Ranky a zase ty ranky

Když někdo napíše na Webtrh, že proběhl update ranků, následuje lavina reakcí, kdy si zakladatel vlákna říká proč právě já jsem to vlákno o přepočtu založil. Jenomže to nemůže přeci jen tak být k ničemu, přece pokud by na nich nezáleželo, tak by na tom nestál byznys v milionech dolarů. Naproti tomu na Webtrhu je to samí SEO specialista. Takže jak? Peníze anebo slovo odborníků?

Hmm koho nestranného a oboru znalého se zeptáme? No samozřejmě SEO křečků. Pamatujete na doktora Hamsterberga? Vzhledem k tomu, že SEO šamani mají ke GPR posvátný respekt, možná právě on a jeho mladičký přístup nám pomůže pochopit jak to celé vlastně funguje.

Takže otázka je jednoduchá: “Má Google Page Rank vliv na vyhledávání?”

Musíme to vzít od začátku, jinak to běžný člověk jako ty nepochopí. Google Page Rank je algoritmus k určení ohodnocení internetových stránek na základě, kterého je možné vypočítat pravděpodobnost, že na ně uživatel přijde přes odkaz. Využívá hypertextové odkazy, jako doporučení či zvýšení šance, že se na stránku někdy někdo dostane. Neboli pokud je na stránce doporučeno deset stránek, tak ten s nejvyšší hodnotou bude nejvhodnější. Protože jej doporučuje nejvíce stránek.

V průběhu jeho existence ovšem docházelo k úpravám, které musely přijít. Jednak z důvodů jeho ovlivňování, tak i (ne)předpokládaných vlivů. Dodnes nebylo několik problémů vyřešeno.

Největším problémem ovšem zůstalo – tématické hodnocení. Obecný magazín bude mít vždy více odkazů než ten tématický. Kvalitou přitom nemůže tématickému konkurovat.

Sice jsem to zkrátil, ale výsledek je jasný – Google Page Rank nemůže mít na vyhledávání konkrétního slova vliv, protože by musel na každou frázi přepočítat všechny odkazy podle tématu vyhledávané fráze. Technicky to možné nebylo a s rostoucím internetem ani nebude. Nelze tak na něm stavět tématické vyhledávání.

To mi nestačilo a poslal jsem email: “Takže je Google Page Rank k ničemu?”

Nikoliv. Ke Google Page Rank je nutné přistupovat jako vyjádření hodnoty odkazového portfólia stránky či spíše by bylo přesnější index odkazového portfólia. Říct, že je k ničemu by bylo jako prohlásit to samé o míře korupce, Big Mac Indexu či míry nezaměstnanosti. Běžný křeček je nemusí znát, ani vědět co znamenají, ale když míra nezaměstnanosti razantně vzroste pochopí – něco je špatně a brzo to můžeme pocítit. Obdobně je to i u Google Page Rank. Když máš v lednu web s návštěvností z vyhledávačů třeba padesát tisíc a GPR 2, tak za půl roku může mít ten samí web bez jediné změny mít sedmdesát tisíc a GPR 5. Spojitost mezi zvýšením ranků a návštěvnosti z vyhledávačů byla pozorována často. Ovšem samotný rank za tím nikdy nestojí. Většinou se jen zkvalitnil odkazový profil popřípadě narostl počet zpětných odkazů.

Takže asi tak. Když vám GPR roste, znamená to že linkbuilding děláte dobře, anebo se odkazy tvoří přirozeně v dostatečné míře. Když klesá něco je špatně a máte možnost s tím něco udělat. Dále pád GPR na 0 je jediným ukazatelem pro webmástry, kteří nepoužívají GPR.

A pokud je vám GPR ukradený, tak to je váš boj a nemusíte o své pravdě přesvědčovat ostatní a už vůbec ne je shazovat za to, že se zajímají o tuto hodnotu.


Dr HamsterbergDr. Hamsterberg

Jeden z nejtalentovanějších SEO křečků v oboru progresivní analýzy vyhledávačů. Specializuje se na onpage optimalizaci stránek pro Google. Je autorem studie Negativní SEO v druhé dekádě 21. století a Experimentální využití n-gramové analýzy duplicitního textu.

Vzhledem k jeho mladému věku nemůže být plnohodnotným členem kolegia SEO křečků, ovšem díky respektu, který si vydobyl je jeho čestným členem.


PS: odporování argumentace SEO křečků je těžkým přečinem, takže jakýkoliv nesouhlas bude v diskuze smazán.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

30 Replies to “Ranky a zase ty ranky”

  1. admin: jj, sry za lehky flame

    tomas: nic jsi neshrnul, debata byla na zaklade “spousta skvelych webu”. jestli nenapises konkretni priklad, tak placas jenom do vetru. za odkaz moc dekuji, rad se priucim jako v pripade konzultanta Ungera..

  2. danielsky: a neukazu :) nemusis verit jenom sem pridal zkusenost, je pravda ze diky tomu ze sem prvni web poustel v roce 1999, tak muzu mit stare knowhow :)

  3. aha, takze shrnul a nebo pridal zkusenost.. v pohode, asi to nebude slavny segment a nebo to bude niche, ze se bojis. me je to jedno, zajimalo me stejne neco jinyho od pana konzultanta. gudlak a pornu obzvlast..

  4. Carl114 si koleduje od SEO škrečka :-D a kto nečítal predchádzajúce komentáre tak CTRL + F, nájsť basti a palec hore ;-)
    Inak súhlasím s Probloggerom, google niekedy udeľuje ranky zvláštne, ja osobne môžem uviesť príklad http://live-kamery.patwist.com, ktorá vznikla niečo pred PR update

Comments are closed.