Pár postřehu z první SEO linie

fuck-yeah-close-enoughNějak aktivně SEO nedělám. Maximálně si hraju, anebo optimalizuju mé pokusné projekty. Občas poradím anebo se účastním rozsáhlejšího experimentu. Že by jsem ale někomu kompletně pomohl s optimalizací stránky od začátku to jsou opravdu výjimky. Minulý rok jsem však byl tak trochu přinucen vypomoct. Byla to opravdu krizová situace a web mi nakonec zůstal ležet na bedrech kompletně. Teď už jej řešit nemusím.

Šlo o malý firemní web, který potřeboval spustit a rozjet. Lokální “WebSeoDeveloperská” společnost, kde měl vzniknout to totálně pohnojila a dodala prakticky nefunkční zmetek. Nějak se to dostalo ke mě a rozhodl jsem se udělat dobrý skutek, než si seženou webmástra. Což nikomu nedoporučuji dělat.

Času bylo málo. Doména samozřejmě registrovaná na společnost co to měla dělat, která pro jistotu nekomunikovala. Mno situace jak ze zlého snu :)

Prohodil jsem pár slov s majitelem firmy. Co si tak nějak představuje, nechal mě den pohybovat se volně po firmě, dělat fotky a sledovat zaměstnance. S těmi jsem i pokecal a nasál atmosféru. Druhý den mu vysvětlil jak si to představuju. Vybral sem formát takové té letákové prezentace. Nafotil další fotky a pustil se do toho. Registroval novou doménu. Nutno podotknout že kratší a lepší, koupil hosting, nahodil tam WordPress, pomoci child theme upravil 2011 (má víc prostoru na fotky). Obrázky trochu přibarvil v Gimp, aby lépe ladili k bílému pozadí. Opravdu nic extra, nejsem designer. Přidal texty. Žádné SEO texty. Spíše takové ty jak jsou v novinách vydávaných supermarkety. Trochu to vypadá jak propaganda, ale působí to profesionálně. Web lokální firmy beru jako internetovou obdobu prospektu s interaktivními prvky. Prostě slovo ředitele, vedoucího provozu a pár zaměstnanců včetně velkých fotek.

Mno a teď SEO. Samozřejmě stránky komplet onpage optimalizace. Sitemapy, title, description a další desítky věcí. Do toho aktivovaný GWT a GA. Následoval povinný zápis do firmy.cz napojený na mapy.cz a google maps. Opravdu se vším jsem si vyhrál.

Dopředu jsem se s majitelem firmy dohodl že všechny věcí kolem stránek bude směřovat na mě i kdyby volal telekomunikační úřad anebo BIS. Jakmile se totiž nová firma objeví na internetu začnou různé firmy doslova “opruzovat” a snažit se z nich vytřískat peníze. Vždy řekněte že 99% jsou podvodníci a ať je směřují na vás. Taky to zkusilo hned několik společností, které do telefonu opravdu lhali a slibovali totální nesmysli. Asi vrcholem byl zápis v nějakém mrtvém katalogu za několik tisíc. Normálně když mi někdo takhle kecá tak se směju, ale tohle mě fakt naštvalo.  Než jsem stihl zvýšit hlas, paní na druhé straně zmínila naštěstí “SEO optimalizaci” a to už vám nedá se nesmát :)

Z Google dorazil ověřovací dopis s kódem (napojuje se to na Google plus) a ze Seznamu zase zavolal obchodní zástupce. Chvilku jsme pokecali a vysvětlil jsem mu, že nepotřebuju placený zápis, ale firma v budoucnu bude využívat sklik. Popřípadě jestli má nějaké tipy pro lepší lokální hledanost. Přeci jen občas se člověk může něčemu novému přiučit, anebo dostane tip na nějakou novou službu co se chystá.

Jakmile se web začal zobrazovat v Google maps, tak lokální vyhledávání pěkně na Google poskočilo. Seznam celkem trval, ale to už pak nebyl můj problém. Přebral to jeden ze zaměstnanců, kterého jsem proškolil co a jak. Mladý kluk co to s WP už uměl a navíc rád fotí, takže alespoň povyměňoval některé mé fotky.

Samozřejmě jsem hosting i doménu převedl na firmu. Celkem bylo potřeba nějakých 20 fotek z cca 120, textu těžko odhadnout tak 3K – 4K slov možná. Udělal jsem všechny klasické onpage věci, registrace do firmy.cz, Google maps, Facebook stránku, Google plus a ještě něco místního. Žádné linkbuildingové orgie se ale nekonali :)

Všiml jsem si jednu zajímavost. Přišel přepočet a GPR skočil na 2ku. Fakt mi to vrtalo hlavou. Dodnes to přisuzuju zařazením do Google maps.

Závěr

Tohle jsem na 404M nikdy nechtěl probírat, ale nedávno mě někdo požádal jestli by jsem něco nepředvedl z praxe. Takže tohle je taková menší ukázka postupu. Web ale zmiňovat nebudu a pokud jej najdete tak se k němu nehlásím, protože se na něm dalo udělat ještě hodně práce. Navíc už je půlka předělaná.

Samozřejmě tohle byla lokální firma. Takže klíčová slova keyword Tábor byla hračka získat na prvních stránkách vyhledávačů. Keyword jižní čechy se mi všude nepovedlo a to i když jsem dával celé odpoledne dohromady článek o technologickém postupu na který jsem pak vytvořil odstavec do wikipedie a hodil na něj odkaz jako referenci. Jenomže takovéto keywordy bez nákupu zpětných odkazů potřebují nějaký ten čas. Já jsme to po měsíci předal dál.

V každém případě bylo zajímavé si to po delší době všechno odzkoušet v první linii :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Pár postřehu z první SEO linie”

  1. V každém případě zajímavá zkušenost a pro mne užitečné informace – např. třeba právě Google maps a lokální vyhledávání. Tak či onak to beru jako nabídkový inzerát do nové “burzy” na 404m.com;-D

  2. Občas překlepy, ale to se zkousne. Píšeš pěkně, poutavě, zkrátka kvalitní obsah co si zaslouží samolepku “king content”. Zejména oceňuji pravidelnost, až si říkám, zda se ti to vůbec zaplatí, tomu věnovat tolik času :-)

  3. Text mě přivedl na myšlenku, co vše je dobré udělat při založení zcela nového webu. Se vším zmíněným v článku zcela souhlasím, ale určitě toho bude ještě mnohem více. Nestálo by to třeba za samostatný článek?:)

  4. tak uz jen chybi dodatek, kolik sis za takovou imho docela dost casove narocnou praci nechal zaplatit :)

  5. u jaky registrace posila Google ověřovací dopis s kódem?

Comments are closed.