Vražedné zbavení se Google penalizace přes disavow tools

angry-you-what-have-you-doneOsobně Google výmysl disavow tools považuju za nesmysl a nikomu ho nedoporučuji používat, protože si může více uškodit než pomoct. Suplovat neschopnost Google ignorovat špatné zpětné odkazy, už přivedlo spoustu lidí k zadávání nesmyslných seznamů odkazů. Nikdo přesně neví jak ta věc vlastně funguje a co dělá s nahromaděnými daty. Spousta lidí ignoruje postup a nežádá majitele webu o stažení odkazu, místo toho prostě link hodí do disavow tools rovnou. Je to přeci jen pohodlnější. Pokud na základě dat v něm udělá Google nějaké další černo bílé zvířátko a začne penalizovat weby, co se tam často vyskytují tak mnoho provozovatelů blogů a diskuzních fór bude mít problém.

Ale zpět k tématu. Našel jsem celkem zajímavý rychlo návod, který by mohl fungovat.

Fáze 1

Nejdříve budete potřebovat seznam všech zpětných odkazů, které vedou na váš penalizovaný web. Mohl by vám pomoct výstup z Google webmaster Tools, i když někdo tvrdí, že právě zde ty špatné odkazy nejsou. Využít ale můžete i placenou verzi ahrefs anebo majesticseo.

Fáze 2

Následný seznam otestujte na Google Page Rank. Na Google najdete spoustu nástrojů zdarma. Stačí hledat bulk google page rank check. Všechny, které jsou 0 anebo n/a přidejte na seznam. Pokud máte podezření na útok negativním SEO, tak je třeba odstranit ještě odkazy z komentářů.

Fáze 3

Všechno nahrajte do disavow tools (viz. návod v odkazu na začátku).

Fáze 4

Za 72 hodin nechte web znovu posoudit. Bude následovat zvýšená aktivita Googlebota na stránkách. Po ní čekáte 3 – 7 dní. Následně by měla přijít zpráva že je vše v pořádku.

Závěr

Tuto metodu jsem našel na více fórech jako ověřenou. Osobně by jsem takto nepostupoval, protože přijdete o značnou část linkbuildingu, který se odrazí v pozicích. Bude třeba dělat nové odkazy a možná naděláte problémy i majitelům webů. Podle mě existují lepší postupy jako budování kvalitních zpětných odkazů, ale to může být dlouhá cesta na dlouho.

Co jsem za poslední dobu vypozoroval tak Google konkrétně u Tučňáka nejvíce vadí anchor texty.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Vražedné zbavení se Google penalizace přes disavow tools”

  1. Mám s disavow tools jednu zkušenost. Po nahrání seznamu asi 100 katalogů, ze kterých vedl odkaz na jednu frázi, se asi po týdnu web posunul o 20-30 pozic. V praxi to znamenalo posun z cca 80. místa na cca 50. ;-). Je to jen jeden případ, ale zřejmě tedy disavow tool opravdu funguje… (v omezené míře).

  2. Tak jsem to take testnul na jednom webu, ktery byl zasazen kvetnovym updatem google fulltextu, tak doufam ze vysledek bude pozitivni. U webu v kvetnu stal 50℅ propad navstevnosti, coz nebylo od google moc mile :(

  3. Dosť často sa tu zaoberáš manuálnymi penalizáciami, ktoré ale tak časté nie sú. Ďaleko častejšie sú automatické a celkom by ma zaujímalo, ako by si postupoval v prípade automatickej penalizácie (žiadna zmienka vo WMT o penalizácii).

    1. exot: automatická penalizaci jsi ve většině případů pletou lidé s různýma změnam a přirozeným vývojem pozice webu ve vyhledávači. Například když přidáš nový článek je nahoře, po pár týdnech zapadne, “přeautorizování” stránky duplicitním obsahem atd. Popravdě jedinou automatickou penalizaci se kterou jsem se kdy setkal bylo zrušení GPR + staré případy sandboxu. Nepíšu o ní tedy, protože se s ní nesetkávám a za už dlouhou dobu jsem to u nikoho ani nemusel řešit. Všechno co jsem řešil bylo v GWT.

  4. admin: Vlastním zbierku webov (vek cca 3 roky), kde od jedného dňa klesla návštevnosť z organiky o 70%. Vo webmaster tools ani zmienka. Jediná vec – weby boli medzi sebou viac či menej preodkazované. Obsah unikátny, pravidelne aktualizovaný. Na takomto vývoji nie je prirodzené nič. Je to jasný príklad automatickej penalizácie za linky.

    1. exot: zkoušel jsi je nechat posoudit? Pokud je tam problém tak ti přijde zamítavé stanovisko.

  5. lol ten google je jedna obrovská záhada, ahrefs PS: nedávno spustil novú verziu a tie nové prehľady čo ukazuje sa mi celkom nezdajú asi musí ešte lepšie pobehať robot po weboch

  6. Tiez som zaznamenal v poslednych dnoch obrovsky pokles navstevnosti z vyhladavania (7 – 10x). Web je pomerne novy (katalogfiriem.info) ma 3 – 4 mesiace. Navstevnost postupne rastla az na 900+ / den. Zrazu je to okolo 100+. Upozornenie o rucnej penalizacii neprislo.

    Odkazy na stranku wedu z surf.sk(992), toplist.sk (5), katalogfiriem.com (1), 404m.com (1), smahu.com (1), blogspot.com (1). Z toplist je jeden s PR 4, a z katalogfiriem.com s PR 2. Ostatne maju PR 0.

    Odkaz s PR 2 je vymeneny za to, ze ja odkazujem na nejaku tretiu stranku s podobnym obsahom. Moze byt toto problem?
    Alebo su problem ostatne odkazy? Nejaky linkbuilding sa zatial este nekonal.
    Pripadne to moze byt sposobene poctom reklam na stranke (nie su naschval davane hned na zaciatok obsahu, pod nadpis,…)?
    Alebo je to prepad sposobeny tym, ze domena je nova a pozicie sa obnovia?

    Ospravedlnujem sa za dlhy post, skoda ze miniforumje uz uzatvorene.

    1. Marek: minifórum mělo některé nevýhody a problémy s boty. Proto jsem založil nové na jednom z největších měsíců Uranu. Jsme tam dva kdo ti kdyžtak odpoví (není nutné ověřovat email).

      Problémů můžeš mít vícero. Vsadil by jsem si na první indexaci freshbotem či jak se ta mrška jmenuje. Teď to vzal do ruky už “klasický” Googlebot a je načase se trochu zviditelnit kvalitnějšími odkazy.

  7. admin: Dakujem za odpoved. Ak som to spravne pochopil, tak prvotna navstevnost bola sposobena tym, ze to len prebehol freshbot (dal som mu sitemapy), a teraz to uz riadne prechadza googlebot?

    Takze odkaz z katalogfiriem.com (podobny web) nie je vlastne zly? Odkazuje sa len z uvodnej stranky, nie sitewide.

    1. Marek: no já jsem třeba ve spolupráci s kamarádem prováděl jeden experiment (asi rok zpět, možná více). Vytvořili jsme fiktivní firmu (na skutečného člověka s DIČ/IČ), stránky, provozovnu a zkusili jí zařadit do firmy.cz (volal nám i obchodník ze Seznamu), google map (tam se to ověřuje) + pár dalších věci. Prostě nasimulovat “přirozený” linkbuilding včetně několika katalogů, kam by jsme si firmu přidali kvůli reklamě. Výsledek po 3 měsících byl dostačující. Ranky 2/2, pozice na lokálním vyhledávaní více než dobré. Shodli jsme se, že Firmy.cz = srank cca 2, Google mapy/katalog (či co to má) = GPR cca 2. Další použitelné katalogy (musí mít srank, gpr i alexa rank) v ČR už ranky nezvedli a klíčová slova jsme se neshodli. Čekáme na přepočet GPR. Experiment budeme opakovat až bude čas a nová poštovní schránka.

      Cílili jsme na CZ katalogy ale třeba tvůj katalogfiriem.com, tam by jsme to přidali (splňuje všechny podmínky srank, gpr i alexa pod 5M).

  8. admin: Dakujem za odporucania, urcite skusim. Snad to teda aspon nie je nejaky ban od Google.

    katalogfiriem.com nie je moj, s tym som vymenil odkaz na moj katalogfiriem.info

    A hor sa na http://oberon.cz ;)

Comments are closed.