Narůstající zájem o Guest posting

neutral-poker-face-2Za poslední měsíc jsem měl hned několik nabídek na Guest posting. Tedy, že mi někdo nabídne zajímavý článek na publikování, za zpětný odkaz. Alespoň to je základní varianta. Co mě ale zaráží, že s tím tak nějak lidi začali právě teď. Navíc, když už Google varovně zvedl ukazováček a přesunul tuto formu linkbuildingu z šedivé zóny do černé. Tedy pokud nepřidáte na zpětná odkaz nofollow. Proč se to rozjíždí právě teď?

Možnost 1. – když se to udělá dobře tak jsme stále v šedé zóně

Co si budeme povídat, když se napíše PR článek dobře, tak máte problém z něj cítit takovou tu reklamu. Navíc pokud si dáte tu práci a napíšete jej pro specifické publikum můžete docílit velice slušného pozitivního ohlasu. O tom si ale můžeme napsat někdy jinde. Pointou je, že pro účely linkbuildingu v podstatě článek ani nemusí moc jako reklama vypadat. Není problém napsat něco o 800 slovech, kde se snadno ztratí deset odkazů z toho dva mohou být reklamní, zbytek vést na další zdroje, například zpravodajské weby anebo wikipedii.

Jenomže tohle za zvýšeným zájmem zřejmě nebude. Ono vytvořit takovýto kousek je práce minimálně na jedno odpoledne. Naposledy, kdy jsem jeden takový psal trvalo mi to čistého času osm hodin a to nepočítám nastudování témat a debatu s proškolenými lidmi.

Možnost 2. – Google ať si odkaz ignoruje, chceme Seznam

Narůstající poptávku by mohl vysvětlovat Seznam, který má také rád odkazy z textu. Na druhou stranu pro něj fungují jednodušší metody a navíc přemíra reklamních článků na blogu může u něj vést až k penalizaci. Občas si říkám jestli Seznam nemá svého vlastního tučnáko-pandu na všechny ty PR webíky. Ne vážně, něco tam určitě mají :)

Obecně jsou články dobrou metodou linkbuildingu i pro Seznam, ale jak už jsme zmínil přijde mi to jako škoda. Existují levnější metody jak nabrat zpětné odkazy. Články jsou ideální na takové to ladění relevance.

Možnost 3. – Strach obchází nejen linkbuildery

Před pár měsíci nás navštívil tučňák. Ačkoliv jeho dopad nebyl nějak znatelný, tak se o něm pořád mluví. Působí jako strašák nejen na linkbuildry. Lidé hledají způsob jak získávat odkazy. Spousta z nich si něco přečetla o tučňákovi a začali se pídit po alternativách. U nás se snad rok pořád dokola omílá jak je super guest postinging. Takže třeba jen zvýšené povědomí trochu zvedlo zájem i laické veřejnosti. Každý chce získávat odkazy touto cestou a zlepšovat si odkazový profil.

Možnost 4. – Protože třeba nejde o SEO

Poslední možnost mě napadla při psaní tohoto článku. Třeba za tím není vůbec potřeba hledat nějaké SEO. Takový reklamní článek dokáže přivést slušnou návštěvnost. Když si pak náklady na napsání porovnáte s náklady na reklamu, prostě to nevychází špatně. Navíc tématický článek může napsat kdokoliv ve firmě ve svém volnu, stačí když jej opraví sekretářka a je to.

Závěr

Celkem by mě zajímalo jak je to u vás. Zaznamenali jste za poslední dva měsíce nějaký větší zájem o  guest posting anebo reklamní články?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Narůstající zájem o Guest posting”

  1. Za posledny mesiac som dostal viac ponuk ako za 2 roky. Ani jedna nebola vyhodna, ozvala sa mi aj vacsia spolocnost, ktora mi ponukla za clanok, clanok na dvoch podstrankach. Stranka bez historie, navstevnikov a uz tam bolo viac odkazov z inych stranok. Niekto im na to teda skocil. V poslednej dobe sa vo velkom snazia zlavomaty, je toho velke mnozstvo. No a uz sa mi stalo aj to ze mi pisal web ktory mal penalizaciu ze mi za peniaze zlepsia pozicie. Nie je problem najst aj manimov,ktory ponukaju adwords. Za 50 euro ti spravia kampan za sto euro, typujem ze o adwords nic nevedia a vobec netusia ze adwords je vyhodny ak reklamy bezia bez prestavky na tom istom ucte bez pouzitia kuponu.

  2. Zaujmave je ze som ti akurat tento tyzden chcel napisat o tejto teme. Pretoze tolko kravin, ktore su schopny ludi ponukat som za 6 rokov co podnikam nevidel.

  3. V posledních měsících mám spíše větší zájem o backlinky, tahle forma mě zatím nepotkala. Co není, může být. :)

  4. Myslím, že máš pravdu v bodě 2 – Seznam určitě nějak reagoval na PR články. Třeba dříve velmi funkční Placla má teď prakticky minimální vliv na pozice. Dřív nebo později to přijít muselo

  5. guest posting sa teraz omieľa skoro na každom seo fore alebo blogu, ja osobne v guest postingu a publikácií PR článku nevidím skoro žiadny rozdiel

  6. Myslím, že je možná je zde i skepse, že by google podle automatických algoritmů poznal, zda jde o reklamní nebo “normální” článek, které normálně majitel blogu píše.

  7. to Petr: Souhlas ;)

    Ale k tématu. Ano, mám nabídky na dodání článků, tedy obsahu, za odkaz. Zatím jsem to pustil na dva weby. A na jednom webu mám pár článků jen s odkazem na autora. Kvalitně napsaných článků z oboru.

Comments are closed.