.name bude také zdražovat

Asi nikoho nepřekvapí, že Verisign (správce .com/.net) se rozhodl zdražit i doménu .name. Když mu v prosinci minulého roku Ministerstvo obchodu Spojených států amerických zakázalo zvednout cenu .com domén, na základě lobingu ICA (Internet Commerce Association), které zastupuje zájmy majitelů internetových stránek, akcie Verisignu spadly o 17%. .com doména hold dokáže hýbat i trhem. Díky ICA ale její cena zůstane do roku 2018 na 7,85 USD. Což je super.

.name se tak přidá k .net a .org. Cena by měla vzrůst o 10%, což se přiznám, že ani nevím kolik ve výsledku bude, protože .name doménu jsem nikdy snad nevlastnil. Znám ale několik lidí, kteří na ní mají osobní prezentace či blog, takže u nás zas tak neznámá není.

Něco z historie

.name byl takový zajímavý experiment. Byla zavedena v roce 2001 pod správou Global Name Registry. Původně se měly prodávat jen domény třetího řádu. Na doménách druhého řádu měla být příjmení. Například ivan.drago.name. Registrátor dokonce uměl zařídit, že fungoval email ivan@drago.name. Jako nápad to rozhodně nebylo špatné.

V roce 2004 však s správce upustil od původního plánu a umožnil registrovat domény druhého řádu. Z .name se tak stala regulérní doména se vším všudy.

V únoru 2009 přebírá správu nad doménou Verisign. Téhož roku se zavádí i podpora IDN.

Závěr

Přiznám se, že si nejsem zcela jistý proč Verisign vlastně .name zdražuje. Jestli si opravdu myslí, že z toho vytřískají o tolik více anebo to chtějí postupně úplně položit. Do konce roku 2013 se navíc objeví první sTLD, které budou v podstatě .name konkurovat.

Hmm ale třeba jsem si jen příliš moc zvykl, že všechno virtuální zboží v posledních letech zlevňuje místo aby zdražovalo. Díky automatizaci a většímu objemu jdou ceny internetových služeb spíše dolů.

Zdroje:


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “.name bude také zdražovat”

  1. .name … :D Nevím o tom, že bych někdy byl na nějakým webu s doménou .name :)

    Ať to nechaj rozdávat zdarma freehostingům. Ještě je otázka, jestli není jepší subdoména .ic.cz, než name :)

  2. Name u nas neni z vubec rozsirene, pro cechy zadna skoda pokud to polozili.

  3. tiež musím potvrdiť, že osobne som sa z .name domenou ešte nestretol, takže to zdražovanie sa dotkne sa ma netýka a podľa mňa ten kto vlastní takéto domeny tak ho určite nezabije si o 10 % priplatiť

  4. Využitie vidím len pre nejaké osobné portfólio či skôr len vizitku, ale aj tam by som zvolil asi len .me, no a kto by si robil vizitku tam keď je tu about.me. Ale ako napísal tomas, menšia zmena ceny je prijateľná.

Comments are closed.