Co se zrušenými stránkami na webu?

Co děláte se stránkami, které už postrádají svůj smysl na vašem webu? Mám na mysli například zboží, které je vyprodáno anebo stránkou, která informovala o akční nabídce. Smažete jí a už se tím více nezabýváte? Jenomže vyhledávače si jí stále pamatují. Dokonce je pravděpodobné, že na ní stále směřuje nějaký ten zmatený odkaz. Co na to návštěvník, který je potenciálním zákazníkem? Jak se bude cítit?

Zkusíme si vybrat možné scénáře pro eshop, který prodával úžasné SEO Golden edition. To už se bohužel neprodává. Teď letí SEO platinum edition, jenomže stále jsou tu lidé, kteří by jej rádi koupily. Náš eshop jej už nemá.

404 – Stránka už tu není

Stránku jsme zrušily. Ostatně SEO Golden edition je stejně všude vyprodáno.

Vyhledávač: “Hmm tady není co řešit. Nemá cenu pokračovat dál v crawlování. Stránku si zaznamenávám jako neexistující.”

  • Kompletní vyřazení stránky z indexu a to i když na ní stále vedou odkazy. Co se stane z link juice? Už nepoteče ani na web.
  • Pokud se bude na stránce nacházet větší množství chyb 404 a zároveň na ně budou směřovat i odkazy ze samotného webu, může se jevit pro vyhledávač jako rozbity. Ostatně kdo by poslal své uživatele na web, kde velké množství stránek nefunguje.

Návštěvník: “Blbej vyhledávače. Proč mě sem posílá když tu nic není.” *zavřít okno*

  • Návštěvník rozhodně není potěšen a většinou spontánně zavře okno.

Když už řešíte zrušenou stránkou pomocí smazání, chce to myslet alespoň na návštěvníka. Lze zjistit co původně hledal a pomocí Javascriptu vložit do stránky dostatečně velkou reklamu na SEO Platinum edition. (neřešme ostatní možnosti, ty jsou dále)

301 – Permanentní přesměrování

Stránka už není aktuální, ale stále přes ní proudí návštěvníci proč toho nevyužít?

Vyhledávač: “Vypadá to, že provozovatel obsah přesunul. Doporučuji cíli věnovat větší pozornost.”

  • Určitý blíže nespecifický link juice bude z původní stránky přesměrován dále. Případný linkbuilding tak nepřijde na zmar.

Návštěvník: “Jej někam mě to přeposlalo. Kde to jsem? Kde je SEO Golden edition?”

  • Něco se děje. Získáte si na okamžik pozornost návštěvníka.

Tato varianta je z pohledu SEO přijatelná. Link juice můžete převést například na kategorii, kde se daný produkt prodával.

Ohledně návštěvníků máte čas reagovat. Je totiž pravděpodobné, že stránce bude věnovat nějakou tu chvilku, jestli se tam daný produkt někde náhodou nenachází. To je šance pro vás. Můžete zjistit co původně hledal a opět s pomocí javascriptu (nechcete přece, aby jste měli duplicitní obsah) zkusit zákazníka nějakou formou ukecat, aby si koupil SEO platinum edition (sleva, připomenout výhody, prodloužená záruční doba atd.)

200 – Stránka ponechána

Proč hned stránku mazat. Občas je jednodušší všechno nechat na původním místě.

Vyhledávač: “Revize stránky dokončena. Není co řešit.”

  • Nic se nemění.

Návštěvník: “Hmm zase nic. I když co tu je napsáno tím velkým písmem…”

  • Zákazník se dostane na tu samou stránku. Ovšem jak jej zaujmete je jen na vás.

Jestliže se stránka vyškrábala na dobré pozice ve vyhledávači a chodí přes ní potenciální zákazníci, byla by velká škoda s tím cokoliv udělat. Zároveň je ale nutné něco dělat. Lidé co si chtějí koupit SEO gold edition už jej nekoupí nikde jinde. Prostě na novou verzi musí přejít. No a bylo by fajn, aby to bylo právě u vás. Bude potřeba nějaké call to action řešení. Velký banner či flash video proč je dobré přejít na novou verzi, anebo že starý produkt nikde jinde nejde koupit. Tohle ale už bude na vašich schopnostech jak přesvědčit návštěvníka, aby se stal zákazníkem.

Závěr

Ideální by bylo zjistit všechny odkazy na webu a zkontrolovat jestli náhodou nějaký z nich nevede na 404. Minimálně vlastní odkazy  rámci domény musí být v pohodě. Jak už jsem zmínil v odstavci u chyby 404, není nic horšího než rozbitý web.

Mezi nástroji, které vám pomohou jsou určitě Google Webmaster Tools. V seznamu chyb jsou pěkně očíslované kódem.  Zvláště u již dříve používaných domén můžete najít stránky, které by bylo škoda označit 404. Když tak je alespoň přesměrovat na titulku :)

Inspirováno článkem How Should You Handle Expired Content?, který doporučuji přečíst pokud se chcete dozvědět detaily. Zvláště zajímavá je diskuze.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

14 Replies to “Co se zrušenými stránkami na webu?”

  1. Neuvěřitelné, zrovna večer před spaním přemýšlím jak řešit zrušené produkty a ráno tento článek.
    Díky za něj.

  2. přesně takle uvažuji.. Dát text,, toto se již nenabízí (archív produktu), kupte si třeba toto:

  3. moja večná dilema čo robiť s tovar ktorý je neaktívny. u mňa vyhráva 301

  4. Z môjho pohľadu predajcu ide o realizovateľný prístup iba v špecifických prípadoch – napríklad v tom, čo si spomenul, Drago. Predstav si, že napríklad predávaš šperky a okrem tisícov šperkov, ktoré máš v ponuke by si ponechal tisíce šperkov, ktoré už v ponuke nemáš. Zákazník odchádza zmätený, pretože sa nemôže vyznať v spleti – majú/nemajú/dostanú??. Navyše ho to zdržuje pri vyberaní tovaru, ktorý v ponuke je. Rovnako je nepredstaviteľné každý produkt, ktorý v ponuke už nie je presmerovávať (neviem, možno sa to dá zautomatizovať, ale stále je to podľa mňa nepraktická možnosť)

    Čiže ešte raz – pekná myšlienka, realizovateľná však iba pri určitom type obchodov.

  5. @Doomm:
    Nie je to tak veľký problém, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Stačí ak sa do e-shopu naprogramuje pár funkcií, ktoré celý proces zautomatizujú.
    Pri odstránení produktu z predaja by sa nevymazal z databázy. Len by “zmizol” z ponuky, takže uživateľ by sa k nemu na webe “nedoklikal”. Avšak pri hľadaní zrušeného produktu prostredníctvom Google, by sa k nemu užívateľ dostal. Tam by sa nachádzala informácia, že bohužiaľ produkt už nie je v ponuke, ale ponúknete mu iné (podobné, výhodnejšie,..) produkty.
    Vlk bude sýty, koza celá a administratívne to bude len o trošku náročnejšie ako úplné zmazanie produktu.

  6. @Ján Januška
    Ani tvoje riešenie nie je úplne ideálne. Ak sa zákazníkovi zapáčil produkt ktorý už nie je v ponuke, začne ho hľadať na inom webe a tak odchádza z tvojho webu hľadať tento produkt inde. A to nie je žiadúce.

  7. Na svém blogu vždy smažu jen odkazy a cesty k adresám, ale cílové stránky tam ponechávám. Ještě před smazáním je taky dobré zkontrolovat kolik a jak kvalitní odkazy na stránku vedou. Pokud na stránku nikdo neodkazuje tak ji nemá smysl nechávat.

    U e-shopů bych vyprodané zboží rozhodně nemazal. I tak stránka může generovat návštěvnost a tlačítko: “Podobné zboží” může být super :). Občas si schovávám adresy jen kvůli obrázku (třeba kola) a pokud je kolo vyprodané a stránka smazaná – už obrázek nenajdu. Bohatě stačí nápis Vyprodáno.

    Někdy v blízké budoucnost bych chtěl na svém blogu udělat soutěž a prvně jsem zamýšlel, že po uzavření soutěže stránku smažu… ale proč? Je dost možné, že nějaké stránky budou o soutěži psát, odkazovat a to nepočítám Twitter. Mnohem lepší je tu stránku zkrátka zanechat (třeba bude generovat dobrou návštěvnost).

  8. Praveze myslim, ze take riesenie je jedno z tych lepsich (resp. lepsie ma nenapada) – akurat by problem bol len v pripade, ze eshop by bol s produktami, ktore sa lahko daju dostat aj inde. Ale ako to urobit lepsie? Redirect na hlavnu stranku a nechat uzivatela zdlhavo hladat produkt, ktory tam uz nie je ?

  9. Ja také produkty nemažem. Keď už užívateľ príde na môj web a produkt je vypredaný tak je šanca že si začne pozerať aj iné produkty

    1. Neměli by jste to podceňovat. Udělal jsem v okolí takový menší BFU průzkum (15 lidí) a pokud je napsáno vyprodáno, tak lidi opravdu stránku bez milosti zavřou a jdou zkusit konkurenci. Je to pro ně otázka tlačítka zpět (11 lidí) anebo zavření okna (4 lidi). Pokud by jim tam vyskočila nějaká hláška asi by tuto akci automaticky neudělali.

  10. @admin
    Práve preto sa mi zdá najvhodnejšie presmerovať ich na kategóriu. Majú tam dostatočný počet podobných produktov. A je šanca že im niečo hneď padne do očí.

  11. Osobně při hledání produktu nesnáším, když se dostanu z nějakého odkazu na stránku 404, “Tento produkt již není v nabídce” a podobně. Za sebe určitě v tomto případě 301 na nadřazenou kategorii. Podle mě je to i ideální s ohledem k relevanci příchozích odkazů.

  12. Já zase vím, co určitě nedělat- nechat si doménu expirovat, aby jí chytil nějaký spekulant a udělal na ní nějakou blbost nebo jí zaparkoval.

Comments are closed.