dAukce a netAukce se mění

Největší služba na odchyt expirovaných domén dAukce dnes ráno přišla se změnou ceníku. Za odchyt domén si teď zaplatíte 150 CZK. Pokud bude více zájemců a doména půjde do aukce, nepředregistrovatelé si budou muset přihodit minimálně 700 CZK. dAukce se tak vrací k původnímu modelu dražby domén. Podle mě je důvod jednoduchý. Provozovatelé dAukce chtějí motivovat potenciální zájemce, aby procházeli rozsáhlé seznamy expirovaných domén. Bez zájmu alespoň dvou lidí se totiž doména nedostane do hlavní aukce, kde se přidají i ti lenivější.

Možná by se také dalo spekulovat o snaze navýšit zisky pro připravované změny pravidel expirovaných .cz domén (viz. článek .cz doménu čekají antispekulativní změny). Registrátoři totiž budou mít omezený počet dotazů (požadavků) k registraci domény, právě kvůli tomu, aby vůbec nové změny mohli fungovat. Toto omezení jde však “obejít” pomocí peněz. Po vyčerpání určitého počtu dotazů si za každý další registrátor zaplatí nějakých 10 haléřů. Stály dohled nad jednou doménou (1 požadavek za vteřinu) by tedy stál  8640 CZK. Na druhou stranu registrátoři mají povoleno pár miliónů dotazů za měsíc. V úvahu tak připadá vytvořit více registrátorů a chytat v rámci paušálu. Neznám však konkrétní čísla. Počet requestů bude zřejmě záviset na počtu spravovaných domén. V každém případě odchyt domén by se mohl prodražit.

Pro nás ostatní nezbývá než bombardovat českou whois desítkami dotazů skrz desítky proxy za minutu a ve správný okamžik poslat přes API registrátora žádost o registraci. Už aby tu byla ta IPv6, kterou NIC CZ tak podporuje. Hned bude dostatek proxy :)

Ok ale to jsem škodolibě odbočil. Změny zasáhnou i netAukci. Ta otevírá možnost klasické (anglické) aukce. Tedy že se bude na doménu přihazovat, dokud jí někdo nezíská. Podle toho co se píše na oficiálních stránkách půjde i kombinovat anglickou s holandskou aukcí. Jestli to spasí netAukci tak to těžko říct. I přes promo akci na vkládání aukcí zdarma, netAukce celkem slušně upadá. Stále se však kolem dAukce pohybuje hodně lidí, kteří neváhají za domény utrácet tisíce, takže by to možná mohlo jít (obě jsou propojené). Podle mě by ale netAukce potřebovala tu správnou formu propagace. Umím si představit promo články na serverech jako je lupa.cz anebo mesec.cz, které budou mít informační charakter. Vysvětlí lidem jak moc jsou domény důležité a že dnes už jediný způsob jak získat použitelné domény je koupit je. Také že se koupě domény nerovná ztrátě peněz, ale jde o investici. Prostě tu chybí rozsáhlá informační kampaně.

 

[poll id=”136″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “dAukce a netAukce se mění”

  1. Poslední dobou to jde s dAukcí celkem z kopce, nevím proč mi přijde, že tak před měsícem a víc byly mnohem zajímavější úlovky, než to, co se tam nakupuje teď. Nevím jestli je to jen nějaký letní pokles nebo prostě ekvivalent doby, ale nenašel jsem tam opravdu v poslední době nic zajímavýho.

  2. Já teda nevím, ale ani dneska nevidím na NetAukci nic nového. U nové aukce nikde nemám možnost zvolit klasickou aukci a už vůbec ne možnost kombinace s holandskou.

  3. Nemeli to michat meli dat nově stejnou aukci jakou maji na daukci. Prekombinovali to.
    Nebo aspon lepe vysvetlit, v nadpise na netaukci maji porad jen ze je tam holandska aukce.
    Nechapu proc ten newsleter vubec posilaji

Comments are closed.