Z tajných deníků SEO křečků: Hon na penguina 2.0

mother-of-godProfesora v oboru Mastery in dark art of SEO, velitel výzkumného týmu Legie stínů SEO křečků Ga’s al Rhula už znáte. Pravidelně přináší zákulisní informace z tajné základny SEO křečků. Díky němu jste mohli jako první v České Republice nahlédnout pod roušku pojmu negativní SEO. Dneska pro vás od něj mám jeden celkem hezký příběh.

57 dnů do události

Vypadá to, že Google plánuje větší update tučňáka než jen obyčejnou kalibraci. Prozatím jsme tomu nepřikládali nějak velkou pozornost, ale máme zákulisní informace, že se odlaďuje i disallow tool. To by mohlo poukazovat na rozsáhlejší ofenzivu, zaměřenou na zpětné odkazy. Google byl prozatím vždy o dva kroky za námi. Jeho poslední snaha o penalizaci webu za zpětné odkazy byla úsměvná. Navíc naše tržiště s negativním SEO nabralo na obrátkách a to i díky BitCoinům, které se a poslední půl rok neuvěřitelně zhodnotily.

42 dnů do události

Začínají se k nám dostávat insider informace, kterým se mi moc nechce věřit. Nový tučňák bude Penguin 2.0 a měl by přinést novou formu penalizace. Nevíme však jakou. Kolegium mi dalo k ruce doktora Hamsterberga. Využil jsem toho a vzal si i Augustuse. Mám takové tušení, že se bude jeho SEO filozofie hodit.

37 dnů do události

Máme potvrzené informace, že Penguin 2.0 bude velice silný a mohlo by se jednat o automat. To by bylo velice nepříjemné, protože doposud bylo nutné, aby označkované stránky posoudil člověk anebo další algoritmus. Představte si, že by se konal hon na PR čarodějnice jako 23.6.2012, ale vše by řešila automatika. Vyhodnocujeme situaci jako vážnou a kolegium dává povolení k akci Štít. Všechny potenciálně postižitelné věci musí být minimálně 30 dnů před spuštěním Penguin 2.0 ukryty, což je doba, která koresponduje s běžným cyklem penalizace. Pokud porušíte pravidla, následuje silná aktivita googlebota, pak je dlouhá pauza a zhruba třicátý den samotná penalizace. Štítujeme PR weby, wikifarmy, wikiweby, sitewide odkazy v některých linkfarmách a omezujeme crawlovatelnost diskuzních fór, autoblogy, negsite, strict katalogy a úplnou stopku mají některé experimentální projekty. Toto rozhodnutí nás bude stát hodně peněz, ale ve hře je opravdu hodně.

27 dnů do události

Detekován zvýšený nárůst GoogleBota, dokonce se nám podařilo chytnout několik jeho variant maskovaných jako něco jiného v crawlovací smyčce. Augustus vyslovil podezření, že Google možná nebude o dva kroky za námi, protože zatímco mi se ohlížíme, on si hledá cestu po stranách, aby nás mohl obklíčit. To jeho filozofování většina SEO křečků nemá ráda, ale mě občas přinutí se pořádně zamyslet.

12 dnů do události

Situace začíná být vážná. Naši špehové ve velkých zahraničních agenturách hlásí zvýšenou aktivitu. Zákulisní informace mluví o přípravách na to nejhorší. Zaznamenaly jsme i zvýšené množství registrovaných domén a příprav na budování obsahových blogů. Zároveň vzrůstá i aktivita na Google plus. Sociál rank se probírá jako nikdy předtím.

3 dny do události

Všechny zaštítované projekty drží, neobjevil se krátký crawlovací impulz, který označujeme jako “ověřování skutečností”. Doktor Hamsterberg má připraveno celkem padesát pastí. Některé tento impulz opravdu zachytili. Dokonce pod jurisdikcí Polska, Slovenska a dokonce i České Republiky. Začínají mě přepadat chmurné pocity. Že by Google opravdu Penguin 2.0, dostal povolení zabíjet, místo jen označovat?

Den události

Naše detektory webů mlčí. Více jak pět tisíc vytipovaných webů nemá nejmenší problém. Je možné, že byl den vydání posunutý.

Den události plus 1 den

Programátorské týmy narychlo upravují naše detekční programy. Analýzy ukazují silné penalizace na některé slovní spojení, ovšem bez sekundárních projevů. Doktor Hamsterberg svolává poradu. Máme zde konkrétní a potvrzené případy penalizace svazků odkazů. Penguin 2.0 je v tomto opravdovou revolucí. Penalizace konkrétních slovních spojení, jedné konkrétní stránky. Doktor Hamsterberg mluví o přepsání historie SEO, Augustus to označuje naopak návrat ke kořenům, kdy se internet skládal ze stránek nikoliv webů. Množství poznatků je obrovské. Přerozděluji křečky do týmů a nechávám je vyhodnocovat poznaná fakta. Doktor Hamsterberg dostal za úkol detailně analyzovat penalizované stránky a vytvořit nějaké doporučení pro jejich detekci. Máme sice seznam pěti set takto postižených stránek, ale nevykazují žádné počitatelné hodnoty, podle kterých by se takto penalizovaná stránka dala rozpoznat.

Den události plus 2 dny

Druhý den před kolegium předstupují jednotlivé týmy a předkládají výsledky pozorování.

  • Nebyla potvrzena automatizace a její napojení na penalizaci.
  • Stránky, které byly s jistotou označkovány Penguin 2.0 neztratili Google Page Rank, což je velice nepříjemné. Znamená to totiž víceúrovňovou penalizaci stránky jako takové. Vlastně je to nejhorší možná varianta.
  • Penguin 2.0 prozatím nemá základnu v jednotlivých distriktech. Vše je ovládáno z těch nadřazených. Ruční odstranění našimi insidery tak nebude zřejmě možné.
  • Propojení s Panda Farmerem nebylo prokázáno nad úroveň Penguin 1.0.
  • Mezi Penguin 1.0, ve verzi 3, a Penguin 2.0 je rozdíl. Využívají zřejmě podobné techniky, ale výzkumný tým doporučil připravit se na nové zvířátko. Tohle nebyl tučňák.

Další zprávy více méně nejsou zajímavé. Při počítání škod, jsme zjistili, že štítování zabralo dokonale. Žádná penalizace se nekonala, problém je, že je nutné přehodnotit prolinkování mezi jednotlivými weby na úrovni stránek. Zatímco silové odkazování (netématické, variabilní) penalizaci odolalo, tak doposud velice oblíbený způsob tématického prolinkování s klíčovým slovem dostalo slušně na zadek. Jak řekl Augustus: “Všechno děláš podle  příruček Google, investuješ do toho čas a peníze, dodržuješ nesmyslná pravidla až  do extrémů a nakonec ti celá tvoje práce prostě popadá.”

Den události plus 3 dny

Postupně sbíráme informace a doplňujeme naše poznatky. Vrtá mi hlavou, jak to Google všechno stihl během jednoho dne. Začínají se nám ale hlásit SEO společnosti, které potřebují pomoct jejich klientům. Kolegium čeká na mé rozhodnutí, jestli do toho půjdeme. Jenomže mi potřebujeme čas. Doktor Hamsterberg stále řeší nejdůležitější problém a to je, jak vlastně ta penalizace funguje. Musíme zjistit jaká je souvislost mezi klíčovým slovem a samotnou stránkou. Dal jsem zelenou křečkům v laboratořích. Z oddělení Výzkumu a aplikace link transportingu, přišla celkem slušná vypadající analýza, spíše předpoklad, že pokud se váže penalizace na stránku samotnou, mohla by rychlá redirekce vyřešit celý problém během několika hodin. Ovšem to je black hat SEO a vyměnit jednu penalizaci za druhou není ideální. Další slibná teorie přišla z oddělení Výzkumu duplicitního obsahu. Prohlásíme závadnou stránku za duplicitní a canonicalem jí redirektujeme na nově vzniklou. Stánka se opře o sílu webu a zároveň přebere linkjuice. Na stole mám další tři teoretické řešení, všechno posílám doktorovi Hamsterbergovi ať je zkusí aplikovat na pasti, které zklaply.

Den události plus 5 dní

Podařilo se nám analyzovat rozsah a dopad nového zvířátka, kterému říkáme EP (Emperor Penguin). Nebylo to tak vážné jak se původně zdálo. Doktor Hamsterberg se domnívá, že se dá poměrně přesně nasimulovat, protože na rozdíl od jiných penalizací, je tato poměrně nenáročná. Stačí k ní daleko méně prostředků. Nejdůležitější jsou odkazy s klíčovým slovem na které chceme cíl penalizovat.

Závěr

Po pěti dnech je zatím každá rada drahá. Na snadě je použít disallow tool a zbavit se pracně vybudovaných zpětných odkazů. Ovšem to by znamenalo, že samotný odkaz na té stránce je špatný, anebo je špatný jen v kombinaci s klíčovým slovem? Anebo vůbec nezáleží na tom, kde je, ale jen že je? Augustus vás už donutí přemýšlet. Následující výzkumy by do začátku června už měly přinést první výsledky.

Účel EP je poměrně sporný. Penalizace za nadměrné budování zpětných odkazů? Špatný odkazový profil? Jsou tu i další možnosti. Například zavedení víceúrovňové penalizace jedné stránky. Augustus to nazval: “Odvetou za přílišnou snahu.”

EP bude mít ale jeden efekt. Odteď se nejdříve bude dělat linkbuilding a až poté posilovat pozice jednotlivých stránek ve vyhledávačích.

Poznámka: Den události myslí Ga’s al Rhul zřejmě 23. května 2013.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “Z tajných deníků SEO křečků: Hon na penguina 2.0”

  1. Některé závěry jsou s odstupem času zavádějící. Navíc se nám do toho zamotala Panda. Tento článek měl být zveřejněný dříve.

  2. ja osobne som nezaznamenál žiadné zmeny, keby sa o tom často nepísalo, tak vôbec neviem že nejaký tučniak 2.0 vôbec existuje

    1. counter strike: jsem na to v podstatě stejně. Jen některé minisite a MFA vydělávají víc peněz, ale to může být sezónou. Pár lidí to ale odneslo.

  3. já teda až dneska koukám na první pokles v pozicích na google, ale nic extra, tak uvidíme

  4. Tomáš: na tom samozřejmě hypoteticky něco je :-) ale stejně si často říkám, jestli vůbec má v reálném internetovém světě šanci na úspěch web bez toho, čemu se dnes říká obecně říká SEO.

  5. Super napsano, jako obvykle kreckoviny :) Trva psat timto stylem dele nez obyvkle ?

  6. Výborně a čtivě napsáno. Víc takových článku :)

  7. Ideální je nic nedělat. Konkurence se jakoukoliv zoufalou snahou sama sestřelí z vedoucích pozic, vy tak vyplujete na vrchol a jako bonus získáte ještě spoustu volného času.

  8. Díval jsem se do GWD i Analytics u webu, u kterého bych čekal kvůli zpětným odkazům nějaké oslabení pozic, ale nic se nekonalo, spíš naopak. Já se zvířátek pořád nebojím, imho člověk musí dělat SEO fakt prasácky aby ho to zasáhlo. Kdo u toho přemýšlí, ten se nemá čeho bát ;)

  9. U mého webu žádný pokles, ale ani vzestup. Nepoužívám žádné nečestné praktiky pro SEO tak se penalizace neobávám.
    Navíc podle komentářů a emailu předpokládám, že můj web je pro čtenáře přínosný, dokonce se na něj odkazuje z diskuzních fór zaměřeých na Microsoft Office, Excel, Word, PowerPoint. Takže nějaké to SEO se buduje i “samo”.

Comments are closed.