Umístění serveru je pro Google většinou bezvýznamné

V diskuzi na Google Webmaster Help padla otázka zdali je pro SEO dobré mít fyzicky umístěný server v dané lokalitě. Do diskuze se zapojil  John Mueller, zaměstnanec Google, a sdělil že to význam až na pár specifických výjimek vliv nemá.

“For search, specifically for geotargeting, the server’s location plays a very small role, in many cases it’s irrelevant. If you use a ccTLD or a gTLD together with Webmaster Tools, then we’ll mainly use the geotargeting from there, regardless of where your server is located. You definitely don’t need to host your website in any specific geographic location — use what works best for you, and give us that information via a ccTLD or Webmaster Tools.”

Jak je z komentáře patrné daleko důležitější je mít vhodnou doménu prvního řádu napojenou na Google Webmaster Tools, a to pouze pokud potřebujete řešit geotargeting, tedy umístění v rámci určité lokace. Na což je třeba zvláště do budoucna myslet, protože mobilní zařízení budou určitě pracovat nikoliv na úrovni států či krajů ale měst.

Ač se to nezdá tato informace je poměrně důležitá, protože například na Slovensku má majoritní podíl vyhledávání Google a hostingové společnosti na Slovensku se ve většině případů zasekli v minulé dekádě. Spousta provozovatelů služeb, kteří cílí na Slovensko, tak využívá české webhostingové společnosti a doménu mají registrovanou přes slovenský kontakt.

Dále tu máme několik českých hostingových společností, které preferují datacentrum v Bratislavě, popřípadě mají servery v ČR i SR. Jejich klienti se tak nemusí bát, že by fyzická přítomnost serverů na Slovensku jejich českým webům strhávala pomyslné SEO bodíky.

Na závěr je ještě důležité připomenout, že nejen pro SEO je podstatná rychlost webu. Není nic horšího než dlouhé načítání stránek, které odradí nejednoho návštěvníka. Pingnutí přes velkou louži sice trvá jen půl vteřiny, ale jednotlivé komponenty stránek se nahrávají postupně, a tak může v některých případech nahrání kompletního webu trvat i o několik vteřinek déle. V tomto případě je potřeba dbát na komfort návštěvníků nikoliv vyhledávačů.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Umístění serveru je pro Google většinou bezvýznamné”

  1. dobre že tomu tak je, lebo už viac krát som uvažoval, či môžem získať alebo stratiť nejaký extra bonus, napríklad ked mám web v talianskom jazyku a web je na serveru v čr

  2. Opakovaně mě v tomto napadá – proč nestačí google pro rozhodování metatagy s určením jazyka a případně kódování?

  3. Zanedlouho se chystám na spuštění anglického webu s cílením na USA. O tuhle problematiku jsem se celkem zajímal a myslím, že Matt v jednom starším videu říkal, že je umístění serveru celkem podstatné (nebo to tak alespoň vyznělo). Ono by se vyplatilo platit 360kč/rok u Wedosu než x dolarů měsíčně u amerického poskytovatele, ale máš pravdu i s tou rychlostí, ta je taky poměrně důležitá na bounce rate.

Comments are closed.