Reviews site jako náhrada za PR web

determined-challenge-consideredRůzné formy PR webů se u nás rozšířily poměrně rychle. Postupem času se vykrystalizovaly dvě varianty. Jedna velice levná a rychlá na provedení – duplicitní texty, bez ohledu na tematičnost, či snahu o nějaký propracovaný linkbuilding. Druhá varianta jsou specializované PR weby s unikátními texty, kde se linkbuilding provádí v rámci daného tématu. Zvláště to nejlepší z druhé varianty pak směřovalo k placenému publikování reklamních článků.

Co mě ale zaujalo, že nikdo moc nezkoušel nějaký reviews site (nemyslím teď několikastránkový produktový MFA). Česky by se to dalo asi nejlépe přeložit jako recenzní či hodnotící web. V podstatě je to důmyslnější pokračování PR webů s možností užší specializace a také monetizace.

Nějaká klasická ukázka reviews site snad ani neexistuje. Existuje více forem, které se spíše vytváří kvůli linkbuildingu než monetizaci. Respektive prodávají se tématické zpětné odkazy, což mi přijde trochu škoda. Ale pokaždé když nad něčím začnu dumat a snažit se to vylepšovat, většinou to skončí tím, že to nefunguje jak by mělo :)

Ok zpět k reviews site. V podstatě jsou to stránky, které hodnotí nějaký produkt anebo přímo stránku. V jedné variantě vezmete člověka, který píše popisky do eshopů, zaúkolujete jej ať vybere top 100 nejprodávanějšího zboží z nějakého sortimentu a pak prodáváte zpětné odkazy z článků. Měsíční platba mi přijde ideální. Ale takovýto už připravený projekt se dá prodat majiteli nějakého eshopu poměrně snadno. Minimálně mu zůstanou unikátní popisky pro zboží :)

Další varianta se chová jako klasický PR web. Až na to, že přidáváte jednotlivé eshopy. Hodnotíte na nich výběr, kvalitu zákaznické podpory, jednoduchost nakupování a další věci, které jste si nikdy ani nezkusili. Výhoda je zde poukázat na nejnovější akce, bonusové programy pro zákazníky či věrností slevy. Jednotlivé recenze se dají prokládat klasickými texty. S kvalitnějším copywritterem není problém, aby to vše vypadalo jako vážně myšlený blog.

Závěr

Pokud uvažujete o založení PR webu, ostatně kdo ho nemá jakoby ani nebyl, zkuste popřemýšlet spíše o recenzním webu. Produktové texty se zaměřením na nadpisy obsahující tázací zájmena se mohou zajímavě umístit v SERP. Například:

  • Co je produkt zač?
  • Čeho se vyvarovat při koupi produktu?
  • Čemu dát při vývěru produktu přednost?
  • Koho produkt je nejlepší?
  • Čím je produkt významný

Jen si to chce dát u psaní takových recenzí pozor, protože jsou lidé co to čtou a pak sdílejí na diskuzních fórech jako fakt. BFU často berou texty na internetu za zaručené.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Reviews site jako náhrada za PR web”

  1. Mně přijde, že se v poslední době právě reviews sajty začínají v ČR probouzet. Zatím je ale provozují nadšené blogerky z blogpost, blog.cz atd. Počítám, že do dvou let vyroste stovky fake blogů :].

  2. Už jsem si říkal, že je to nějaký moc divný, když se tam neobjevuje konkurence, ale po tomhle článku ji můžu určitě čekat.
    Nevyužívám web sice úplně tak jak píšeš, ale je fakt, že na linkbuilding se to docela hodí :)

  3. První vlaštovka, co znám já, je testblog.cz. A v oblasti módy už reviews fungují i u nás.

  4. Jo. Taky mi připadá, že je to spíše doména různých blogerů. Obecně se český internet podle mě až příliš točí kolem blogů…

  5. Jenze, aby to byly fakt kvalitni pr weby a nestalo se z toho linkfarma tak s tim bude dost prace. Z cehoz vypliva, ze cena za zverejneni clanku bude muset odpovidat vynalozene namaze a u nas to malokdo zaplati a tak predpokladam, ze se to zvrhne v levne placeny pr weby.

  6. Nemyslim si ze by tvorenie PR clankov niekoho bavilo… Ale ak z toho moze byt profit preco nie.
    A myslim si ze vlna “vylepsenych” PR webov urcite este pride…

  7. Několikrát už jsem na podobný web narazil. Pokud bude vhodně provedený, proč ne. Pokud ale bude na úrovni většiny PR webů, je IMHO lepší ty samé peníze investovat do spolupráce s blogery.

  8. Přeměna PR webů na reviews site dává smysl, pokud to nebude jenom v jejich názvu. Ban můžou dostat obě varianty. Čekal bych tedy spíš posun k webům ve stylu Placly. Jsou to sice stejný (většinou) PR weby jako ostatní, ale zatím nemaj ban a za příspěvky se platí.

    Mimochodem, to jsou v ČR zatím opravdu jen dvoje reviews site? testblog.cz a recenzezdarma.cz?

  9. Děsí mě formule: “Pokud uvažujete o založení PR webu, ostatně kdo ho nemá jakoby ani nebyl…”
    Já nemám, dřív než jsem se do něj pustil přišla google zoo a pak jsem to považoval za zbytečnou námahu. Je to skutečně takovej základ? Zvlášť v době tučňáků a pand?

  10. PR weby verzie “2.0” sú už veľmi dlho IN, ideálnym príkladom je Webpost a Placla, kde sa to takýmito stránkami “hemží”.

  11. No v podstatě to funguje no modu, kosmetiku atd.. a jak někdo psal jde hlavně o blogerky na blogspot atd… Sami už jsme darovali pár produktů za jejich recenzi.

  12. No, už jsem se těšil že si nějakej review web taky vytvořim a jak na to koukám, tak asi jedině ve spolupráci s copywriterem.
    Co se týče recenzezdarma tak tam mi chybí paypal tlačítko “zaplatit recenzi” – minimálně těch 200 Kč bych za napsání/vložení dal (podle rychlosti přibejvání nových recenzí možná i více [třeba za toppování])…

  13. Na rovinu je potřeba si říci, že aby review web byl k něčemu dobrý, musel by zadavatel pořádně přitlačit. Ono napsání dobré recenze je o osobní zkušenosti a ta se na dálku z 2 vět uvedených u nějakého produktu, u kterého je obrázek velikosti ikony, udělat nedá. Tedy pokud nechcete dělat web stylem, jakým dělají Číňané 8 jádrové mobily za 50 dolarů.

  14. Bjoe: Přesně o tohle myslím jde. Udělat web a psát recenze jen tak umí každý, ale lidi chtějí ty opravdové zkušenosti, ty detaily, které objevíte až při používání produktu/služby.

Comments are closed.