Newsjacking

Dneska probereme SEO pojem, který se nazývá Newsjacking.neutral-conflicting-emotions Není sice ničím extra novým, ale zrovna před pár hodinami se objevil jeden hezký příklad v praxi, takže jsem si na něj vzpomněl.

V podstatě jde o jednoduchou věc. Včas reagovat na aktuální události například prostřednictvím firemního blogu, kdykoliv vyjde v médiích nějaká, našemu oboru tématická, zpráva.

Zkusíme jednoduchý příklad. Máme obchod co v Derpingtonu prodává psí obojky na odhánění blech. V lokální televizi se objeví reportáž jak se na místním parku přemnožily blechy. Rychle na to reagujeme a vydáváme tiskovou zprávu či blogpost, kde jsou všechna důležitá klíčová slovní spojení, tedy Derpingtonský park, blechy a tak dále. Při rychlosti indexaci Google (pokud pravidelně opečováváme firemní blog/web) máme do půl hodiny článek na prvních místech. Vhledem k tomu, že se jedná o zatím nekonkurenční slovní spojení, neměli by jsme mít problém nabrat hlavní nápor místních lidí a tedy potenciálních zákazníků.

To je newsjacking v kostce. Prostě jde o to vychytávat tématické zprávy k našemu podnikání a tak trochu na nich zaparazitovat. Když se to dělá chytře tak je to poměrně efektivní záležitost.

Z dalších příkladů jmenujme třeba

  • místní škola zavřená kvůli chřipce = šance pro prodeje vitamínů, očkování
  • na místní meteorologické stanici padl teplotní rekord = obchod s oblečením, opalovací krémy
  • v Derpingtonu zazpívala celebrita = obchod s oblečením, prodej CD, špuntů do úší
  • v Derpingtonu mají nejhorší silnice = prodej pojištění, auto-moto

Představivosti se meze nekladou, záleží jak to váš SEO/Marketing poradce umí poskládat dohromady.

Samozřejmě dá se to využít i pokud máte běžný tématický blog/magazín, jako se to povedlo dneska Wladassovi v rámci reakci na spam co ověřuje funkčnost emailových adres. Prostě musíte být dost rychlí.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “Newsjacking”

  1. Jestli se nepletu, tak už jsi jednou o něčem takovém psal (možná víckrát). Jinak super tip, mám to odzkoušeno a funguje :-)

  2. Souhlas, takto to skutečně funguje. Jen člověk musí být skutečně rychlej a pravidelně sledovat minimálně ct24. A je otázka zda se tato “pohotovost” za těch pár drobných vyplatí.

  3. Tohle jsem zkoušel u mě na blogu s článkem http://seopizza.cz/nicky-tuckova-fenomen-dne/ a docela se to povedlo. Článek jsem psal tak den po vydání videa a na Google se chytli a přišlo z toho pár stovek lidí. Bohužel pro můj blog pravděpodobně nerelavantní :/

  4. To vypadá na dobrý způsob, ale je těžké toho nějak využít. Jedná se o nával, který nepřinese mnohdy víc než to číslo v návštěvnosti.
    PS: Kde je Derpington? :D Co tak vymyslet nějaké město, udělat mu web a psát novinky a udělat kolem něj nějaký hype?

  5. Hezky clanek, tusil jsem, ze neco takoveho pujde realizovat, ale nikdy jsem to hloubeji nezkoumal… Neco takoveho by se mi hodilo vyuzit na iNovinky.cz, kde tech temat je defacto neomezeny pocet, ale na tohle opravdu nemam cas :) Hlasi se nejaky dobrovolnik na tenhle job? :) Samozrejme by to nebylo zadarmo a ja bych mel klidne spani, ze po XY letech domena ozije :)

  6. Jsme všichni přišli na internet kvůli pasivním příjmům, ne? A pak po nás chtějí, abychom reagovali v rámci minut na aktuální dění :/

  7. mkurri, admin: To nezni vubec spatne. LOL, udelat fake mesto a rozjet kolem nej nejaky humbuk. Dostanes to az do zprav na nove :D

  8. Je to fajn forma ako nabrať chvíľkovú návštevnosť, skôr by som však niečo takéto prenechal spravodajským portálom. Myslím si, že je s tým dosť práce. Podobné ako zdieľanie virálnych videí pre sociálne siete.

  9. Tez si myslim, ze je to lepsi nechat bez zpravodajskym webu. Popripade, kdyz uz tak to rozject ve velkem na x oborech a tuto cinnost outsourcovat nejakym brigosum.

Comments are closed.