Seznam a jeho tipy na MFA

Pokud sledujete blog fulltextového týmu seznam.cz asi vám neunikla plánovaná novinka. Možná už v brzké době nasadí seznam Související dotazy.

Související dotazy je jakási forma rozšířené nápovědy pokud něco hledáte. Jestliže tedy zadáte do vyhledávání půjčky, vyhledávač vám pomůže a nadhodí možná řešení – jakousi formu rozšířeného dotazu.

Pro zmíněný dotaz půjčky jsou následující Související dotazy.

  • pujcky bez registru a poplatku
  • ge money bank
  • cofidis
  • půjčka 20000
  • půjčky bez registru
  • půjčky online
  • nebankovní půjčky
  • cofidis půjčky

Prozatím si vše můžete vyzkoušet na stránce searchtest.seznam.cz (Související dotazy naleznete pod výsledkem vyhledávání).

A jaká je skladba nápovědy? Co jsem tak koukal tak půlka vychází z rozšířených dotazů a o druhé by se dalo spekulovat. Možná z odkazů v textu anchoru, anebo také z rozšířených dotazů ve spojitosti s jiným slovem. Třeba je to úplně jinak. Rozhodně to budou muset ještě odladit. Třeba na slovo recenze to vrací podivnosti.

Seznam nás v každém případě nechal nahlédnout trochu pod pokličku. Rozšířené varianty by tak klidně mohli posloužit pro optimalizaci stránek zaměřených na daný keyword, anebo i jako inspirace pro novou doménu.

Zdroje informací

  • Související dotazy na fulltext.sblog.cz Odkaz na stránku
  • fulltext.sblog.cz

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Seznam a jeho tipy na MFA”

  1. No myslím, že jestli se někdo zabývá byznysem na internetu, optimalizací a podobně, bude pro něj tato novinka určitě zajímavá – nabízí se zde možnosti pro nová doménová jména jak již bylo zmíněno výše.

    Podle mně je ale nejdůležitější to, jakým přínosem to bude pro běžné uživatele Seznamu. Jednak se mi to nezdá přespříliš praktické, a jestli to bude ještě umístěné až pod výsledky vyhledávání, pak nevím…

    Je sice pravda, že takhle bude mít uživatel možnost mrknout na první stránku výsledků vyhledávání, a když nic nenajde, pak může zkusit související dotazy.

    Přesto bych řekl, že efektivnější by bylo umístění nad výsledky vyhledávání. Uživatel by si tak mohl rovnou rozkliknout vhodnější dotaz.

    No uvidíme, každopádně si myslím, že Seznam na tom ještě určitě hodně zapracuje, co je lepší stejně ukážou až následné testy :)

  2. Nechcu spamovat, ale já to fakt nechápu, je to přece jen pořád stejný našeptavač, co funguje už dlouho, nebo jsem něco přehlédl?

    1. petr: funguje to jen na testovací verzi (viz. odkaz pod článkem). Zadej tam nějaké obecné slovo, třeba ty půjčky a koukni pod výsledek vyhledávání, najdeš tam 8 doporučených výsledků.

      Zatímco našeptávač doplňuje řetězec postupně, tak tohle rozšíření vytváří alternativní řetězce, které se vážou k danému slovnímu spojení.

  3. Podle mě skvělá pomůcka na prvotní klíčových slov. Kdyby tak šlo mrknout na všechny statistiky a souvislosti, to by teprve bylo zajímavostí :D

  4. Jak čtu komentáře, tak mám pocit, že si snad nikdo nevšimnul, že na Google už je to samé pod výsledky vyhledávání nějaký pátek. Výsledky se se Seznamem překrývají jen částečně.

  5. Každopádně to hodně ovlivní rozhodování na co se nakonec klikne. Vidím to jako hodně zavádějící a málo vypovídající o skutečném stavu.

Comments are closed.