Něco ze zákulisí fungování algoritmu Penguin

neutral-conflicting-emotionsNa Pubconu Las Vegas probíral Matt Cutts ještě jedno velice zajímavé téma, který stojí za to si vypíchnout a tím je fungování algoritmu Penguin. Po jeho spuštění zřejmě antispamový tým Google zas tak spokojený, protože reakce na black hat fórech byly víceméně vlažné. Odnesli to jen ti nejslabší, respektive ti, kteří to zrovna s “přirozeností” linkbuildingu nepřeháněli.

Odpovědí Google bylo: “Ok, musíme tedy trochu přitlačit.” Takto to opakovali až dokud se reakce na black hat fórech nezačali měnit. Teprve pak věděli, že se jim podařilo dosáhnout správného účinku.

Sledování reakci u komunity, na kterou je represe zacílena je samozřejmě důležitá. O tom nejsou žádné pochybnosti. Dělají to přeci kvůli nim.

Jak je známo Penguin cílí na určitá klíčová slova směřující na stránku. Penalizuje tedy propojení klíčového slova v SERP a stránky samotné. Díky tomu mohou proti určitým klíčovým slovům “přitvrzovat”. Takže drahé slovní spojení jako payday loans  anebo car insurance jsou posuzována daleko přísněji než ostatní. I díky tomu to odneslo více MFAček a “papírově” tak měl Penguin větší dopad. Slova jsou vybírána na základě finanční atraktivnosti. Tedy čím více se platí za proklik tím je zajímavější a i více se na něj spamuje index Google.

Otázkou tedy je, jestli se vyplatí u linkbuildingu vyhodnocovat atraktivnost určitých slov a přizpůsobit tomu celý proces budování zpětných odkazů.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Něco ze zákulisí fungování algoritmu Penguin”

  1. Google je vlastně pán, má pod palcem většinu vyhledávacího trafficu, takže pro něj není problém stopnout víceméně jakoukoliv techniku, která je na první pohled jasná.

  2. no len skoda ze pri tych jeho upravach padaju aj 100% white stranky

  3. otázkou je ako dostať tieto dané keywordy späť na slušné pozície v serpe, ked ich už raz Penguin zasiahol

  4. Stále neodbytněji mám pocit, že Matt Cutts je pouze PR pracovník, jehož jedinou prací je zastírat :-) Takový druhý ministr propagandy, která zastává otřepané stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Nebo ještě lépe manipulátor. Například to, co říkal o nofollow před čtyřmi lety a co říká teď :-) Tlačí lidi odezdi ke zdi. Nepřipadáte si někdy tak trochu jako blbci, když předěláváte jen proto, že jeden člověk _naznačil_ jak by mohlo být něco vnímáno googlem. A za pár měsíců či let to děláte zase přesně naopak. Přijde mi, že ten, kdo na web nesáhne a přesně si drží svoji linii, soustředí se na své a neřeší různé vedlejší vlivy, je na tom líp.

  5. Vyhledávače se dlouhodobě snaží aby jejich výsledky byly užitečné protože na tom stojí jejich byznys model. Připadá mi že Cutts mlží a a naznačuje ale model určování relevance stránek podle linků je čím dál více přežitý a vyhledávače budou muset vymyslet něco lepšího. Napadá mne určovat relevanci stránek podle chování uživatelů, sbírat ůdaje může třeba pomocí toolbaru, podobně jako alexa.

  6. Musi mit nekoho, kdo bude vytvaret PR. Na druhou stranu tim rozviri seo optimalizatory, kteri hned bezi za klientama ze maj uzasnou novnku kterou jim musi implementovat a to je pro samotne klienty ojeb…

  7. Abych řekl pravdu, tak poslední dobou mu moc nevěřím. Myslím si, že ta problematika se stává natolik složitou, že kolikrát je Google sám překvapen, jaké výsledky dostane. Ale zase na druhou stranu, pracovat s takovým množstvím dat musí být šílené.

Comments are closed.