TTFB

TTFB neboli Time to First Byte, je hodnota, která udává čas než dorazí ze serveru první data pro váš prohlížeč. Právě tato hodnota určuje zdali je váš web pomalý ve smyslu “může to mít vliv na vyhledávání”. Podle článku How to Optimise Your Time to First Byte (TTFB) to Improve Search Results mají nejlepší weby v SERP TTFB maximálně 350 milisekund.  Samozřejmě jen velice těžko se dá hodnotit okamžik, kdy už je hodnota TTFB příliš vysoká a web může být nějakou formou v SERP penalizován.

Na TTFB mají vliv

  • DNS – pomalý, či špatně nastavený DNS může dobu TTFB výrazně prodloužit. Jestli je vše v pořádku si můžete otestovat na dnscheck.labs.nic.cz anebo dnscheck.pingdom.com. Občas se stane že primární nameserver je v pořádku a sekundární má problém. Pak z nějakého důvodu primární nestíhá a vás bude zlobit zničehonic web.
  • Umístění webhosting – za velkou louží možná mají lepší freehostingy anebo levnější VPS (DPH je hold drahá záležitost pro neplátce), ale otázkou je zdali se to vyplatí. Než se data dostanou ke klientovy pár set milisekund to může i trvat.
  • Nekvalitní skripty – špatně napsaný skript dokáže pěkně protáhnout generování stránky. Pokud potřebujete například stahovat RSS data, je nutné si uvědomit, že tato operace v rámci generování stránky, protáhne TTFB v podstatě o natažení celého RSS kanálu, který zpracováváte. Místo toho je lepší udělat samostatný skript, který RSS kanál stáhne, zpracuje a volat jej přes CRON. Další častou chybou je nevyužití potenciálu SQL. Když jsem začínal s programováním, občas jsem si stáhl data z tabulky, následně pomocí těchto dat volal další tabulky. Přitom by vše vyřešil jeden vhodně napsaný SQL dotaz. Pořád je co optimalizovat. Důležité je mít přehled co se kde volá a proč. Zvláště robustní CMS napojené na nekvalitně napsaný kus kódů mohou mít problémy.
  • Individuální nastavení serveru – .htaccess může také nadělat neplechu. Jednou se mi nějak zamotalo přesměrování a generování stránky celkem zazlobilo. Také je potřeba dávat pozor pokud migrujete mezi sdílenými hostingy. Co funguje někde může jinde dělat problémy.

Jaké je TTFB vaší stránky si můžete otestovat třeba na webpagetest.org anebo tools.pingdom.com.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “TTFB”

  1. Ono je to dalo slozitejsi nez sledovat TTFB (jinak dle testu 113ms). Dulezite je i kesovani obsahu a pokud jde o nejaky narocny proces pri nacitani hlavni stranky, tak ho provadet asynchrone pres JS. Sice to nijak nezrychli nacteni webu, ale aspon se nacte DOM a uzivatel se muze volne pohybovat po strance nez se nactou dalsi asynchronni data.

  2. niektoré weby plné flashu majú problémy s rýchlym načítavaním a roby to dosť neplechu pri pozíciach v serpe, mám s tym osobné skúsenosti

  3. Taky myslím, že sledovat tuto hodnotu nemá v globálu moc cenu a spíš se soustředit na obsah, cache a optimalizaci kódu.

  4. hergot proč to “á” u jména na konci nebere?

Comments are closed.