.biz domény podraží

biz.gifPo doménách .net, .org a .name bude zdražovat i Neustar Inc. .biz doménu. Cenu zvedne o cca 10% z 7,85 USD na 8,63 USD. .com doména se měla původně také zdražovat, ale Ministerstvo obchodu USA Verisignu zdražení zakázalo, protože k tomu údajně nemá důvod.

Má cenu starat se o .biz?

.biz je nejméně používanou doménou z pětice gTLD .com, .net, .org, .info, .biz, které se považují za nejvíce rozšířené nadnárodních domén. Původně měla ulehčit .com, o kterou začal být na přelomu tisíciletí příliš velký zájem. Staří domaineři jí však nikdy neměli moc v lásce. Dodnes patří spíše na okraj zájmu. Nejdražší prodanou .biz doménou je E.biz, která se prodala v aukci na SEDO za 66.001 USD a další je All.biz za 61.750 USD. Obecně se na aukcích moc neprodávají a když už, tak cena je spíše v tisících. Například email.biz šla za 9,5K EUR. Takové ceny už o něčem vypovídají.

U nás v ČR o ně nebyl nikdy moc velký zájem. Dokonce se daly a věřím že i dají registrovat velmi hezké kousky. Zvláště když úplně opadla velká vlna Webtržnického zájemu o tvoření menších a středních webu. Navíc s cenou .cz domén, které u nás za nákupku seženete na každém rohu, tak proč se namáhat. Přeci jen hodnota .cz domén stále roste na rozdíl od .biz.

I tak se ale u nás o .biz doméně jednu dobu celkem mluvilo. Komerční Banka se totiž v roce 2010 rozhodla jít do arbitráže o typo .biz doménu (Arbitráž české banky o .biz doménu). Njn rok 2010 byl opravdu tvrdý :)

Ačkoliv mám .biz poměrně rád a pár hezkých kousků vlastním, dneska už by jsem si jí pro projekt nekoupil. Dřív jsem kupoval všechny zajímavé kousky a dělal na nich minisite, které si na sebe dokázaly viděl. Pak mě to nějak přešlo. Něco jsem pustil a nechal si jen 6 kousků. Pět mám u DynaDot, protože kdykoliv jsem chtěl .biz doménu prodloužit, tak u GoDaddy nebyl slevový kupón. I to o něčem svědčí.

Závěr

Jak jsem psal výše dneska by jsem už do .biz nešel. Zkusil bych se kouknout po přijatelné .cz. V nejhorším .com anebo .eu. Stále je z čeho vybírat.

EDIT: úplně jsem zapomněl na to nejdůležitější. Zdražovat se bude od 1. září 2013 :)

 

 

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “.biz domény podraží”

  1. Koukám na expiraci a prodloužení mi vychází na starou cenu :-). BIZ bych nezatracoval, mě se tohle tld docela líbí i když by měl člověk koukat především na směrování projektu (nepochopím komerční projekty na org a lecjaký komunitní F/L/OSS na com).

  2. co to je za trend zdražovat domény? To jsou ti registry tak nenažraní, že chtěj ještě víc?

  3. Mam na .biz par veci. Nekdy jen jednoduche KW v nazvu domeny jednoduse lepsi nez krkolomna slozenina na .cz. Samozrejme .net a .info je lepsi, ale tam byva mnoho KW jeste zabrano.

Comments are closed.