Certifikát RapidSSL nebo StartCom?

V České republice má velmi velkou popularitu Izraelská certifikační autorita StartCom díky certifikátu StartSSL Free. Proč by bylo tedy nutné pro zabezpečení kupovat jiný SSL certifikát, například RapidSSL místo StartSSL, který je zdarma?

Informace o certifikačních autoritách a SSL certifikátech se dozvíte na stránkách www.SSLmarket.cz.

Zabezpečení webových stránek certifikáty RapidSSL nebo StartCom Free je funkčně stejné. Jedná se o základní certifikáty, kdy dochází pouze k doménovému ověření (DV). V praxi je zaslán e-mail na majitele domény a po potvrzení vloženého odkazu je certifikát vystaven. Na rozdíl od StartComu je certifikát RapidSSL zpoplatněn. Certifikační autorita Rapid patří pod společnost Symantec, ta žádné SSL certifikáty zdarma nevystavuje, cena za certifikát je však velmi příznivá.

Na českém trhu je tržní podíl dán mezi certifikáty společnosti Symantec, StartCom a Comodo.

Startcom_vs_RapidSSL

Srovnání tržního podílu – ČR, podzim 2012

StartCom Class1 není zdarma pro firmy

I když je StartCom Free prezentován na různých diskuzích jako certifikát zdarma, není tomu tak, pokud by certifikát chtěla využít firma. V podmínkách certifikátu je tato zásadní informace „Class 1 certificates are limited to client and server certificates, whereas the later is restricted in its usage for non-commercial purpose only.“ Použití na firemních stránkách je tedy zakázáno!

Pro firemní účely je určen certifikát Class2 (například StartSSL™ Verified). Tento certifikát již stojí 59,90 USD. Pokud se podíváme ale na stránku srovnání, zjistíte, že kromě firemního ověření je nutné provést nejdříve ověření osoby, které stojí také 59,90 USD. I když poté je po dobu 350 dnů možné žádat o další SSL certifikáty, pokud nejste firma vyžadující desítky certifikátů, vůbec se certifikát StartCom nevyplatí. Dohromady jen ověření stojí 2.400 Kč. Za tuto částku můžete mít již velmi kvalitní SSL certifikát od populární značkové certifikační autority THAWTE.

Kromě platby za dvojnásobné ověření může nastat také problém během vyřízení objednávky, kdy je nutné vygenerovat osobní certifikát, kterým se klient přihlašuje k administraci. Nejedná se rozhodně o jednoduchý proces, který navíc zabere nějaký čas. Navíc se netechnický člověk může lehce ztratit v procesu objednávání.

RapidSSL za 5 minut, i to je možné

Certifikát RapidSSL patří k nejlevnějším certifikátům na trhu. Jedná se o DV certifikát a je ideální pro základní zabezpečení www stránek nebo pro projekty, kde je potřeba ušetřit. Díky plné automatizaci během objednávky na stránkách SSLmarketu lze získat certifikát během několik minut při platbě kreditní kartou.

Oproti StartComu má RapidSSL i další nesporné výhody – podpora v českém jazyce, revokace zdarma (StartCom 25 USD), zdarma REISSUE, tj. opětovné vydání (StartCom neumí). Důležitým faktorem je i příslušnost do důvěryhodné rodiny SSL certifikátů Symantec.

Pro čtenáře 404m.com nyní k dispozici RapidSSL za cenu 245 Kč/rok se speciálním kupónem.

kupón_MINI_zlaty

To co jste si přečetli bylo komerční sdělení. Jehož nejsem autorem.