Zaoptimalizujte si podle WordPress SEO

Nedávno jsem přestěhoval weby z GoDaddy na Wedos. Důvod byl problém s placením přes PayPal, který mi nedokázala technická podpora vysvětlit. Popravdě stačilo jen říct “Víme, že máte kartu, tak jí prosím používejte, protože nechceme PayPal platit poplatky”, ale to teď není důležité. Po přestěhování jsem zjistil, že mi z nějakého důvodu automaticky nepřepisuje můj oblíbený plugin Google XML Sitemaps sitemapu (manuálně to šlo). Vzhledem k tomu, že jsem byl nějaký leniví, když jsem na to přišel, místo metody smazat/přeinstalovat jsem sáhl po jiném pluginu. Ze zvědavosti jsem si vybral WordPress SEO.

Nastavení je poměrně intuitivní a nepřikládal jsem mu ani velkou váhu. Chtěl jsem jen tu sitemapu. Jedná se o takový menší experiment – minisite postavené na WP. Jakmile začne vydělávat napíšu o něm článek podobně jako jsem psal o dejEcho (část 1, část 2).

Co mě ale opravdu překvapilo byl SEO test připravovaného článku. Když dopíšete článek a určíte k němu klíčové slovo, dojde k přepočítání statistik. Zjistíte kolikrát je klíčové slovo v title, nadpisu, popisku, url a textu. Navíc vám vygeneruje náhled jak bude vypadat v Google (snippet preview). Celkem mě to pobavilo. Tohle by rozhodně měl používat každý kdo optimalizuje pro Google.

Další záložka pod příspěvkem je analýza stránky. Na následujícím obrázku uvidíte, co vše se hodnotí.

Vím, že každý preferujeme trochu jiné SEO a o jednotlivých položkách by se dalo debatovat. Například mě osobně přijde 300 slov na blogpost trochu moc. Na druhou stranu zkusit udělat jedno minisite, tak aby dosáhlo v průměru na zelený puntík nemusí být od věci. Aby jsem nezapomněl. Jednotlivé články jsou ohodnoceny různě barevnými puntíky. Zelená – vyhovující, žlutá – nic moc, červená – nevyhovuje, šedá – netestováno.

Plugin toho samozřejmě umí daleko více. Například v záložce Social lze nastavit rozdílný popis pro Facebook a Twitter. Pak jsou tu globální nastavení, které jsem do detailů ani pořádně neprozkoumal.

O co jsem se s vámi chtěl podělit, je hlavně ten SEO test příspěvku. SEO texty jsem samozřejmě psal, ale vždy podle svého nejlepšího uvážení. Nikdy jsem nedostal za úkol je psát podle předem stanovených pravidel. Pokud si navíc ty podle WordPress SEO pluginu povedou dobře, může to být zajímavé porovnávat.

V každém případě pokud budete dělat minisite na podporu nějakého svého většího projektu, tak plugin zkuste. Psát podle něj, je celkem hezké zpestření :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

15 Replies to “Zaoptimalizujte si podle WordPress SEO”

  1. Spíš bych uvítal, jak nejlépe v tom pluginu nastavit indexování. Stačí mi screenshot jak to máš ty, nebo nejaký článek, který by mohl hezky vysvětlit jednotlivé body v tom indexovacím nastavení.

  2. Yoast dělá s WordPressem hodně a není to jeho jediný plugin..WordPress SEO plugin je fakt povedený, sice většinou používám All in One SEO pack, ale vylepšení od Yoasta je lepší a má nějaké vychytávky navíc. Pokud nemáte, určitě doporučuju ;)

  3. Yoastův je skvělý, protože je vychytaný a bez problémů, co u AIO bohužel říci nemůžu (ten má možná více funkcí, ale také iritující vady).

  4. Já používám All in One a jsem spokojen, tohle potřebuji, to zajistí léta praxe a odříkání. :)

  5. WordPress má už v základu velmi dobré seo. Prosím, v čem přesně mě pomůže seo plugin All in One? Možnost vyplňování meta description pro jednotlivé články považuji za ztrátu času. Formát titulku článku si umím upravit v header.php. Tak nevím o co přicházím.

  6. Plugin hodnotí cosi, co vyhledávače vůbec hodnotit nemusí, popřípadě mohou hodnotit jinak. Každopádně ke škodě určitě nebude.

    Jedním z problémů je například čeština, protože neumí skloňovat, zatímco Google zjevně ano. Takže hustotu klíčových slov spočte blbě. U mě blbne i klíčové slovo v nadpisu a URL. Přestože tam je, plugin vytrvale tvrdí, že není.

    1. maki: já jsem delší dobu jel bez SEO pluginu a nevadilo to mě ani čtenářům. Na druhou stranu někdo prostě má rád pořádek. Například nechce aby se indexovalo cokoliv jiného než posty, stránky a homepage. Všude jinde mu plugin dá noindex, follow. Plugin se také postará o cannonical. Anebo automaticky naháže štítky (tagy) jako keywords. Tebe to třeba nezajímá, anebo tomu nepřikládáš váhu. Znám ale perfekcionalisty, kteří potřebují mít pořádek.

      basti: celý život nás něco hodnotí :) S tou češtinou máš samozřejmě pravdu. Chce to brát s rezervou.

  7. Plugin je to moc dobrý, bude se mi to hodit při vytváření minisite. Google XML Sitemaps jsem také používal, ale tento mi příjde lepší.

  8. Description hloupost neni, dobre udelana popiska k tematu je vyhledavaci pouzivana. A pokud se cili na slovo tak upravit k nemu i popis to je temer zaklad marketingu

  9. Seznam i google si vybere do meta descriptionu to nejlepší pasáž, co nejpřesněji odpovídá uživatelskému dotazu. Tudíž něco tam nuceně vypisovat, mi přijde jako nešťastné řešení.

    Vezměte si, že máte dlouhý článek na 2A4, kterému přesně nadefinujete description o 3 větách. Článek může přitáhnout na longtail dotazy velké množství uživatelů. Ti se ve výsledcích serpu rozhodují na co kliknout a zrovna Váš web přejdou, protože v descriptionu jsou vycucané 3 věty, které jste tam nadefinoval a nemají nic společného s jejich longtailem. I když ten longtail v článku je vysvětlen.

  10. All in One SEO pack taky používám, dosud podle mě nejlepší plugin. Uvidíme jak si povede tento

  11. Já osobně nepoužívám žádný a nepřijde mi, že by to nějak extra vadilo čemukoliv. Návštěvnost stoupá i tak.

Comments are closed.