Represe povedou k exilu do podsvětí

angry-unhappyAsi není měsíce, aby se někde v moderním světe nepochlubila nějaká protipirátská organizace nějakým úspěchem. Pomalu ale jistě se jim daří tlačit i na velké společnosti jako je Google a prosazovat své zájmy. Nedávno jsem psal článek Francouzký soud nařídil zablokovat přístup ke stránkám na streamování videa. Dokonce i u nás už to pomalu ale jistě začíná vřít. Vkládání videa na stránky a jeho neodstranění na žádost může mít soudní dohru. Popravdě se není čemu divit, za obsah se prostě musí platit. Že současná podoba není  kompatibilní ani s minulou dekádou je už jiná. Ale pokud není schopen výrobce vhodně distribuovat obsah je sice jeho problém, ale nikoho neomlouvá videa stahovat.

Jenomže co s tím? Prakticky není problém cokoliv z internetu stáhnout. Máme tu různé direct connecty, daleko efektivnější torrenty a v neposlední řadě spoustu stránek uchovávající různá multimédia. Kontrolovat se nic z toho pořádně nedá. Stahované soubory, které jsou komprimované a zaheslované prostě nezkontrolujete. Klidně se mohou jmenovat fotky-z-dovolene2013.zip. A že jsou veliké 4 GB dnes není argumentem, že tam je film. Když dnes každý fotí minimálně na 5 megapixelů, tak toho není problém dosáhnout celkem rychle. Navíc zazipovování do jednoho souboru a zašifrování heslem je logický postup.

I tohle ale jednou padne. Zákon, který postihne stahovače dříve anebo později přijde. Je nutné chránit jak provozovatele tak i uživatele.

Tor-logo Jak to tak bývá v momentě, kdy se podaří legislativně něco prosadit, tak už je virtuální prostředí tak daleko, že je pro aktuální zákony nedostižitelné. Projekt TOR určený k anonymnímu prohlížení internetu bude možná v budoucnosti jakýmsi druhým internetem. Ostatně dostat se do podsvětí už teď není žádný velký problém. Stačí si nainstalovat prohlížeč (TorBrowser), který to umí. Rázem jste v zakázané zóně. Popravdě moc k vidění tam toho zatím není. I když v temné wiki se člověk něčemu i přiučí.

Jenomže projekt Tor je tu hlavně od toho, aby bylo možné sdílet informace, nikoliv filmy. I když dá se nakombinovat temný a normální internet. O tom svědčí i vyhledávač NewsNab+, který se uchýlil právě do světa cibulových domén. Má vám poskytnout seznam URL, kde se dají stáhnout různé filmy a zároveň ochrání identitu svých tvůrců i návštěvníků. To vypadá jako prozatímní řešení, které může fungovat klidně celou tuto dekádu. Proti tomu by se musel spojit celý svět.

Je tu ovšem jeden problém. Vytvořit takto rozsáhlí projekt už není záležitost pro fanoušky. Možná pro rebely. Ostatně, když se lidé spojí jsou schopni v rámci svobody vytvořit neuvěřitelné věci, před kterými často blednou závistí i komerční subjekty. Takže věřím, že by šel vytvořit největší katalog odkazů na stahování v podstatě i zdarma. Jenomže on tu je způsob jak to celé zaplatit.

BitcoinTen způsob se jmenuje BitCoin, popřípadě LiteCoin, NameCoin, StableCoin a spousta dalších kryptoměn. Dají se za ně kupovat online služby, směňovat za peníze ale také koupit třeba luxusní auto. Tahle na první pohled směšná myšlenka (sám jsem to považoval na začátku za vtip) totiž reálně začíná fungovat. V současné podobě nebude problém s ní zafinancovat velmi velké projekty. Pokud se nespojí vlády celého světa a nezabrání její dostupnosti, tak s ní klidně můžete financovat nonstop přístup k čemukoliv jen budete chtít. Včetně autorský chráněného materiálu. Ani by jsem se nedivil, pokud by vznikl trh, který dosáhne desítky procent zisku toho legálního.

Závěr

Tohle vše je zatím jen blízká budoucnost. Pořád mají šanci všichni producenti multimediálního obsahu se dohodnout. Vytvořit jeden velký “YouTube”, kde se bude platit třeba měsíční členství za přístup k premiovému obsahu v HD kvalitě. Nahnat do něj desítky či stovky milionů lidí a získat pořádný náskok.

Mimochodem víte jaký je největší argument pro stahování obsahu z internetu? Že piráti šetří životní prostředí, protože pokud film stáhnete anebo shlédnete online, tak nevznikne žádný odpad. Což se u DVD či Blue-Ray říct nedá :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Represe povedou k exilu do podsvětí”

  1. Trochu mimo téma článku – nevím proč, ale z nějakého důvodu se mi na mobilním zařízení nezobrazují poslední články tvého blogu – objeví se s cca 10 denním zpožděním. Na desktopu je vidím normálně , teď v kanceláři poslední zobrazený na mobilu je ten o Twitteru. Nemyslím, že chyba je na mém mobilu, tak jen takové upozornění

  2. BitCoin má obrovskú výhodu, že sa tranzakcie nedajú kontrolovať ani nijako zmanipulovať, som zvedavý ako sa bude ďalej vyvíjať táto vojna medzi producentmi a pirátmi

  3. Touha po tom stahnout si film nebo hudbu dycky zvitezi a pristupne to vzdy bude, je pouze otazka jak moc to bude technologicky narocne a zvladnutelne pro bfu.

  4. Já to zase jako autor vidím i z druhé strany. Pokud si někdo něco stáhne pro osobní potřebu, nemám s tím problém. Ale mám dost zásadní problém s tím, když nějaký zmetek na mých fotkách a textech spokojeně vydělává a používá je k ryze komerční činnosti. Jinak EU plánuje v roce 2014 nějakou zásadní novelu autorského zákona i s ohledem na digitální problémy, tak jsem na to zvědavý.

    A jen tak mimochodem třeba sociální sítě nebo Google už na kradeném obsahu vydělávají, protože údajně až 90% sdíleného obsahu na FB je rozkradeno z webů, Pinterest bez diskuze drtivá většina obsahu vykradená atd. Při stamilionech fotek denně jdou škody do desítek miliard dolarů ročně a například fotobanky otočí “jen” několik jednotek miliard.

Comments are closed.