.cz doménu čekají antispekulativní změny

Před chvíli jsem obdržel seznam změn, které čekají naši národní doménu, od informátora Z. Vypadá to, že se u NIC CZ naštvali a rozhodli se spekulaci s doménami značně ztížit. Nová pravidla začnou platit od 1.10.2011.

A jak budou změny vypadat?

Prodlužuje se samotná doba expirace z 45 dnů na 60. Prvních 30 dnů je doména expirovaná, ale normálně funguje jako předtím. Následujících 30 dnů je vyřazena z DNS, takže v podstatě nefunguje. Majitel domény, tak má zhruba celý měsíc, aby si zjednal nápravu. Doména je pak smazána 61ní den.

Další změna je proces mazání domény. Zatímco teď jsou domény pravidelně mazány po 14té hodině, podle nových pravidel to bude nějaká náhodně, předem nespecifikovaná doba, která se má měnit u každé domény zvlášť. Popravdě tohle se mi vůbec nelíbí, protože to otevírá možnost domluvit se s někým v CZ NIC a ve vhodnou chvíli doménu uvolnit/chytit. Tato změna v podstatě ruší stejné podmínky a šance pro všechny. Uvolňování domény se tak stává netransparentním procesem.

Zatímco prodloužení ochranné lhůty rozhodně vítám, protože snižuje šanci majitele na nevědomou ztrátu domény, tak druhá změna se mi vůbec nelíbí. Je to nešťastné řešení, které je cílené proti odchytu domén, což je vlastně regulérní služba. Vnáší do celého procesu netransparentnost. Nevím jestli to vůbec někde na světě podobně mají.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

19 Replies to “.cz doménu čekají antispekulativní změny”

  1. Podobne sa mi to nepaci. K tej expiracii, ved to je jedno ci je to 45 alebo 60, proste ak to majitel nechce, tak by si to vsimol do tych 45. Taktiez sa tymto predlzenim bude tazsie regovat domeny podla rankov, kedze sa moze stat, ze ranky pocas 30 dni strati.
    A k tym registraciam, no asi budu bezat scripty na registraciu 24 hodin denne. Cize zbytocne to bude zatazovat/znizi sa frequency?

  2. Tohle žádnou netransparentnost nezavede. Už teď se odchytávání domén myslím řeší tak, že jede robot a snaží se odeslat tolik požadavků kolik to jen jde, aby doménu odchytil právě on. Holt tak tyhle roboti nepojedou v určitou konkrétní minutu ale celý den. Zvede se tím zatížení NIC.cz, ale ti kdo řeší odchytávání domén si s tí jistě poradí.

  3. lucas03: nebudou kvuli tomu ze se v cznicu od 1.10 pocitaj requesty per domain count a nad limit se bude platit

  4. To už může rovnou NIC.cz začít pořádat aukce expirovaných domén ;-)

  5. Prodloužení ochranné lhůty je super. Myslím, že to je spíš podpora spekulantů. Vlastně o 15 dnů prodloužili spatnost. Taky já osobně mám ochrannou lhůtu rád, zvedá zájem lidí o domény. Ti trupci např.trpí slepotou na nápis doména na prodej na zaparkované doméně. Ale údaj o expiraci v nic je vyprovokuje k aktivitě. Dost mi chodí i poptávky na domény, které byly smazány z DNS.

  6. Pari: osobně si myslím, že by to bylo nejlepší, komu jinému by měli náležet peníze z domén :) a pak by rovnou mohli zprostředkovávat prodeje :D

  7. gransy na kolik me pak treba u vas vyjde objednani odchytu domeny, kdyz ten robot pojede celej den a bude se ji snazit regnout ?

  8. Teorie, že se půjde domluvit s někým v CZ.NICu na tom, kdy se doména uvolní se mi nezdá moc pravděpodobná. Pokud bude uvolňování probíhat doopravdy náhodně, tak to nemůže vědět ani sám programátor, kdy přesně se konkrétní doména uvolní.

  9. Pěkné no.. zprvu se mi zdála náhodný čas expirace dobrá věc, ale jen za předpokladu, že zaměstnanci nebudou moc ten čas vědět – vše bude řídit počítač a přístupy od zaměstnanců zaznamené.. dyk to vědět nepotřebují.

  10. Tak uvolňování kdykoliv je pěkná hloupost, souhlasím s tímto článkem. Co tam pracuje za lidi, už se asi nudí jako v politice…

  11. Jsem rozhodně pro náhodný čas uvolňování za předpokladu naprosté náhody, tedy čistě záležitost robota a ne lidského faktoru.

  12. Spekulování s doménami dokáže být opravdu nepříjemné. Mám zájem o jednu, na které je od jejího založení jen parking, a kde není možné zjistit žádný kontakt na majitele. Ani přes Who is.

  13. Martine, ten kdo nebude mít robota, který bude x tisíckrát bombardovat doménu dokud nepůjde zaregistrovat má prostě smůlu. Pro velké hráče se moc nemění, ale pro obyčejné domainery ano.

  14. Myslim ze to tak hrozny neni. Naopak ti co maji technicky dokonale zazemi meli ve fronte v 14:00 vic sanci pred nasincema. Tim ze cas bude nahodny , tak i nasinec bude mit sanci si neco chytit. Osobne mi to prijde spravedlivejsi.

  15. Jery a jak je to tedka? :D Pokud nemas dobreho robota, tak nemas zadnou sanci dobry kousek ihned rucne chytit. To je podle me spatny argument.

  16. Hmm, zajimave. To prodlouzeni ochranne lhuty vitam, jednou uz sem malem takhle o domenu prisel. Telefonni cislo vypnute, doma sem nebyl ( cz.nic poslal i dopis ) a “domenovy” e-mail si neprecetl. Stihl sem to na posledni chvili. Odted uz mam radeji vsechny domeny pro vsechny TLD konsolidovane u subregu, i kdyz nekde vychazi mene vyhodne. ( .info domenu za 2 USD jako napr. GoDaddy fakt nema ).

  17. Nechápu, proč CZ.NIC zavádí takováto komplikovaná opatření (placení za dotaz do registru), místo aby zavedl velmi jednoduché řešení – všechny uvolněné domény převedl do vlastní aukce, tím by vzal vítr z plachet všem uměle založeným registrátorům na odchyt domén a byl by konec s masivním zahlcovaním registru s opakovanými žádostmi o registrace uvolňovaných domén.

  18. Líbí se mi ten názor, že by nic.cz měl pořádat vlastní aukce expirovaných domén.
    Ovšem to už není daleko k tomu pořádat aukce všech domén…

  19. Odchytil jsem si docela slušné kousky i bez robota…

Comments are closed.