PR článek vs SEO článek

V poslední době jsem se setkal s několika pojmy, které jsou používány dosti podivně. Sami o sobě jsou už tak matoucí, takže si určitě stojí za to něco alespoň trochu ujasnit.

Skutečný PR článek

Tento pojem je u nás nadužíván. Většina internetové komunity, které se někdy dostala do kontaktu se SEO takto označuje článek, který má přinést jejich webu nějaké ty pomyslné SEO body. Ve skutečnosti je PR článek forma propagace společnosti či produktu, která jej má ukázat v dobrém světle. Často jsou velice dobře napsané a není potřeba v nich ani uvést jméno společnosti či samotného produktu o kterém pojednává. Jsou velice dobře napsané, často na nich pracuje i více lidí. Dobře napsaný PR článek dokáže manipulovat s veřejným míněním.

Typický kus textu z PR článku:

“Popravdě než si ničit nervy s reklamacemi od nějakých pochybných eshopů u nichž je problém dohledat vlastníka, tak to si radši kupte notebook u mimozemšťana. Reklamaci vyřešíte na nejbližším výdejním místě a rozhodně se s vámi nebude nikdo dohadovat. Mladík na pobočce si to zapíše, dořeší formality a 30 dnů jede reklamace. Žádné dohadování se o to kdo zaplatí poštovné u reklamace.”

PR článek totiž nemusí vypadat jako článek. Klidně to může být stížnost naštvaného zákazníka.

“Tento rok jsme se zaměřili na technologický pokrok. Díky plánované investici 21 milionů korun jsme mohli nakoupit 63 nových serverů, které postupně budeme nasazovat. Jedná se o modifikované varianty Viper X320 Z6, které původně byly určeny pro bezpečnostní služby. Například kontrašpionáž je využívala na shromažďování a vyhodnocování dat o případných agentech na území našeho státu. Díky technologii disků na bázi SSD2 eXtra dosahují jako databázové servery velice významný krok kupředu. Nechali jsme jeden testovat studenty z Vysoké školy technické. Zkusili na něm algoritmus pro analýzu trhu s akciemi a deriváty. Za normálních okolností je v reálném času problém data v reálném čase analyzovat, ale díky rychlosti databází nebyl problém na MySQL dosáhnout na hodnotu 1,2 milion dotazů za vteřinu.”

PR článek má zlepšovat image firmy. Když si podobné testy a experimenty čtete, tak vám to nedá a musíte fandit anebo nenávidět.

“PR” články

To co nazýváme PR články u nás jsou často jen texty, které musí dodržet určité parametry. Například 150 slov, 3 klíčová slova jako odkaz a zbytek je jen jakási výplň. Existují u nás i služby, které z jednoho textu o 500 slovech pomocí různých algoritmů, s dobrou databází, dokáží vytvořit 10 článků o délce 150 slov. A stačí to.

Není třeba v tom hledat žádnou složitost ani nic zajímavého. Jejich jediným úkolem je sesbírat všechen linkjuice na stránce a převést jej přes odkazy na cílové stránky. Pro black hat SEO se celý proces vylepšuje ještě automatickým linkbuildingem. Ovšem weby, kde se tento druh článků nachází, může autoamtický linkbuilding rychle poškodit. Z vlastní zkušenosti vím, že “PR” web nepřežije 25 tisíc takzvaných ping linků. Prostě jej to sestřelí.

SEO články

“PR” články jsou tak trochu pasé. Píší a nechávají si je psát SEO nepolíbení a pak to nedopadne vůbec dobře. I když pokud jste majitelem “PR” webu a za odstranění si necháváte platit stovku, nemusí to být zas tak špatné :)

SEO články na autoritativnějších webech mohou posloužit jako spamindex. Jednoduše vaše články cílené na long tail zaberou v SERP třeba 4 místa. Tím odstřihnete konkurenci, zvednete o povědomí o vlastní značce a postupně sesbíráte potenciální zákazníky.

Vtip je v tom, že to není nic jednoduchého. Musíte vědět, co chcete a také tomu dopomoct. SEO články vyžadují kvalitnější texty, obrázky, nějaké ty sociální sdílení a neuškodí samozřejmě ani linkbuilding.

Samozřejmě se dostaví i pomyslné SEO body. Jen se musíte vyhnout spoustě chyb, které by mohli podobně jako nepovedené “PR” články vést spíše k negativnímu důsledku. Často je to například zvýrazňovaní aktivních odkazů tlustě (bold, strong). Tohle je asi nejčastější nešvar.

Závěr

Většinou dostanete tolik, kolik si zaplatíte. Samozřejmě pokud nebudete trvat na tom, že chcete něco horšího jen proto, že to má konkurence. I to se dneska stává. Zkuste se porozhlédnout po článcích vaší konkurence na webech, kde je publikování drahou záležitostí. Uznávám, že to u nás může být hodně zavádějící, ale někde se začít musí :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “PR článek vs SEO článek”

  1. zvyrazňovanie aktívnych odkazov boltom alebo strongom je špatné ?

  2. Jsem trosku zmateny.
    PR clanek je pro me kazdy, ktery nekam odkazuje. Vim, ze PR je Public Relation, nicmene jaka firma by si napsala nejaky vychvalujici clanek bez odkazu, ktery by rovnou vedl na jejich web? Posledni dobou to je pekny humus. Je velice zajimave, ze vsechny firmy jsou jedicky v oboru a nabizeji nejlepsi sluzby v Cesku.
    SEO clanky spise beru jako podpurne weby na vlastni domene a jinem IP rozsahu.

    1. Unreal][: to už by jsme se dostali k dělení PR a reklamní článek. Principem PR by mělo být ovlivňování pohledu spotřebitele na značku.
      tonda: je to hodně špatný nápad

  3. Tak vidím, že se budu mít asi pořád, co učit:

    “I když pokud jste majitelem „PR“ webu a za odstranění si necháváte platit stovku, nemusí to být zas tak špatné :)”

    Vlož si zdarma PR!!! :D

    A až to borci docvakne – Dej stovku, dám pryč. 2x :D

    Ne, všechno mít nemusím. “PR weby” rád přenechám jiným.

  4. někteří borci dotáhli SEO články k takové dokonalosti, že z jednoho článku chtějí odkazovat na tři tématicky zcela odlišné weby. Nedávno jsem měl poptávku, zda by bylo možné napsat a zveřejnit článek, který by odkazoval na různé weby s těmito frázemi: vložkování komínů, náhradní díly na motorky a úvěrové služby – vše do jednoho článku. Poptávka přišla na stránky věnované zábavnému obsahu. Poptávající byl zřejmě taky vtipálek.
    Myslím, že právě takovéto zprasené články udělají v dohledné době z rozumné formy linkbuildingu nefungující věc. Ostatně nedávno jsem viděl kdysi kvalitní web věnovaný čerstvým rodičkám a maminkám, na kterém byl na HP jako hlavní článek po dobu dvou týdnů vystaven článek na téma Výhody zimních pneumatik.
    Je to zoufalost obou stran – jak publishera, tak inzerenta.

Comments are closed.