Jaký linkbuilding použít u nového webu

forever alone with wordsTakže klasická situace. Rozjíždíte nový authority website. Máte nainstalovaný WordPress s pluginy, nahozenou šablonu a začínáte s publikováním článků. Jenomže v dobách strachu z nájezdů agresivních tučňáků už není linkbuilding tím co býval. Navíc pokud nezačnete pracovat na autoritě je dost možné, že váš web neustojí odcizení obsahu přes nějaký autoblog. Přeci jen pandy duplicitu nesnáší a ten autoritativnější web většinou vyhrává. Poraženého čeká supplemental index.

Jak tedy začít u nového webu typu authority s linkbuildingem?

Velice pomalu a přirozeně

Authority website je stránka prezentující specifický obsah a to postupně. Většinou vypadá jako blog, kde se publikují články rychlostí v jednotkách za měsíc. Momentálně jsou odolné vůči všem zvířátkům a dají se monetizovat jak pasivně tak i aktivně. Tomu by měl odpovídat i k linkbuilding.

Vždy, když se chcete pustit do linkbuidlingu po bílé cestě, tak se zamyslete, jak by se povědomí o vašem webu šířilo přirozeně. Kde by se odkazy objevovaly a za jakých podmínek. Zvláště u nových projektů je nutné dodržovat alespoň měsíc až čtvrt roku vhodný odstup.

V našem případě je modelem blog. Tedy odkazy poputují na jednotlivé články, které “mají” nějakou přidanou hodnotu. Nejčastěji se s odkazy na články setkáváme na:

  • sociálních sítích od přátel
  • sociálních sítích ve specifických skupinách
  • takzvané bookmark sites (vybrali.sme.sk, linkuj.cz)
  • veřejných RSS čtečkách (krab.cz)
  • v diskuzních fórech jako zdroj tvrzení či reakce
  • v rámci guest blogingu/guest posting

Vzhledem k tomu, že během prvních týdnů života vašeho webu nechcete trhnout rekord v počtu vytvořených odkazů nemusíte se trápit dalšími metodami. Popravdě vyplatí se spíše dělat jednotky za den a to pořádně. Většina zmíněných metod totiž přivede na váš nový počin návštěvníky, takže pokud se za obsah nestydíte, určitě se do kvality vyplatí investovat.

Sociální sítě

Základem je samozřejmě Twitter a Google plus. Pokud budujete větší množství authority website zřejmě budete mít i více profilů s různým tématických zaměřením, takže nebude problém nějaká větší propagace. Vhodné jsou i automatické účty, které berou tématické články přes RSS a publikují je. Vytvoření takovýchto účtů je velice jednoduché. Vyberte si přes Google news zajímavé zdroje informací. Zjistěte si RSS a to napojte na službu twitterfeed. Pak stačí RSS zdroje spárovat s účty. Doporučuji i použití vhodných hastagů.

S vedením různých fake účtů moc zkušeností nemám. Je to poměrně náročná záležitost udržet si vhodné publikum.

Pak jsou tu skupiny na sociálních sítích. Ty si to chce zmapovat a pak do nich přidávat vhodné tématické články. Čím více času do toho vložíte tím je menší šance, že dostanete ban, anebo bude odkaz ignorován. Tady zřejmě vyhraje Facebook.

Bookmark sites

Sice je to otrava, ale prostě se to časem vyplatí. Za cca 2 minutky námahy máte 1 odkaz. Osobně jsem na české scéně zkoušel více služeb, ale nakonec jsem zůstal u slovenské vybrali.sme.sk, českých linkuj.cz a jagg.cz. Všechny odkazy uvidíte v Google webmaster tools a přichází přes ně i lidé.

V zahraničí se používají v daleko větším rozsahu u nás je to opravdu spíše o těch zpětných odkazech.

RSS čtečky

RSS čtečky nastavíte jen jednou a fungují. Některé nové RSS kanály kontrolují ručně, takže to chce počkat než máte alespoň těch pět slušně vypadajících článků. Jejich seznam jsem ale naposledny upravoval před rokem. Už by to chtělo nový :)

Diskuzní fóra

Tohle je ošemetné téma, ale máte v podstatě dvě možnosti. Buď si najdete přes vyhledávače témata odpovídající vašim článkům anebo budete zakládat nová vlákna. Obojí chce trochu praxe a hlavně se nebát jít do diskuze. Brát to profesionálně a s náhledem.

Také si můžete vybrat mrtvá fóra, kam už nechodí ani admini a moc neriskovat :)

Guest posting

Pokud zakládáte další authority website s příbuzným obsahem jaký už máte, tak linkbuilding není problém. Ovšem kdo začíná tak se moc nemá čeho chytit. Šancí je samozřejmě guest posting. Tady je na výběr více postupů. Můžete oslovit konkrétní blogy/magazíny, kterým se do toho ale moc chtít nebude, protože uvidí váš poloprázdný web. Dále je to využití služeb, které to přímo nabízí (například Copywriting.cz). Výhodou je, že v případě neudání článků jej lze později použít. Počítejte s tím a pak to nebudete považovat za vyhozený čas. Třetí možnost je vyhledat další authority website a nabídnout jim výměnu. Po pár týdnech už by jste mohli mít nějaké výsledky. Ať už jsou to pozice anebo ranky. Obojí je argumentem pro výměnu odkazů ;)

Závěr

Tohle je takový nenáročný základ pro linkbuilding. Opravdu to do začátku nepřehánějte a nesnažte se vytvořit spousta odkazů. Je určitě časově efektivní zvládnout práci za měsíc během odpoledne, ale to je chyba. Jednak vám mohou utéct super příležitosti na umístění vhodného odkazu (debata na fóru, poptávka guest postů), ale také to už s přirozeností nebude mít moc společného.

Samozřejmě existuje víc možností a každému funguje něco jiného. Zvláště pokud budujete tématicky specifický obsah. Jinak se propagují půjčky, hubnutí a geo weby. Chce se to prostě učit za pochodu. Přeci jen tohle už není white hat, kde spoléháte na to co vám vyhledávače doporučují. Tady už jsme spíše v lehkém black hatu, kde musíte být o krok napřed a hlavně se učit :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

22 Replies to “Jaký linkbuilding použít u nového webu”

  1. Chybí mi tam klasika, katalog odkazů na Seznamu. A vůbec, pár katalogů se i dnes vyplatí.

  2. Katalogy nebrat, na seznamu jen kdyz mas IC.

  3. Taky mam dobrou zkušenost s katalogy. I když jsem tomu nevěřil, tak Havaj.info jsem vytáhl na hodně slušný pozice i na kW Havaj. Zkoušel jsem však jen ty s Ranky.

  4. Ahoj, na jakej email můžu kontaktovat admina 404m.com? Nikde žádnej kontakt tady, nebo jsem slepej :-)

  5. z niektorých katalogov sa dajú zohnať tiež kvalitné odkazy ale v tomto prípade treba uprednostniť kvalitu pred kvantitou. S novým webom sa pri linkbuildingu netreba veľmi ponáhľať pretože to nevyzerá potom pekne ked na domenu, ktorá je napríklad iba pár dni stará vedie zrazu niekoľko tisíc odkazov

  6. Mě se nedávno podařilo spustil a zpropagovat web během 3 dnů a asi během týdne je do 5. pozice na Seznamu, 2. strana na Google. Jde o dvojslovný půjčkokeyword.
    Metody jsem používal stejné, přidal jsem ještě katalogy a pár sidewide odkazů :)

  7. Jeste dotaz k jagg. Maji tam pozastavene registrace, takze pro nove neregistrovane uzivatele je to nepouzitelne…

    1. Jarmil: to jsem nevěděl. Je teď za něj nějaká adekvátní náhrada pro linkbuilding?

  8. Jarmil, admin: Pozastavené registrace mají i některé free PR weby a katalogy. Díky tomu paradoxně jsou pro registrované šťastlivce užitečnější, mají vyšší ranky a příspěvky přibývají pomalu (= občas přivedou i nějaké návštěvníky).

    Aktuální seznam alespoň mě známých záložkovacích portálu je zde: http://www.seo-profit.cz/novinky/seznam-zalozkovacich-webu .

  9. Zdravim, chtel bych se zeptat ohledne vyznamu tematickeho odkazu. Napriklad mam forum o stavebnictvi a nekdo zalozi tema “levna vymena autoskel”. Ma vyznam odkaz v tomto tematu jako tematicky pokud bude odkazovat na firmu co se zabyva automoto / vymenou autoskel nebo se bere forum celkove jako uplne jiny obor a tudiz ani prispevku na autosklo nebude prisuzovana vaha?

    1. karlik: důležitý je téma dané stránky. Nestačí jen odkaz, musí tam kolem být i nějaký text, pak to bude ideální.

  10. v clanku pises o zozname verejnych rss citaciek – mas ten zoznam niekde verejne, ci je tajny? :)

  11. Taky bych zmínil katalog Seznamu – pokud se dobře zvolí kategorie, tak může přivést stovky lidí denně.

  12. Dik za napad s vybrali SME, skusil som tam dat link, ktory nie je tak priamo clanok, blogovy prispevok. Jedna sa o text pesnicky s prekladom ( http://www.texty.emamut.eu/text/wham/last-christmas ). Link dostal o par hodin nejake hlasy a za 2 hodiny aj 8 navstev.

    Cosa tyka katalogov, do niektorych tiez registrujem. Ale radsej ta kvalita ako kvantita, tak od velkych a s rankami.

  13. Zdravím som to nový a SEO sa moc nerozumím. No narazil som na stránky ktoré merajú linkjuice chcem sa spýtať ako by sa dal využiť tento merač

    http://www.ecreativeim.com/pagerank-link-juice-calculator.php

    tento merač chápem tak že ak odkážem na nejakú stránku tak úkaže hodnotu sily mojho odkazu , teda ak odkažem na stranku so silu Juice Per Link 2.36 tak odkazovanej stranke pômožem viac ako so silou 0.16.. Mate nejaké nápady na využitie tohto nástroju ?

    1. Šipino: ten nástroj ukazuje kolik přibližné hodnoty google page rank jde ze stránky na ostatní stránky. Respektive rozpočítává google page rank mezi jednotlivé odkazy ven. Nástroj by se dal využít spíše k počítání odkazů. Pro SEO je důležité i umístění odkazu, nějaký kontext (obklopení odkazu textem, provedení).

  14. Dakujem moc si my pomohol to o tých odkazoch som nevedel teda len tušil

Comments are closed.