Linkmonitor.cz

Služba Linkmonitor.cz už nějaký ten pátek funguje. Ovšem teprve v posledních měsících nabrala takový ten správný komerční směr. Nedošlo totiž jen ke změnám designu, ale i celý koncept se vydal dál. Aby jsem to uvedl na pravou míru. Služba Linkmonitor byla původně určená k administraci vašeho odkazového profilu na prodej či nákup. Prostě jste si zadali váš web, odkazy na něm a pomocí administrace si vedli záznamy, kdo si je koupil, na jak dlouhou za jakou cenu atd. Pokud jste tomu těch pár minut opravdu věnovali, měli jste perfektní přehled co se s vašimi odkazy děje. Systém hlídal ranky a čas. Po čase si na to zvyknete. Máte k dispozici databázi kupců, u kterých víte co koupili a když máte k dispozici další odkazy víte komu je nabídnout. Prostě přehledná administrace všeho co potřebujete managementu obchodování s odkazy. No a František Szabó, který za systémem stojí to posunul ještě dál. Máme tu Linkmonitor 2.0.

Nový Linkmonitor

Nový Linkmonitor vlastně přidal možnost svobodně nabízet naprosto všechno co na webu jde ostatním uživatelům systému. Můžete prodávat či směňovat odkazy, reklamní články anebo bannery. V systému je zakomponovaná i možnost koupit reklamu přes Twitter či Facebook. Dokonce i prodávat a kupovat weby, ale k těm jsem se s testovacím tarifem nedostal.

Linkmonitor má v současné době 486 nabídek. Před měsícem to bylo 398. Roste tedy neuvěřitelným tempem a to nejlepší je: Není to zdarma. Pokud chcete prodávat musíte si platit měsíční paušál. Ten stojí 100 CZK/měsíc, popřípadě 200 CZK/měsíc pokud chcete obchodovat přímo s weby.

Ok proč si myslím, že placená verze je lepší než nabídky zdarma? Protože to odfiltruje všechen balast a zůstanou zde jen lidé, kteří to s prodejem reklamy myslí opravdu vážně. Vypadá to, že Linkmonitoru se povedlo přesně to o co usiloval zpoplatněním Webtrh. Tedy zatím se mu to daří, soudě podle rostoucí poptávky. Na rozdíl od Webtrhu nemá 34 tisícovou komunitu. Zato ale má momentálně 6x tolik poptávek po různých formách inzerce. Ostatně koukněte se sami, základní tarif, který vám umožní vložit poptávku a zároveň si prohlédnout poptávky dalších lidí je úplně zdarma. Pokud ale chcete na nějakou odpovědět budete potřebovat zaplatit minimálně tu stovku. Ale vzhledem k maržím z reklamy si myslím, že se vám vrátí za jeden obchod ;)

Technické provedení

Tak chválení bylo dost a teď se koukneme na technické provedení, které je už o poznání horší. Ovládání je kompletně neintuitivní. Vše se ovládá přes nástěnku pomocí jakýchsi štítkových tlačítek. Teď si nejsem jistý ale tuším před měsícem tam ani nebyly. V papírech mám poznámku, že jsem cestu k poptávce hledal 5 minut.

Poptávka je rozdělena do 8 sekcí, které se dají “odfiltrovat” přes rozbalovací menu. Filtrace podle ranků či ceny se mi nějak nepodařila zprovoznit, anebo tam ani není. Nefunguje ani řazení. Takže si ty stovky nabídek musíte prostě projít. K nabídkám jsem se s free účtem nedostal. Ale počítám, že to bude podobné.

Administrace vlastních stránek a odkazů už funguje v pohodě. Ostatně starý Linkmonitor už nějakou tou zlepšovací procedurou prošel.  K dispozici je nástroj na hromadné vkládání, okamžitý přepočet ranků či export do pdf. Zůstala i evidence zákazníků. Jen je nutná znalost práce s prohlížečem, jinak si nevyberete ze seznam více kategorií pro váš web.

Závěr

Linkmonitor je momentálně dobrá volba pokud chcete prodávat. Poptávek je tam víc než dost. Očividně chybí nabídka. Koncept placení se mi líbí. Jednak bude mít provozovatel peníze na další rozšíření a také to chce na stále rostoucím trhu trochu té komerční regulace.

V referencích je pár větších firem. Pokud bude systém fungovat určitě se přidají další. Stále tu máme hodně mezer na trhu, které sice Linkmonitor zřejmě nezalepí, ale vytvoří provizorní řešení. Jako příklad můžu uvést reklamní články. Nemáme tu systém, kde by se dal prodat článek se slušnou návštěvností. Linkmonitor to sice nevyřeší za nás, ale z trochou snahy alespoň najdeme poptávku. Fakturaci a dohodu s kupcem už si ale budeme muset zařídit sami.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Linkmonitor.cz”

  1. Nejsem si zcela jist tím poplatkem. Nejlepší odkazy většinou pocházejí od lidí, kteří mají stránky jako hobby a kupodivu jdou o velmi obsahově kvalitní weby. Tito lidé do reklamy moc nevidí, ani moc nevědí, za kolik odkaz prodat. A aby si koupili členství na linkmonitoru a zadali nabídku? To je pro ně dost riskantní a ještě by mohli prodělat (takhle přemýšlí). To že to vytřídí balast, to je jedna stránka věci. A vzhledem k tomu co mi občas přijde za nabídky, odkazy jsou přestřelené a totálně nekvalitní, linkmonitor pro mě v tuto chvíli není použitelný.

  2. souhlasím s Jirkou Šubrem v tom, že moc kvalitních odkazů tam asi nebude. Na druhou stranu 200 Kč na měsíc mi na zkoušku nepřijde mnoho na to, abych to nechtěl vyzkoušet.

  3. Moje zkušenosti z pozice prodejce reklamy: Vynaložené peníze se mi vrátili po pár dnech, v současné době už jsem díky systému získal několik inzerentů, které bych pravděpodobně bez linkmonitoru nenašel. Takže ano, systém se vyplatí za tu směšnou cenu.

    Podle mě je trochu nedořešená situace s prodeji webů, která není tolik rozšířená. Chtělo by to trochu reklamy.

    Co se týče vzhledu a používání, bohužel musím trochu souhlasit s nepřehledností. Situace se rapidně zlepšila, ale stále to není ono. Časem si zvyknete ale pro nováčka je ovládání poměrně složitější.

  4. Zkusil jsem registraci zdarma. Nepřehledné ovládání, naprosto nelogické a nestandardní používání tlačítek inputů a podobně. Člověk přijde na stránku s přehledem webu a má tam inputy! Co je to za blbost?

  5. Jako systém je to dobrý a neustále se zlepšuje, o tom žádná. Jen bohužel nabídka webů na koupi reklam je velmi slabá neboť tak 90% webů v systému jsou stejné jako nabídky lidí na webtrhu a jeho klonech.

  6. Hm, poctivě jsem si to prošel a vyznat se v tom je docal umění….

  7. Jako prodejce reklamy si nemohu stěžovat. Odkazy a ostatní se tam prodává téměř samo. :)

  8. Já linkmonitor využívám už několik měsíců a určitě bych to doporučil těm, kdo mají pár kvalitních stránek, na kterých se dá reklama prodat. Já už jsem tam prodal reklamu za několik tisíc a díky akci mám na rok VIP účet jen za 600 Kč. Sice jsem tam taky chvilku bloudil, ale už jsem si zvykl a teď posílám nabídky během několika kliknutí.
    Jak se říká..kdo chce hledá způsoby. kdo chce hledá důvody..

  9. Díky za článek a vaše komentáře. Pokud byste měli případně konkrétní kritiku některých částí systému poprosím posílejte to sem nebo na mail: info@linkmonitor.cz, rád se ze svých chyb poučím a předěláme systém tak aby byl intuitivní. Neustále na tom pracujeme, ale aplikace nabízí opravdu velké množství funkcí a není to jednoduché skloubit dohromady. O UX se nám stará Honza Kvasnička.

Comments are closed.