Co by se stalo, pokud by byl GPR zrušen

Upozornění: Tento článek vyobrazuje hypotetickou budoucnost, která poukazuje na události, které se mohou stát v tomto anebo alternativním vesmíru.

Zkusme si představit, že by Google Page Rank přestal existovat. Google Toolbar by jej nezobrazoval. Zmizel by úplně všude…

Den poté

Celý zahraniční SEO svět je zmatený. Google zrušil nálepku, která vyjadřovala “důvěru Google v danou stránku”. SEO křečci mobilizují záložní jednotky a snaží se zjistit alternativní metriku, která by šla použít pro hodnocení zpětných odkazů.  Některé systémy na prodej zpětných odkazů se snaží zachovat data z databáze. Na několik následujících měsíců to bude to jediné, co bude určovat cenu. Celý linkbuilderský svět vzhlíží k SEO křečkům. Někdo musí stanovit novou nezávislou metriku, jinak si budou všechny stránky naprosto rovné…

Na Webtrhu panuje dobrá nálada.

Matt Cutts vydává motivační video o světlém zítřku.

Den 30tý

Množí se různé nové ranky vycházející z původního veřejného vzorce. Velké SEO společnosti měly i před zrušením GPR vlastní rozsáhlé statistiky desítek milionů stránek a miliard odkazů. Není tak problém hodnocení prakticky obnovit. Padají první rozhodnutí o investování do nových technologií, které by umožnily ranky průběžně aktualizovat.

Neustále se diskutuje o těch nejlepších, respektive perspektivních. Vznikají konkurenční služby, které nechávají nahlédnout uživatelům pod pokličku, aby jim ukázaly, že opravdu mají v databázi naprosto všechny odkazy a budou ideální.

Díky těmto novým rankům není problém postupně obnovovat prodej zpětných odkazů, ovšem kupci jsou více opatrní. Na rozdíl od prodejců se snaží vybírat, tak aby to bylo výhodné pro ně. I tak je veřejný trh prakticky zamrznutý. Peníze se přelívají spíše do SEO firem.

Na Webtrhu se začíná zuřivě diskutovat o nových rancích. Odpůrci ranků žádají zrušení sekce SEO.

Matt Cutts varuje před přehnaným SEO optimizmem.

Den 180tý

Prosazují se nové ranky velkých SEO společností, které mají dobré jméno a rozsáhlou klientelu. Jejich nástroje jsou v základní verzi skoupé na informace. Ovšem ukazují hezký náhled, který pro nákup stačí. Ovšem stříbrný účet si kupuje stále více lidí. Platinum umožňuje využívat i API, které se dá pěkně napojit na nové obchody se zpětnými odkazy.

Díky využití API není problém vidět jak link juice vizuálně proudí. Dá se i snadno spočítat budoucí rank. Majitelé webů pak pomocí vizuálních nástrojů odřezávají pomocí nofollow odkazy, tak aby jim zůstalo co možná nejvíce na další prodej. Některé reklamní systémy dokonce dokáží “navážit” a prodat libovné množství link juice, tak aby dosáhl klient na určitý specifický rank.

Na Webtrhu bylo otočeno kormidlo a zakázáno cokoliv spojené se SEO.

Matt Cutts oznamuje vydání algoritmu  Kočička (v zahraničí Pussy).

Den 240tý

Komerčnost lidem moc nevoní. Navíc podezírají společnosti, že mohou s ranky manipulovat. Stále více se tak upínají na viditelné a otevřené ranky. Objevuje se myšlenka na Open Source Elite Rank. Do projektů se pouští velké množství lidí. Většina CMS nemá problém s novým projektem spolupracovat.

Na Webtrhu není o čem diskutovat. Všechna sranda odešla se SEO na nově založené fórum WebSlave.

Matt Cutts oznamuje, že by se webmástři neměli řídit nějakými ranky. Právě ovlivňování webmástrů ranky, byl jeden z důvodů na zrušení GPR.

Rok poté

Nový OSER je vylepšen. Vzniká OSER 2, který zahrnuje do výpočtu i myšlenku encyklopedických webů. Čím více užitečných informací se na webu nachází tím větší je hodnota odkazů z nich. K výpočtu důvěryhodnosti přispívají odkazy z wikipedie, ebooků, doktorských prací a akademických blogů.

Na Webtrhu se postupně vrací SEO, maskované jako Osobní růst webů.

Matt Cutts oznamuje vypuštění algoritmu Páv (anglicky Peacock). Nikomu se to jméno nelíbí.

V ČR se objevilo nebývalé množství milionářů.

Rok a půl poté

OSER 2 je opět vylepšen a zařazen pod projekt Wikipedia. Jeho jméno se mění na Wiki Rank. Jeho role se prohloubí. Jednotlivé weby jsou testovány a hodnoceny wikipedisty. Rank je přidělován celému projektu. Weby  s vysokým Wiki Rankem se více napojují na Wikipedii. Podobně jako projekt Wiki commons mají jednotlivé weby s Wiki Rankem jasně stanovená pravidla pro obsah a jeho citace. Odborné weby jsou nakloněny základní myšlence celosvětového encyklopedického internetu.

Ovšem stále je využíván oblíbený OSER 2 prodejci odkazů.

Na Webtrhu se začnou prodávat ověřené účty wikipedistů.

Matt Cutts oznamuje, že myšlenka Wiki Ranku je mu sympatická, ale provedení už nikoliv.

Dva roky poté

Matt Cutts na tiskové konferenci otevřeně přizná, že GPR byl ve skutečnosti jen důmyslný mechanizmus, jak potrestat lidi, kteří prodávají na svých stránkách reklamu. Byl to hlásič penalizace. Google se tak po naprostém debaklu a bordelu, který mu nadělali webmástři, kteří ignorovali, že mají penalizaci, rozhodl GPR vrátit, ovšem nově bude nabývat jen 4 hodnoty. Nemá rank, není penalizován, je penalizován a web chucka norrise.

Strana SEO křečků vyhrává s přehledem volby do evropského parlamentu a uzákoňuje SEO jako náboženství.

Na Webtrhu je obnovena sekce SEO, protože jeho potlačování je nelegální.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Co by se stalo, pokud by byl GPR zrušen”

  1. výborné sci-fi ale niečo z toho sa kľudne v budúcnosti môže stať, tak isto ako v minulosti boli nereálne lety do vesmíru alebo do stredu zeme :D

  2. Moc hezké, kdy že to začne?

    jinak nejlepší pasáž z celého článku je určitě
    Rok poté
    “V ČR se objevilo nebývalé množství milionářů.”

    :-D

  3. Lukáš Valenta: Nesouhlasím, že v ČR by se nestalo nic – co pak to nebývalé množství milionářů rok poté?

  4. zrovna dneska mne to taky napadlo, když jsem ve velkém ověřoval PR až jsem dostal banána od pana G.

  5. Hej, hafo dobře ty … to mi opravdu po ránu zvedlo náladu :-D. Jinak ono už nyní je dost jiných metrik kromě PR, takže by se asi tak moc nestalo, ale jinak vážně pěkné :-).

  6. Za reklamu pod článkem dám max. 50kc, a klidně pod každý článek, ale měl jsi udělat anketu a podle toho určit ceny.

  7. Ja uz pagerank pri linkbuildingu nepotrebujem, staci ak si pozriem silu odkazu cez majesticseo.com URL Flow .

  8. Ahoj,
    já bych to neviděl jako utopii, co se těch ostatních nástrojů týká. Mimo jiné proto, že už nyní se GPR z toolbaru nedá pro vyhodnocení efektivity webu z pohledu zpětného odkazu použít.
    Co vidím ale jako utopii, je zrušení GPR. To podle mě google nikdy neudělá, respektive kdyby chtěl, tak by mu to vadilo. Tím, že udržuje toolbarový GPR při životě, má zajištěn také určitý přísun inzerentů. Co bychom si nalhávali, prodej zpětných odkazů ukrajuje google část peněz, které by lidi mohli investovat do adwords. Pokud by zrušili ranky, tak by lidi naopak začali kupovat odkazy ve větším, protože by nepoznali, že ten web je v očích google “ten špatný”. Google by dal na jednu úroveň všechny weby. A obchod by kvetl dál, pouze by zmizela jedna metrika, která do tohoto obchodu defakto vnášela největší chaos.
    Kdyby google opravdu záleželo na čistotě zpětných odakazů, tak už GPR dávno zrušil.

  9. Chuck Norris velmi pobavil :)) Tyhle ruzne prirovnani a polozky anket atd ti velmi jdou.

Comments are closed.