Udělejte stránku, kde se bude uživatel cítit dobře

SEO tady, SEO tamhle, vyhledávací roboti se na stránkách cítí jak VIP, kterým majitel doslova podlézá a servíruje jednu zprávičku za druhou, ale co návštěvníci. Necítí se zde jako nechtěná návštěva o kterou nikdo nestojí? Co můžeme udělat pro zpříjemnění jejich pobytu? Existuje pár vychytávek, které by jste mohli svým návštěvníkům dopřát a čemu se vyvarovat.

Top 3 věci, které návštěvníci nesnáší

  1. 98% lidí nesnáší popup okna. Není nic horšího než reklama, která otravuje hned pro příchodů na web. Pokud už chcete vydělávat velký bakšiš, protože za jednu impresi vám provozovatel slíbil 10 korun, tak omezte popup na 1x za den a radši neotravujte nové návštěvníky. Ať se trápí vaši pravidelní a modlete se, ať nepřejdou ke konkurenci.
  2. 94% lidí je nervózních, když se stránka načítá pomalu. Zatímco pravidelní návštěvníci jsou ochotni pár vteřin počkat, tak nový zavřou stránku a jdou jinam, pokud mají možnost. V dobách prainternetu člověk nevěděl zdali se stránka natahuje pomalu, protože poskytovatel, anebo protože váš webhosting. Dnes máte problém vy. Řešení je tak několik. Buď si pořídíte kvalitnější hosting (viz. reklama vpravo nahoře), kde mají skutečnou online podporu anebo si to zařídíte pěkně postaru, kde se stránka generovala postupně.
  3. 93% lidí je naštvaných, když nějaký rušivý prvek se nedá na první pohled zavřít. Bílý křížek na červeném čtverečku patří doprava. Slovíčko zavřít je nedostatečné, protože jasně nevymezuje oblast kam se má kliknout. Při velké řvoucí flash reklamě a sekajícím se kancelářském PC je člověk prostě ve stresu a potřebuje na první pohled vědět kam kliknout.

Kam s reklamou?

Reklama je nejen super motivace pro blogera, některé weby dokonce živí, ba dokonce přispívá i do státního rozpočtu. Ať už si najdeme jakoukoliv výmluvu, tak nás neomlouvá od rušení návštěvníka při konzumaci informací.

Oblast, kde se nachází text by neměla obsahovat žádné aktivní reklamní prvky. Nic nesmí blikat anebo se co by jen pohnout. Ideální je, aby se dala stránka nascrollovat tak, aby nebyl vidět žádný rušivý element. Existují totiž lidé, kteří při čtení textu nedokáží “absorbovat” informace, pokud mají v periferním viděti cokoliv co se hýbe. Pod článek se tak ideálně hodí textová inzerce.

Reklama vedle článku musí být v .gif, kdy se dá animace vypnout klávesou ESC anebo flash, kde se dá zastavit smyčka či odškrtnout spustit. Ideální je samozřejmě možnost jí schovat úplně. Na jednom zahraničním webu jsem viděl celkem zajímavou možnost, kdy reklamu vedle článku překryl feed z Twitter.

Statické reklamy nevadí. Ba naopak pokud obsahují doplňující informace, či službu o které se zmiňujete můžou být čtenáři i mile překvapení. By jste se divili jak tady může být výhodný affil s dobře navrženým bannerem.

Prvky, které mile potěší

Znáte takový ten pocit, když přijdete na nový web, kde si přečtete kus článku a večer si ho chcete dočíst, jen ho nemůžete najít? Jak by v ten okamžik pomohlo, kdyby po použití funkce hledat, se v nějakém panelu objevila tabulka posledních 10 článků, které jste četli.

Ona vůbec samotná myšlenka zaznamenávání všech informacích o návštěvníkovi není špatná. Které články četl, jak dlouho, na kterou reklamu kliknul, jestli je registrován, co jeho komentáře atd. Není problém pak u lidí hledat podobné znaky a doporučovat jim články, které by je mohli zajímat. Nejde tu o komerční využití, ale o zužitkování starších informací a lépe poznat své návštěvníky. Ovšem technicky vzato je to náročnější.

Tlačítko verze pro tisk se najde spíše na straších webech. Ovšem potěší i dnes. Ne protože by všichni měli tiskárnu, ale formát pro tisk je téměř vždy user friendly. Žádné zbytečné prvky, jen holý text. Všiml jsem si že roste poptávka po možnosti exportovat obsah do .pdf. Nevím jestli je to kvůli majitelům mobilních zařízení, anebo se rozšiřuje nějaký nový zvyk jak si ukládat informace. Když už si dáte tu práci můžete do souboru přidat i nějakou tu textovou inzerci na konec. Myslím, že se nikdo zlobit nebude :)

Přidejte možnost automaticky informovat. Ne každému se chce vracet na vaše stránky, jestli jste zrovna napsali nový článek. Dnešní doba je uspěchaná. RSS by mělo být samozřejmostí, upozornění na nový článek emailem také. Twitter + Facebook se dají obsloužit automaticky. Založte si účet na twitter a propojte jej přes RSS se službou twitterfeed.com. Lze použít i stávající účet. FB jsem propojovat nezkoušel, ale služba to také umí. Vidíte 5 minut práce a hotovo.

Optimalizace stránek

Validní HTML a CSS kód má dnes jen 4,13% webů. Zatímco toto číslo se nijak zajímavě nemění, tak za poslední roky se poměr užívání prohlížečů otřásl dramaticky. Takže moje doporučení je, dlabat na validní kód a místo toho upřednostnit, aby v následujících vyhledávačích vypadala stránka ideálně stejně (za pomlčkou je % zastoupení na US trhu).

  • Internet Explorer – 40,26%
  • Google Chrome – 25,7%
  • Mozzila Firefox – 25,43%
  • Safari – 6,1%
  • Opera – 1,77%

Rozhozené, či překrývající se prvky jsou nepříjemné. Chce to myslet i na uživatele mobilních zařízení. Nemusíte jim hned dělat vlastní verzi. Dnešní mobil toho zvládne pomalu víc než pár let staré kancelářské PC. Problém je jinde. Kdo nezažil prainternet lehce zapomene na optimalizaci obrázků, kde pár procent komprese jpg znamenalo desítky KB. Jednoduše řečeno jestli se na vašem webu nachází stránky s grafikou o celkové velikosti několik mega, měli by jste se nad tím zamyslet. Myslete na přenosové limity zákazníků českých operátorů.

Řešení je mnoho. Lepší komprese, méně kvalitní menší náhledy obrázků  směřující na originál anebo řezání grafických prvků z jednoho většího obrázku pomocí CSS (tutorial).

Závěr

Samozřejmě že by jsme určitě přišli na spoustu dalších vychytávek. Lidé i zvyky na internetu se mění každým rokem. Stíhat to všechno sledovat je nadlidský úkol, takže základem by měla být určitě odezva od uživatelů. Sledovat jejich reakce a odpovídat na poptávku.

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Udělejte stránku, kde se bude uživatel cítit dobře”

  1. Já bych klidně takovou stránku udělal, vlastně se snažím ji dělat (mistavbrne.cz), ale otázkou je, jak to pak bude vydělávat.
    Pokud chci dělat biz co nejefektivněji, tak budu reklamu ladit a optimalizovat tak, abych měl co největší zisky.

  2. :) Já se zaměřuji zatím pouze na názvy domén. O SEO si čtu každý den na internetu. Taky jsem si koupil před měsícem knihu “50 způsobů, jak na zpětný odkaz” od Michala Kubíča, kterou doporučuje taky sám Sárközi :)recenze
    > pokud použijete slevový kupón >> FACEBOOK0950 << ušetříte 50 KČ. :)

  3. Pop-up okna dneska uz potkavam tak maximalne na webech pro dospele nebo na slevomatech, kde po me chtej vylakat emailovou adresu:-D

  4. já naopak potkávám pop up okna stále častěji a objevují sse i na zavedených webech jako je csfd, atlas atd.
    Osobně si však myslím, že krátkodobý nárůst peněz z reklamy nenahradí dlouhodobý odchod návštěvníků na příjemnější weby – pokud jsou.

  5. “SEO tady, SEO tamhle, vyhledávací roboti se na stránkách cítí jak VIP…” tak tahle věta mě moc pobavila. :)

  6. Drago, upřímně, když jsem v tomto článku četl o tom, že u textu nemá být blikavá reklama a v pravém sloupci mi pořád blikají bannery, tak jsem se musel trochu smát ;-)

    Jinak s článkem souhlasím. SEO musí být propojeno i s použitelností, protože, když už na web dostaneme lidi z vyhledávačů, ale oni odejdou, tak nám to je k ničemu…

    1. Honza: všechny reklamy tady by se měly dát vypnout. U gif ESC a flash přerušit smyčku/spustit.

  7. Ja by som to zhrnul asi nasledovne: Spravte web, na ktorý budete chodiť radi, aj keď nebude váš. Spravte ho presne podľa seba a pre seba. A každý, kto má podobný vkus ako vy naň bude chodiť.

  8. Osobně mi to nevadí, ale zkoušel sem ten ESC a v Chrome (OSX Lion) to nefunguje.

  9. No zmínka o ESC je naprosto super, neměl jsem o ni tušení – díky. Jen poznámka: víte kde to nefunguje? No přece Chrome, ten je google, a ten přece nemůže chtít, aby se reklamy nezobrazovaly…

  10. Weby jsou potřeba dělat tak aby se na ně lidi rádi vraceli, takže musí bít zajímavé a přehledné. Osobně nemám rád nepřehledné weby a přeplácané.

  11. Hlavne optimalizujte weby pro mobilni telefony. tento web neni a tak se spatnr cte na mobilu.

Comments are closed.