Změna síly SEO faktorů za posledních 6 měsíců

Dobrý den. Vítejte na přednášce progresivní onpage SEO analýzy. Jsem doktor Hamsterberg, člen korporace SEO křečků. Zastupuji zde nepřítomného blogera Draga. Dnes se budete věnovat změnám jednotlivých onpage SEO faktorů u Google za posledních 6 měsíců.

Vliv EMD

Vliv EMD neboli exact match domain byl pro poslední půlrok vyhodnocen jako záporný. Téměř u všech subjektů bylo zaznamenáno poklesu vlivu na odpovídající klíčová slovní spojení. Výjimku tvoří pouze obchodní značky, revidované zaměstnanci Google.

Naše měření byla potvrzena i prohlášením zaměstnance Google na Twitter (251789327691042816).

Doporučení: I přes významné snížení váhy se kolegium domnívá, že EMD poskytují dostatečně vysokou přidanou hodnotu.

Hodnocení nárůstu a síly dopadu (negativní):

Délka Title

U stránek s delším title (50+) znaků byl zaznamenán menší výkyv. Po důsledné analýze jsme došli k závěru, že se nejedná o statistickou odchylku a je nutné s tímto do budoucna počítat.

Doporučení: V případě delších nadpisů nepřidávat do title název stránky.

Hodnocení nárůstu a síly dopadu (negativní):

Optimální textová délka

Opětovná textová analýza prokázala, že pro posledních 6 měsíců je ideální množství slov v článku 130 až 3000. Menší množství vede k problematičtější indexaci a negativnímu hodnocení kvality. Naopak velké množství textu je nutné rozdělit na více částí.

Doporučení: Oproti předchozímu pololetí nic neměnit a dodržovat minimální počet na 150 slovech.

Zastoupení cizích slov v texu

Po minulém pololetí bylo opět zaznamenána změna u článků obsahujících odborné anebo cizí slova. Při větším množství jak 5% v cizím jazyce se výsledná stránka začala propadat. Většina překlepů a pravopisných chyb je považována také za cizí slovo.

Závěr: Texty neobsahující cizí slova a chyby, které jsou zaměnitelné za cizí slova získaly poměrně významné pozitivní hodnocení.

Hodnocení nárůstu a síly dopadu (pozitivní):

Nofollow odkaz

Stránky obsahující nofollow odkaz na zdroj či službu si polepšili oproti stejným stránkám, které mají follow odkaz. Po poradě jsme se shodli, že se jedná zřejmě o testování strategie do budoucnosti, která má pomoct webům dbajícím na rozlišování dobrých a nutných odkazů.

Doporučení: Vzhledem k výraznému posunu doporučuje kolegium další testování.

Hodnocení a síla dopadu (pozitivní):

Přítomnost tlačítek pro sdílení konkrétní stránky

Po minulém půlroce opět vzrostl vliv onpage faktoru – přítomnost tlačítek pro sdílení aktuální stránky na síti. Na rozdíl od předchozího období jsme přidali kombinaci několika specifických tlačítek na různé stránky. S velkou pravděpodobností se domníváme, že síla vlivu odráží zastoupení sociálních sítí v zemi, pro kterou je stránka určena. Přitom tlačítko přidat mezi oblíbené položky má vliv jako síť s pokrytím 100% internetové populace.

Doporučení: Přidat na stránku tlačítka všech sociálních sítí, které mají zastoupení u internetového obyvatelstva dané země. Pro Českou Republiku: Facebook, Twitter, Google plus, Pinterest, Linkedin.

Hodnocení nárůstu a síly dopadu (pozitivní):

Přítomnost velkých reklamních bloků v horní části stránky

Byla zaznamenána podivná forma penalizace stránek, kde se nachází velké reklamní bannery na horní části stránky. Prozatím není kolegium schopno sdělit zdali se jedná o utajenou formu nějakého budoucího algoritmu anebo útok na MFA. Testovací stránky nemají dostatečnou autoritu.

Jako reklamní systém byl použit AdSense. V současné době probíhají testy jiných systémů a také množství, velikost a pozicování reklamních ploch.

Hodnocení nárůstu a síly dopadu (negativní):

Množství zpětných odkazů v textu

Jako ideální byl za poslední půlrok vyhodnocen poměr 4 promile odkazů na celý text. Tedy z 1000 slov vychází 4 slova jako odkaz. Tato varianta dosahuje v poměru nejlepších výsledků, které jsou však jen mírně pozitivní. Jakýkoliv jiný počet dosahuje buď negativní anebo žádné výsledky na SERP.

Doporučení: Vzhledem k tomu, že nemá cenu na stránce uvádět více odkazů na jednu externí stránku, doporučujeme držet se zaběhnutých pravidel.

Přítomnost obrázku na stránce

Už třetí půlrok roste mírně efektivita přítomnosti obrázku na stránce. Ovšem musí mít všechny náležitosti.

Doporučení: Stále mít minimálně jeden obrázek na stránce. Ideálně nákres anebo schéma.

Hodnocení nárůstu a síly dopadu (pozitivní):


Dr HamsterbergDr. Hamsterberg

Jeden z nejtalentovanějších SEO křečků v oboru progresivní analýzy vyhledávačů. Specializuje se na onpage optimalizaci stránek pro Google. Je autorem studie Negativní SEO v druhé dekádě 21. století a Experimentální využití n-gramové analýzy duplicitního textu.

Vzhledem k jeho mladému věku nemůže být plnohodnotným členem kolegia SEO křečků, ovšem díky respektu, který si vydobyl je jeho čestným členem.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Změna síly SEO faktorů za posledních 6 měsíců”

  1. Bavíme se obecně, nebo pouze o Googlu či pouze o Seznamu? Přece jenom seznam si jistá specifika nedá odpustit (někdy je to dobře někdy ne…)

  2. Proč k emd přistupovat negativně? Proč jen neignorovat jejich sílu. 5 a více let dozadu to bylo v módě.

  3. Google chce za každých okolností nabídnout relevantní obsah. Každou myšlenku musí převést na algoritmus a s tím se bohužel občas sveze i hodnotná stránka.

  4. Hodně kvalitní článek. Doktor Hamsterberg by měl psát častěji :-)

  5. Jednoduše a přehledně sepsaný článek.Vamu si pár věcí k srdci. Hodnotím ho pozitivně. Dejte více prostoru dr. Hamsterbergovi:-)

  6. > Beowulf > chlape :-D kdys koupil pro-miminka.cz? Já mám pro-miminka.eu právě protože cz byla obsazená :-D Agrrr

  7. Pěkný článek. Taky se přikláním k tomu, abys doplnil info, že mluvíš především o Google. Úplně jsem nepochopil, jestli jsou to tvoje testy nebo jak to je? Na jakém vzorku?

    1. Josef Řezníček: určitě je to z Google. Nejsou to moje testy ani výsledky. Na vzorek se ti zeptám. Posledně to bylo skoro 1K.

Comments are closed.