Tak se nám šíří zvěsti, že SEO je mrtvé

trollface Tak jsem se dneska na Webtrhu dozvěděl, že SEO je mrtvé a minulý týden ho definitivně pohřbil tučňák. Nemá cenu už nic řešit a rovnou to všichni máme zabalit.

Takže přestaňte utrácet za SEO kampaně, odborníky a zpětné odkazy. Odteď se bude zobrazovat na předních místech jen ten nejkvalitnější a nejpřínosnější obsah a nemusí pro to vůbec nic udělat, protože ho tam Google prostě dá.

Všechny nekvalitní stránky jako recenze, duplicitní texty, MFA, linkfarmy a spousty dalších budou zahnány to temných hlubin nekonečné stránky SERP. Bude krásně na světě. A tak dále.

No zasmáli jsme se dobře a teď realita. SEO – tedy přesně to co znamená je v dnešních dnech stále důležitější a náročnější. Nevím kdy naposledy si zkoušeli SEO nepolíbení falešní proroci z webtrhu optimalizovat typickou firemní stránku, takže těžko soudit. Na rozdíl od předchozích let je to totiž stále složitější a čím dál více je potřeba si prohlubovat znalosti.

Rozhodně nemluvím o žádném čarování či věštění z křišťálové koule, ale o opravdu reálných věcech, které musí mít SEO šaman nastudované. Nedávno jsem vybrané dotazy s Ga’s al Rhulem zodpovídal na jednom ze čtyř měsíců Uranu a řeknu vám, SEO je technicky náročnou disciplínou.

Tak třeba typické SEO otázky:

  • Nechci aby Google překládal mou stránku.
  • Správné propojení Google plus a webu – není vidět fotka v SERP.
  • Jak lze přidat k snipetu na další prvky aby fungovaly na SERP.
  • Potřebujeme k firemnímu videu titlulky kvůli SEO, jak na to.
  • Jak dostanu na seznam místo Screenshotu, logo společnosti?

Podobných otázek jsou stovky. Umíte na ně odpovědět, anebo potřebujete desítky či stovky hodin na dohledání řešení? Nebude nakonec levnější najmout si toho SEO šamana?

Závěr

SEO bylo před více jak deseti lety vším. Profesionální firmy jej postupem času v rámci oboru začaly větvit na SEM, EM, RM, CM, SA, WA, CA, BT nově boom zažívá hlavně MA a SMM. Podle mě s příchodem modernějších technologií klasické SEO bude stále více integrováno do optimalizace pro jakékoliv zařízení. Něco jako standardizace obsahu. Prostě na stránce se bude vše předělávat do strojům pochopitelného formátu. Někdo jim musí říct co je na obrázku, ve videu či interaktivním obsahu. Z těchto dat pak budou těžit crawleři různých vyhledávačů, databází porovnávačů a kdo ví co ještě :)

SEO rozhodně není mrtvé a nikdy nebude. Nějaký tučňák s ním ani nic neudělá. To je jen zbožné přání malé skupinky lidí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

23 Replies to “Tak se nám šíří zvěsti, že SEO je mrtvé”

  1. Díky Drago, už jsem dostával z jedné diskuse na WT strach, že to SEO opravdu pomalu umírá, ale ty jsi mě uklidnil :-))

  2. Ono těch Pandovských updatů je mraky, možná ani nevíme, co kdy bylo vypuštěno. Teď je na řadě Pingoš 2.0 tak jsem zvědav, jak to celé dopadne. No, dle reportů to pro mé weby vypadá ještě lépe, než před příchodem, takže se mám určitě na co těšit. PS: doufám, že jsem to nezakřikl. :)

  3. SEO nikdy nezemře, protože lidé nikdy nepřestanou hledat informace. V mém vnímání oboru se bude měnit jen to, čemu všemu budeme říkat “search engine” :-)

  4. drago jsi videt nekde na tech zaznamech z wedosu?

  5. Výborný článok ako vždy.
    Posledné dva týždne riešim google dance a čo viem nie som sám, ale presne toto isté som zažil minulí rok.

    1. Re4DeR: zhruba od února vypomáhám s věcmi kolem marketingu. Například DoD, píšu články, vymýšlím propagační akce apod. + pár věcí mimo.

  6. Záleží čemu říkáme SEO – drtivá většina toho, co se dnes dělá, není technická optimalizace ale marketing. Kupování a budování odkazů, publikace PR článků, sociální sítě atd. rozhodně nemají ani zbla společného s nějakou optimalizací pro vyhledávače, je to prostě (skrytá) reklama, která by přirozeně NIKDY nevznikla. Žvásty o “přirozených” odkazech mě vždycky pobaví – spamování komentů či diskuzí a chrlení PR blábolů je budování přirozeného odkazového profilu?

    Prosadit stránku v SERP je z velké části právě otázka marketingu, nikoliv čistě technické optimalizace. Pokud jde o například textový blog, bez problémů se bez nějakého tagování obejde. Ano, může to pomoci, ale jde to i bez toho. Firemní stránky, weby ve flashi, videa atd. potřebují samozřejmě stále nějaký popis. Na to ale stačí správná šablona.

  7. Docela by ma zaujímalo riešenie na:
    ,,Nechci aby Google překládal mou stránku.” Tiež mám s tým problém a Google vo vyhľadávaní pridal odkaz Preložiť túto stránku k jednému z mojich webov. Dosť ma to tam irituje :D

    1. rawat: jak jsem říkal, probírali jsme to na jednom ze čtyř měsíců Uranu.

  8. Jak se říká content is king :-) Jak zmínil basti, není o technické optimalizaci ale o tom, kde všude svůj obsah člověk dokáže vnutit. Jinak souhlas – přirozené odkazy jsou z velké části sci-fi, 99 procent odkazů je vytvořené cíleně, záměrně… :-)

  9. zalezi od toho, co si kto pod SEO optimalizaciou predstavuje. dnes uz sa samotna optimalizacia pre vyhladavace nevyhne aj kombinacii s marketingom stranky.

  10. Dokud tu budou vyhledávače a algoritmy podle čeho je ta a ta stránka na té a té pozici tak tu bude i SEO! :)

  11. SEO žije. A bude tomu tak nadále. Zvěsti o jeho „smrti“ rozšiřují hlavně agentury, které z obyčejného psaní článků dělají „obsahový marketing“, aby vydřenili víc klienty.

  12. Díky za tenhle článek, některými svými články jsi mi totiž připomínal vyjebávače s vyhledávači, takže jsem rád, že to není tak hrozné.
    Jinak mě překvapuje, že se tu v komentářích objevují překvapivé komentáře, že by prý SEO mohlo mít souvislost s marketingem:-D
    No jistě, ono totiž SEO je jeden z nástrojů online marketingu, takže to JE marketing.
    So thank you captains Obius:-)

  13. Unge, Unge ty jsi fakt trolec. Me treba vetsinou tvejch clanku pripominas … a jsem rad, ze me neustale presvedcujes, ze to tak opravdu je. jedno mi vysvetli. proc si ta tvoje mastna hlava porad musi honit brko po diskusich a vnaset ten slizko arogantne trapny pohled na veci, ktery vsichni chapou? snazis se zapusobit na deti, lolitky a nebo dalsi Ungy? vzdyt jsi vsem z oboru jenom pro smich

  14. SEO mrtvé není a nikdy nebude! Vždy se výsledky budou rovnat dle nějakého algoritmu. Pokud tomu tak nebude, tak se bude rovant jen podle toho co kdo zaplatí :-)

    I v případě “odteď se bude zobrazovat na předních místech jen ten nejkvalitnější a nejpřínosnější obsah a nemusí pro to vůbec nic udělat, protože ho tam Google prostě dá” tak se bych se musel snažit udělat co nejkvalitnější obsah – lepší než má konkurence a je to zase SEO nee?

Comments are closed.