Když už zpětné odkazy tak po vlastním

Když dojde na linkbuilding všichni mlčí a čekají co řekne ten druhý. Jako by to bylo zakázané téma o kterém se smí mluvit jen obecně. Faktem je, že jakýkoliv snaha o budování zpětných odkazů je porušování pravidel vyhledávačů. Můžete to nazvat jakkoliv, skrýt za dobrý úmysl anebo cokoliv jiného. Například tvrdit, že jde jen o propagaci. Ale pořád to bude proti “webmaster guidelines”. Takže kašleme na formality a hurá do toho.

Systém funguje tak že nefunguje

Linkbuilding není zakázaný protože jej vyhledávače musí tolerovat.Linkbuilding není zakázaný, protože jej vyhledávače musí tolerovat. Dokonce meze tolerance je natolik velká, aby pokryla co možná nejvíce možností přirozené propagace. Musí počítat s virálním šířením, formou protestu anebo masivní podporou myšlenky. Všechno co jsem zmínil by mělo logicky vést k penalizaci za masivní linkbuidling. Když měla vyjít ACTA tak se velké množství blogerů rozhodlo o tom napsat článek a nalinkovat video, či stránku, kde bylo více informací. A penalizace? Tu neměl nikdo čas sledovat. Jedinou hrozbou je pojem zvaný odkazový profil. Ten je však velice benevolentní.

Systém zpětných odkazů je dodnes základem většiny vyhledávačů. Jistě přichází nové signály, které protlačují specifickou formu stránek nahoru. Například masivní doporučování ze sociálních sítí umí Google vyhodnotit jako důležité. Takovýchto věcí bude do budoucna přibývat, ale nebude to dnes, tento rok ani příští rok. Otočit se k zpětným odkazům zády prostě vyhledávače nemůžou. S tím jak Google ztrácí podíl na trhu možná přibude experimentů a různého “bordelu”, ale ve většině případů skončí u jen u toho “zkusili jsme to”. Pamatujete na Google plus a jeho potenciál ovlivnit výsledky až o 20%?

Je to jako s koncem SEO, které se každý rok opakuje. Panda, Tučňák a ti předtím, které si už ani nepamatujeme. Systém prostě selhal znovu k radosti všech.

 

Dělejte to po svém

Kvalitních konkrétních návodů na linkbuilding zas tak moc není. Většinou jsou to nudné plky, bez konkrétních ukázek. Autoři buď nechtějí nic prozradit, anebo se stydí. Základem je se oprostit od toho co je dobré a co špatné, protože všechno je špatné. Linkbuilder je člověk se šedivým kloboukem, který předprodává odkazy lidem v bílém klobouku, které vytvářel s kloboukem černým. Asi tak to slušně říct.

Přiznám se, že pro mě je základem mít síť. Prostě tématické weby, do kterých pumpujete linkjuice. Ty pak distribuují sílu dál. Pokud nějakou do začátku potřebujete vytvořit, tak ideální jsou dlouhodobá řešení. Krátkodobé výměny odkazů jsou super, ale lepší jsou trvalé odkazy. Investovat čas do budování své sítě a shánění odkazů odkud je to jen možné. Když máte hotovou síť, máte základ. Taková hezká síť dokáže nejen podpořit projekty klientů, ale také pomoct ve výstavbě další infrastruktury sítě.

Dělat linkbuilding z nuly jde, ale stojí to moc času a chce to zkušenosti, které jsou v podstatě založené jen na tom, kde sehnat zpětný odkaz, kde se dá protlačit právě napsaný článek a tak dále. Ve většině případů ze začátku skončíte u nějakého toho spamování diskuzí a žádostmi o výměnu odkazů.

Když začít tak leda s následujícím přístupem:

bender-zpetne-odkazy

Když už začínáte s budováním vlastní sítě, zvolte si jedno téma. Pracovat na více určitě jde, ale dá to zabrat. Opravdu, není to sranda. Ideální je vám blízké téma o kterém můžete psát jako správný grafoman. Síť se musí skládat z více projektů. Například blog, znalostní báze (wikipedia), nástroje, obrázky a třeba diskuzní fórum. Jasně že se to dá všechno dát pod jednu střechu, ale neděláte jeden veleúspěšný projekt, který bude vydělávat desítky tisíc ne? Budujeme síť.

Jak vést blog nemusím zmiňovat. Vytvoříte si sérii zdrojů a přepisujete texty po svém. Ideálně v “Bender style”. To znamená bez servítků – na férovku. Když se to lidem bude líbit = zpětné odkazy, když to na lidi bude moc = zpětné odkazy. Znalostní báze a vysvětlování pojmů je dobrý lapač long tail. Hlavně se s ní ale špičkově spamuje všude kde se někdo ptá na otázky. A když se někdo neptá, tak se zeptáte přes jinou IP. Nástroje jsou spíše pro lidí co zvládají alespoň základy programování. Tedy práce s formuláři. Snad není obor, kde by nějaká ta kalkulačka nebyla k užitku. Nadčasové nástroje jsou dobrým lákadlem zvláště pro lidi co mají problém s převody jednotek, anebo výpočtem procent. Takových je na sociálních sítích dostatek. Obrázky neznamená jen fotky. Někteří lidé rádi přijímají informace vizuální cestou. Na jednoduchou infografiku stačí i Kreslení ve Windows. Když si z ní bude někdo dělat srandu = zpětný odkaz. Diskuzní fórum je trochu problém, protože žere čas, navíc se ve většině případů kříží třeba se znalostní bází. I tak je ale dobrou investicí. Stačí si denně vyhradit 30 minut na odpovídání na otázky, popřípadě i pokládaní otázek a pak si na ně odpovídat. Díky diskuzím totiž můžete sledovat některé trendy.

Když budete mít u budování základních pilířů sítě všeho dost, můžete shánět zpětné odkazy. Držte se “Bender style”. Cpěte zpětné odkazy, kde to jen jde. Průběžně si je i evidujte. Zjistíte odkud chodí návštěvníci, anebo jestli nevedou k vytváření dalších. Občas dobrý příspěvek v hodně čtené diskuzi vede k odkazům ze sociálních sítí. Nelinkujte jen hlavní stránku, ale i podstránky. Hlavně experimentujte! Zkuste na nějakou podstránku shánět jen nofollow linky a sledujte co se s ní děje. Odkazujte všemožně – ať už se jedná o www., nofollow, index.php, zkracovače URL, různé redirekty, RSS, twitter profily a spousty dalších možností. Každý den se zkuste zamyslet na “Co kdyby jsem zkusil…” a udělejte to! Nebojte se. Nové věci do vašeho know how získáte jen zkoušením. Je to jak evoluce, bez mutací to nejde :)

A tím to teprve začíná

Popravdě tím to teprve začíná. Nemůžete dělat linkbuilding pokud neumíte tvořit kvalitní “účelný” obsah. Sice to jde, ale pak vám chybí zkušenosti, praxe a hlavně souvislosti. Spoustu se toho prostě naučíte za pochodu. Jedná se o ty informace, které nikdo nesděluje. Buď protože se mu nechce, anebo mu přijdou banální. Hodně je to i o souvislostech. Když si pak budete zpětně analyzovat odkud a proč lidé chodí zjistíte, že pro efektivní linkbuilding je často potřeba i vhodné načasování, protože díky němu se pak může docílit zajímavého šíření. Hodně znát je to u Twitter. Když se něco děje a lidé čekají na objevení se nového příspěvku s patřičným hashtagem.

temna_kocka3A co nás čeká teď? No buď se prohlásíte, za odborníka na linkbuilding, anebo se pustíme, tam kam se většina neodváží. Do samotného podsvětí SEO. Začneme používat slovíčka ze zakázaného SEO slovníků jako třeba TIER. To zahrnuje vytváření speciálních minisite, které se ale liší od toho co u nás považujeme za minisite. Je to trochu složitější. Asi by bylo lepší, kdyby jsem to nechal odvyprávět některého ze SEO křečků.

Co k tomu ještě dodat. Důležité je začít. Síť potřebujete kvůli zkušenostem a prvotní praxe. Bez ní anebo referencí se přeci špatně shání práce. Navíc poslouží k dalšímu rozvoji. Navíc v průběhu budování uvidíte jak některé věci začnou nádherně zapadat dohromady. No a když to přeženete s prací, dopingem a omezíte spánek, tak se vám možná stane, že uvidíte i proudění linkjuice na vlastní oči :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

33 Replies to “Když už zpětné odkazy tak po vlastním”

  1. Takhle to v realu dela treba i albert. ALbert rohliky, albert pizza, albert cola atd…Vsechno pod jednou strechou. Pred par lety jsem se od nich nechal inspirovat :))

  2. Myslim ze s tema sitema webu to je cim dal slozitejsi. Pokud mate nedostatek okazu na hlavni web, tak budete mit nedostatek odkazu i na ty podpurny weby. Ty satelitni webiky vam sice moznalehce pomuzou (pokud to udelate spravne), ale zas je otazka zda se nevyplati vsechny informace vlozit jen na jeden web kterej diky tomu bude mit obsahlejsi a hodnotnejsi obsah coz pomuze pri linkbuildingu/linkbaitingu.

    Ja behem poslednich par od budovanu podpurnych webu ustoupil a snazim se vsechny informace davat na jeden web.Samozrejme je treba vhodne navrhnout.strukturu. Pri naslednym linkbuildingu se pak nemusite citit jako spamer ale jako dodavatel informaci ktere v minulosti nebyly k dispozici a vy jste je zpracovali na vas web…

  3. tak jsem do toho dneska konecne kopnul objednal domeny a hosting :) diky Drago za posledni nakopnuti ;)

  4. Má zmysel vytvoriť si vlastné blogy a tam vkladať články o svojich produktoch aj s odkazmi? Alebo to nemá žiadny zmysel a je to len strata času?

    1. bambu: záleží co od toho čekáš. Pokud chceš potrénovat psaní anebo linkbuilding tak určitě ano.

  5. Mam kolotoc webu A->B->C->A a autoritativni weby X,Y,Z. Jak do systemu pumpovat stavu. XYZ do jednoho webu, ci to nejak rozlozit.

Comments are closed.