Authority site – Jak na obsah I.

like-a-bossPodle reakcí, které mi chodí a čteností soudím, že téma authority site se vám líbí, takže jsem se rozhodl, že napíšu jeden článek postavený na mých zkušenostech z minulého roku.

Myšlenka je tedy jednoduchá. Vybereme si nějaké zajímavé anebo ne moc silně konkurenční téma a vytvoříme něco jako web, který se může proměnit v cokoliv. Při mém test jsem chtěl zkusit o kolik bude jednodušší prosadit white hat techniky linkbuildingu, pokud se nemáte za co stydět oproti komerčním webů, kde se stydět prostě musíte, protože každý pozná reklamu :)

Zasekl jsem se ale hned na začátku. Pokud chcete simulovat reálný web, který by měl mít autoritu, potřebujete mít obsah, který si autoritu zaslouží. Jenomže něco takového nevymyslíte. Musíte si nastudovat podklady a vytvořit z nich texty. Zdroje jsou často zahraniční, protože v ČR u specifického tématu jednoduše nejsou. Jednoduše řečeno autority site v ideálním případě obsahuje informace, které si vyhledávač prostě nemůže dovolit penalizovat, protože nikde jinde v takové kvalitě nejsou ;)

Zajímavé bylo, že legálních multimédií bylo všude dostatek. Tuny obrázků, které jste si mohli upravit, předělat a získat opěrné body ve starém Google Images, přes které budou proudit lidi, ale ty texty to byl prostě šílený zásek. Buď překládat anglicky psané články, anebo to prostě sepisovat z různých zdrojů. Obojí vycházelo i na dvě hodiny času a to nemám s psanou angličtinou větší problém.

Osvícení přišlo, když jsem byl donucen něco zajít vrátit do městské knihovny. Prostě tam stojíte a kolem vás jsou obrovské regály plné informací, které nejsou na internetu. Zkusil jsem vyhledat konkrétní témata na lokální síti a byl jsem v šoku. To co na českém internetu je maximálně ve formě nucené online seminárky středoškoláka o pár set slovech, tady bylo v celých knížkách. Navíc v různých úrovních odbornosti. Takže jsem si mohl vybrat mezi dobře se čte až po encyklopedické pojednání o klíčových slovech, které se fakt hledají. Zneužil jsem tedy zapůjčenou kartičku a vybral si několik knížek.

Můj pracovní postup se změnil. Místo skládání informací jsem si přečetl vybraný kus kapitoly mimo PC a pak nově nabyté vědomosti nechal uležet a jen přepsal, podobně jako když jsem na střední z nucení psal seminárku. Občas doplnil o informace z další knížky a některých externích zdrojů kvůli aktualizaci. Samozřejmě na rozdíl od střední už mám v ruce přes tři tisíce různých textů, takže si stačilo vybrat vhodný styl psaní a šlo to prakticky samo. Tu hodinu to ale samozřejmě sebralo. Ovšem tento čas jsem bral i jako investici.

Výsledkem byla série textů, které měly obsahově něco do sebe. Ať už je četl středoškolák, který sháněl podklady na školní práci, náhodný návštěvník anebo i člověk který dané téma zajímané, nikdo z nich nemohl říct, že to je prostě balast co překáží v SERP. S něčím takovým se už dá celkem v pohodě dělat linkbuilding. Nebyl problém získat zpětné odkazy z wikipedie, komentářů pod novým článkem anebo diskuzních fór. Tedy míst, které jsou pod drobnohledem lidí. Schválně jsem si vybíral způsoby linkbuildingu, které jsou nápadné a sledují je aktivně moderátoři. Vše šlo bez problému. Neutrálně podané znalosti prostě neurazí.

Samozřejmě tato metoda budování obsahu je postavená hlavně na tom, že vás téma prostě baví, popřípadě se chcete něco nového dozvědět. Články postavené na knižních zdrojích jsou o dost jiné, než většina obsahu s kterým se běžně setkáváte na českém internetu. Proto mohou být i pro čtenáře zajímavější. V každém případě pokud vám jde o budování obsahu pro authority site doporučuji zkusit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Authority site – Jak na obsah I.”

  1. Podobně taky buduju obsah jednoho webu. Nezapomeň použitou literaturu řádně citovat, působí to velice věrohodně a solidně.

    1. Homer: někde byl i online generátor citací, který jsem používal (podle ISO normy). Občas jsem si říkal, jestli to nemůže třeba nějaký vyhledávač i využít.

  2. podobný spôsob tvorenia obsahu ma tiež už napadol, a ak má niekto fakt chuť tak touto metodou sa da vybudovať veľmi pekná authority site

  3. Drago a nemáš zkušenosti s EN authority site? Popř. přímo s texty? Aka outsourcing vs. osobně?

  4. Online generátor citací je na http://generator.citace.com. Já chodím do konihovny, ve které mají v knihovním systému zpracované ke každé publikaci i citace podle různých norem, takže stačí jenom CTRL+C :-)

  5. Wripera už sleduju, přesto dík :) Ale až v tom budeš dál, tak se určitě poděl o zkušenosti v článku :)

  6. Ještě mě napadá jestli je třeba legální sázet na web celé kapitoly knihy, jestli se třeba uvede zdroj?

  7. Holina: Ne, rozhodně to není ok, je to stejné jako kopírovat něčí kompletní texty z webu. Citace zdroje se dává pod pár vět či maximálně odstavec, nemyslí se tím, že obšlehneš 3 strany a “ocituješ zdroj”.

    Drago: Kdybys chtěl víc info o pár authority webech bez optimalizace, tak můžu poskytnout podklady. Mám 2-3 takové weby už s historií, kdybys potřeboval spáchat nějaký experiment. Kontakt mejlem :)

  8. Souhlasím. Běžně také navštěvuju knihovnu, už minimálně z toho důvodu, že když děláte na složitějším tématu, které si žádá víc času, raději jdete mimo PC. Hodně témat je specifických v tom, že v knihách je mnohem víc informací v lepší formě.

Comments are closed.