Páteční úvaha na témá obsah: Zbytečný plevel anebo odpověď na poptávku?

Včera při mém relaxačním kreslení, jsem přemýšlel, proč vlastně vznikají MFA, minisite, obsahové farmy a nově i HC blogy. Jistě můžeme to shrnout jednoduše. Chceme vydělat peníze. Takže vytváříme obsah, aby se na něj dala nelepit reklama, vložit zpětné odkazy, anebo přidat propagační článek všemožné kvality. Náš cíl je jediný – chceme z toho prostě ty peníze.

Poptávka

Když se nad tím ale zamyslíte, ve skutečnosti jde jen o odpověď na poptávku inzerentů. Oni to chtějí. Jsou ochotní za to všechno zaplatit. Vytvořit minisite, které bude vysoko na všemožná slovní spojení, je často kombinací zkušeností a dobrého zázemí. Na to prostě majitelé eshopů nemají. Místo toho si však mohou koupit reklamu. Google či Seznam jim v tom rádi pomohou. Velká část zisků Google jde přes AdWords. Bez něj by neexistoval. Pokud by zabanoval všechny uživatel AdSense, kteří často až okatě porušují pravidla zřejmě by mu pěkně klesli příjmy. Navíc co inzerenti? Co by se stalo s cenou reklamy? S tou, po které je největší poptávka? Možná by zkusili jinou formu, bez Google.

Mizerná kvalita zaplavující internet

Co si budeme povídat. Inzerenti chtějí reklamní prostor či odkazy ze stránek kam chodí lidé. Často jim je kvalita obsahu ukradená. Ostatně jinak by se neprodávala reklama na bulvárních stránkách či warezu. Tam je vlastně většina textu zbytečná. Vystačí si s kde, co a jak. Dobře bulvár má navíc ještě s kým a warez často dobrou komunitu.

Minisite, obsahové farmy či MFA jsou vlastně text udělaný na zakázku pro hledané fráze. Ty které jsou dostatečně drahé, aby se vyplatily tvůrcům. Inzerentům zase díky ním klesají náklady a pokud dostanou konvertovatelného zákazníka, asi se ani zlobit nebudou. Oni jsou vlastně nakonec spokojení všichni.

Já zapomněl, vlastně jsou tu ještě lidé, kterým tento nekvalitní obsah zaplavuje výsledky vyhledávání. No to vlastně všichni máme smůlu, protože dokud tyto stránky budou vydělávat peníze všem zúčastněným, tedy majitelům, vyhledávačům (AdWords, Sklik) i inzerentům, tak proč by s tím někdo něco vlastně dělal? Kdo dává zelenou pandám a fulltextovým týmům? Přece management, který dostává prémie podle toho jak se daří.

I když občas je nutné udělat nějakou tu pandu a shodit ranky těm zlobivějším. Ostatně ranky, přece na pozice webů nemají vliv a navíc Google z jejich prodeje nic nemá. Panda zase zlikvidovala obsahové farmy, které také Google nic negenerovaly.Víc bububu rovná se “péče” o uživatele vyhledávačů. SEO firmy si také rádi přihřejí polívčičku, takže to pořádně rozmáznou.

Budou světlé zítřky?

Možná i jo. Minisite a MFA  se zřejmě jen tak nezbavíme. Na druhou stranu je tu konkurenční boj mezi vyhledávači. Právě kvalita vyhledávání se zde posuzuje a vyhledávače nejsou sociální síť, kde by nás drželi přátelé či nějaká složitost na přechod jinam. Prostě si změníme domovskou stránku a je hotovo. Postupem času by tak mohl růst tlak ve prospěch kvalitnějších stránek. S rostoucím množstvím obsahu na internetu a kvalitnějším algoritmem by sériová výroba mohla být nákladnější.

Další možnost je nárůst poptávky ze strany inzerentů. Kdyby se inzerenti rozhodli platit za propagační článek z pořádného webů 10x tolik než za typické PageRank články s tím, že není problém prodat 4 články za měsíc, mohlo by se více vyplatit dělat kvalitnější weby, tedy zaplatit si kvalitnější autory. To samé platí i o reklamních plochách. Je tu MFA či minisite s click rate 20% a více. Pak blogy/portály s click rate menším jak 1% a sranda začíná někdy nad 30K návštěvami za měsíc. Na tu větší návštěvnost je těžší dosáhnout, takže je tu velká propast, která lidi, co chtějí jen vydělávat nezajímá. A diskuze o tom, že se weby dělají pro zábavu je zbytečná. Většina lidí svou tvůrčí činnost brzo zabalí. Dříve než se vůbec pořádně rozepíšou. Právě peníze jsou tou největší motivací, která by jim dala čas alespoň pořádně začít.

Závěr

Můžete si říkat kdo chce co chce, ale pokud nebude trh požadovat kvalitní obsah, za který bude dobře zaplaceno, tak tu bude stále více a více nekvalitnějšího, či ucházejícího obsahu s dobrým poměrem cena/výkon. Ostatně vzpomeňme třeba na systém PlaCla, jak jsme jej s nadšením přivítaly a teď je tam drtivá většina poptávek po článcích splňující kritéria maximálně PageRank článků. Na druhou stranu se povedl alespoň systém AdExpert. Ten sice reklamu moc neprodává, ale alespoň se postaral o lehčí správu reklamních ploch. Na nějakého zachránce, který by pomohl všem mezi minisite a velký web, který je zajímavý pro mediální agenturu, se stále čeká…


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Páteční úvaha na témá obsah: Zbytečný plevel anebo odpověď na poptávku?”

  1. Ona se nabízí analogie s “hmotným” trhem. Protože je výhodnější vyrobit produkt, který se rozpadne ideálně den po záruce, je vyrobený někde v bambusákově za minimální cenu a je na něm 5000% marže. Firmy šidí a podvádí kde můžou, jak výrobce a materiály, tak zákazníky. Dělají jen nutné minimum, aby dostáli požadavkům zákona a dost často už ani to ne. Tady je to totéž – proč dělat kvalitní produkt, když může šmejd vydělat stejně při 1/100 práce? Ale takto pokřivený trh nebude mít zas tak dlouhého trvání…

  2. Velmi trefne a presne. Mfa tu byly jsou a budou a presne tak vsichni to jakonec delaji jen pro prachy. Spis je zajimave sledovat jak si s tim vyhledacace poradi.

  3. můj názor na otázku na úvod: obojí když je po plevelu poptávka :)

  4. Je to odpověď na poptávku, snažím se to dělat také tak. Zároveň ale nedělám MFA, abych až to jednou bude jinak, tak jsem neměl jenom plevel.

  5. Taky bych to viděl tak, nemít jenom plevel ale i hodnotnější weby. Na nich pochobitelně maximálně odkzy vyměňovat a t ještě opatrně…žádné prodávání backlinkářům:-)Slušně odvedený rostoucí web má možná menší výdělky, ale o to větší budoucnost než narychlo splácnuté MFA…

  6. No v zahraniční už takový trh existuje. Jsem zapojen do jedné sítě kde za jeden zveřejněný reklamní článek platí od 100 babek výš a za backlink v mém orankovaném článku $25/měsíc a víc. Takže jak tu stále správně píšeš kvalitní obsah je King!

Comments are closed.