Vánoční seriál Ga’s al Rhula: Unikátní pro vyhledávače i návštěvníky

Titulek stránky je obecně považován za jednu z nejdůležitějších částí. Mají jej v oblibě nejen SEO šamani, ale je to právě on, kdo rozhoduje zdali v SERP jste anebo nejste dostatečně vidět pro svou cílovou skupinu. Po plošném nasazení nového dlaždicového vyhledávání na Seznamu, bude právě zde hrát ještě důležitější roli.

Ga’s al Rhul říká: “Jsou li na webu dvě stránky, které sdílí stejný titulek, existence jedné z nich je zbytečná.”

Nad tímto tvrzením je třeba se zamyslet. Více stejných stránek, pomineme li black hat SEO, je v rámci jednoho webu opravdu zbytečné a dokonce to může naznačovat určitý druh duplicity dat. Možná namítnete, že například dlouhý článek je lepší rozdělit na menší. To je pravda, ale pak by v titulku mělo být i část 1 ze 3, úvodní část, kapitola 1 a podobně. Ostatně to dává i lepší smysl.

Ga’s al Rhul říká: “Pokud nabízíte více produktů naráz, dopřejte každému z nich prostor s vlastní stránkou a titulkem.”

Toto téma se spíše týká menších firemních prezentacích, které jsou na českém internetu stále hojně zastoupeny. Většina takovýchto prezentací vzniklo protože to bylo v módě. Největším problémem nebyly texty, ale sehnat někoho kdo umí HTML. Podle toho to pak také vypadá. Všechny texty jsou “namuchlané” dohromady a webu chybí hierarchie. Takováto prezentace pak projde změnou designu. Dostane krásný kabátek v podobě šablony s CSS. Něco se aktualizuje, ale problém textů přetrvá.

Krásným příkladem jsou stránky s titulkem “Servis a poradenství”, “Prodej a odkup”, “Konzultace a kontakt”. Přitom všechny tyto stránky by měly být rozděleny minimálně na dvě další stránky. Věnovat každému tématu dostatek prostoru a vlastní titulek.

Možná si říkáte, že jde jen o nějaké SEO. Přeci získáváte klienty jinak, anebo vaše stránky jsou zde jen kvůli doméně, kterou používáte hlavně na emaily. Internetová prezentace je vaše online vizitka. Pokud vypadá jak školní projekt žáka základní školy, tak možná budete překvapeni, že vás klienti budou považovat za pidifirmu ze zapadákova. Kvalitní internetová prezentace není zárukou, že firma je úspěšná v oboru, ale je to dobrým předpokladem.

Závěr

Do budoucna se zřejmě dočkáme jiných propracovanějších algoritmů pro hodnocení kvality stránek a textů. Teoreticky by pak mohli weby, které mají vše pěkně uhlazené a smysluplně srovnané, považovat za více kvalitní.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Vánoční seriál Ga’s al Rhula: Unikátní pro vyhledávače i návštěvníky”

  1. klienti si častokrát preklepnú firmu aj na internete, pred tým ako niečo nakupia a aj také firmy ktoré sa výhradne zameriavajú len na offline business

  2. Tak tohle dává rozhodně smysl. Přece nebudu mít na webu jednu informaci pod dvěma různými titulky. Ano, každý produkt a služba musí mít své “SEO korýtko”.

Comments are closed.