Interní prolinkování jako má wikipedia ano/ne?

neutral-conflicting-emotionsOsobně jsem testoval několik druhů interního prolinkování webů. Některé mi přišli lepší, jiné horší. Nejvíce se mi líbil styl jaký používá systém mediawiki (wikipedia), protože umožňuje přesnější cílení na jeden konkrétní keyword, což je pro encyklopedii klíčových slov v podstatě ideální. Dlouhou dobu jsem zastával názor, že je toto řešení i ideální pro menší a střední projekty.

No přiznám se, že už si tím nejsem tak úplně jistý.

Celý projekt trpěl několik problémy. Asi ten největší je hloubka. Obecně se doporučuje maximálně tři úrovně podstránek. Tedy, aby se dalo ke každé podstránce dostat na třetí proklik. Čím hlouběji půjdete, tím horší bude indexovatelnost. Tohle jsem si otestoval na jedné farmě. Měl jsem k dispozici něco přes 10 tisíc unikátních statistických dat a ty bylo třeba nějak propojit s hlavní stránkou. Řešením byla kategorie, podkategorie a seznam s listováním. Přitom jsem nechtěl překročit 100 odkazů na stránce. Zároveň aby to mělo smysl. Kategorie a podkategorie fungovali skvěle. Během tří týdnů přes 50% indexovaného obsahu (Google tyto obsahové farmy moc nemusí). Navíc se dala využít drobečková navigace. Naproti tomu seznam byl problematický a za stejnou dobu dosáhl tuším 18%. Každá další stránka seznamu, byla brána jako hlubší podstránka. Asi by to chtělo trochu víc testování, například umístit číselný seznam stránek spíše nahoru. Věřím, že Google podobně jako Seznam vnímá obsah nad ohybem výrazněji, než na spodní části stránky.

Prolinkování prostřednictvím stránek na mediawiki trpělo obdobnými problémy. Napsal jsem si sice robota na vytváření XML sitemapy, protože mediawiki na většině sdílených hostingů generovat sitemap neumí, ale i tak bylo znát, že s tímto mají vyhledávače problém. Škoda, že jsem sledoval jen Google. Seznam moje texty o SEO obecně nemá moc rád :)

Nakonec jsem přistoupil k úpravě titulní stránky, kde budou seznamy nejzajímavějších článků, odkazy na kategorie/rozcestníky a speciální články zdržující tématická hesla.

Výhody mediawiki odkazů

  • Lepší keywordové prolinkování webů.
  • Odkazy jsou obalené tématickým textem.
  • Pokud si dáme záležet na kategoriích, může být jedno heslo ve více.

Nevýhody mediawiki odkazů

  • Chybí celkový koncept, je nutno už od začátku zvážit rozcestníky/kategorie.
  • Některé stránky mohou být dokonce neviditelné, pokud na ně nevedou odkazy z existujících stránek.
  • Je náročnější používat drobečkovou navigaci, která je pro lidi přirozenější.

Pokud si najdete chvilku zkuste mi napsat jak vnímáte výhody a nevýhody mediawiki konceptu interního prolinkování vy.

Závěr

Kompletní mediawiki koncept je naprosto odlišný od všeho ostatního. Chce to s tím počítat. Já osobně s tím mám stále problém. Ačkoliv nijak extra netlačím na linkbuilding a propagaci projektu, nějak mi to moc nešlape. Narazil jsem na spoustu zajímavých překážek s kterými se musím vypořádat. Alespoň je co nového objevovat :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Interní prolinkování jako má wikipedia ano/ne?”

  1. Pokud píšu o Androidu, taguji to na – freebit.cz/tag/android/. Uživatel si tak může přečíst více článků o Androidu. Příznivě se také jeví linkování na starší články a na oficiální weby výrobců. Jak se říká, “autority” není nikdy dost.

  2. Nechceš udělat článek o wiki webech a strastech při vkládání linků na weby? např. Wikitravel, to je někdy horor, kdo má možnost mazat přidané linky? Když to smaže “kdokoli”, admin to asi neřeší. Jak se stát adminem?

  3. proti neviditelným stránkám stačí napsat tool který najde stránky na které neexistuje odkaz

    1. HonyZahy: na to je i speciální stránka. Teoreticky by stačilo jí dát do sitemapy.

  4. prečo má vlastne seznam stále problemy s indexovaním stránok ?

  5. Seznam je divný patron, někdy mi něco zaindexuje rychlostí blesku a jindy se courá jak týden před výplatou. Ale i tak ho mám rád :-)

Comments are closed.