí že když úspěšný provozovatel něčeho na internetu zepíše a zveřejní 100stránkový manuál “Jak jsem toho všeho dosáhl” lidí kteří dokážou uspět jako on bude minimum.

  4. niekedy sa ale stáva aj, že ľudia majú dobrý nápad ale nevedia ako ho uskutočniť, potom príde niekto kto vie ako nato a dosiahne veľký úspech s cudzím, skopírovaným nápadom

  5. Dlhsie som tu nebol ale pekny clanok … presne mozem “potvrdit” ze po letech skusania je zaver taky aky pises :-)

  6. Ano, i tak to chodí u virů – nejdříve se nalezne díra, až pak se stvoří záplata. Proto jsou vždy ti lepší tam, kde ty průměrní za další týden.

    1. Tomáš Šimko: o negativním seo už toho bylo napsáno víc, než je slušné :) Dokonce mi přišli 3 nabídky.

Comments are closed.