.net domény podraží i když není důvod je zdražovat

Začátkem měsíce jsem napsal článek Verisign dostal zákaz zdražovat domény. Ministerstvo Obchodu USA zakázalo do roku 2018 zdražovat .com domény, protože neshledalo důvod proč je zdražovat. Za .com doménu lobovala organizace ICA (Internet Commerce Association), která jako jeden z argumentů uvedla proč má být .com dražší, když .net při využívání stejné infrastruktury je levnější. No a došlo na jejich slova – .net podraží na 5,62 USD od července 2013 pro akreditované registrátory.

Verisign je komerčním subjektem, jehož akcie se prodávají na burze. Po zásahu Ministerstva Obchodu USA spadly akcie firmy o 17%. Když jde o peníze a ve hře je služba či produkt, který nemá konkurenci, tak proč nezdražit. Počítám, že se to nezastaví a každý rok uvidíme další růst cen. Jedinou výhodou je silné konkurenční prostředí na poli registrátorů. Takže je dost možné, že se pokusí většina oddalovat zdražování co to jen půjde.

Nedá nic dělat. Tedy pokud nezačne všude fungovat IPv6 ke každému webu a lidé budou nějakou záhadnou metodou schopni si jí zapamatovat. Další možností by byla doména druhého řádu zdarma či za nižší poplatek. Vlastně s příchodem sTLD, které tu budou do pár let, by jsme se něčeho takového mohli i dočkat. Pokud budou nejlepší kousky za prémiovou cenu, mohlo by zůstat dostatek prostoru pro ty průměrné za pár dolarů a ten zbytek za regulační poplatek. Díky nízké ceně by se mohlo povědomí o dané TLD rozšířit a domény za prémiovou cenu postupně rozprodat/pronajmout. Ale na to už určitě někdo přišel :)

Naštěstí správce naší národní domény CZ NIC je neziskovou organizací, která je i díky spekulantům pěkně v plusu a nemá důvod ani komerční zájmy zdražovat. Takže k čemu se trápit .net doménami? Pořiďte si na nové projekty .cz :)

Chci poděkovat provozovateli webu doménové aukce, že mě nechal nahlédnout do supertajného emailu informujícího o těchto změnách.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “.net domény podraží i když není důvod je zdražovat”

  1. tak to si v kvetnu net domeny prodlouzim rovnou o par let. Usetrim si par stovek =)

    1. Eskim: maximálně malé spekulanty, či doménové “sběratele” ti větší už to mají vymyšlené aby to fungovalo (musí mít byznys plán). Jinak souhlasím že solidní projekt si na to prostě vydělá, navíc klesá cena za webhosting, takže se to plus mínus dá nějak vyrovnat. Spíše si myslím, že to může ublížit nějakým fan projektům popřípadě webům co jedou jen proto, že to je pro majitele srdcovka.

  2. Myslím že to nebude žádný velký problém, není to tak dlouho kdy doména s hostingem na rok vyšla na dva a půl tácu a přesto jelo spousta fan webů, dneska je cena úplně někde jinde, no na druhou stranu jede o to víc chujovin.

  3. tak ty fan weby zas tolik nestoji. Osobne mam asi 2-3 fan weby, troufam si rict nejvetsi v cr a provoz na jeden z multihostingu u HG. celkove asi 200/rocne :)

  4. CZ.NIC má velké příjmy jedině kvůli spekulantům. Ze dvou důvodů. 1) spoustu domén platí spekulanti. A hlavně 2) spekulanti jsou jediný důvod proč by sdružení nemohlo jít s cenou na například 10Kč/rok.

  5. OT: Ahoj, chci se zeptat, na KW Vuzix M100 jsem cca. 8 na Google, ale nějak pochybně mi zaindexoval ten článek, kde se stala chyba? Dík za info. Zobrazuje mi to jen obrázek.

    1. Martin Kohout: Zkus se na stránku kouknout přes GWT, popřípadě sem dej odkaz.

Comments are closed.