Panda Farmer 2.2

Na searchenginejournal.com nedávno vyšel článek o připravované změně “oblíbeného” google algoritmu, který si vysloužil název Panda Farmer. Panda prozatím řádí jen na anglicky psaných stránkách a dělá pořádnou neplechu. Sice stránky nevalného obsahu (low quality content) a obsahové farmy (content farm), dostali pořádně na zadek, ale odnesla to i spousta uživatelů.

Zrovna nedávno jsem četl tuším na google webmaster fóru jak někdo psal, že se z něj stal SEO psychoterapeut. Obrací se na něj nešťastní lidé, kteří mají problémy právě s google. Stránky vypadnuté ze SERP, přitom nic neprovedli. Bouhžel je to tak. Panda Farmer už sejmul nejednu stránku, aniž by majitel udělal nějakou úmyslnou chybu. Tady je nutné se google tak trochu zastat. Jak má vědět, že půlka stránky u nějakého výrobku je dodána výrobcem a není okopírovaná. Že to tak má spousta eshopů? No asi by jste měli věnovat více peněz na budování stálé klientely, anebo podporovat náš seznam.cz, protože až k nám dorazí google krom MFA a minisite s částečně, anebo úplně kopírovaným obsahem, půjde pryč všechno, co už je jinde.

Ok dost strašení. O Panda Farmerovi jsem toho napsal už dříve dost. Teď pár novinek.

  • Matt Cutt (zaměstnanec google, který pracuje v oddělené SEO problémů) všem vzkázal, že se žádné manuální výjimky nekonají a konat nebudou. Nemá cenu se obracet na google s prosbou o pomoc, protože vám Panda Farmer zaoral neprávem váš mnoho let pěstovaný  a kvalitní obsah.  Viz. jeho slova “We haven’t made any manual exceptions.”
  • Outrankovaní stránek – někdo vám okopíruje obsah v momentě kdy jej publikujete. Pokud má jeho stránka větší autoritu, je častěji aktualizována a googlebot jí navštíví ve stejný čas tak máte problém. Protože plagiát bude v SERP výše. Právě tohle je problém, který si google uvědomuje a hodlá jej řešit v budoucích verzích. Panda Farmer 2.2 to ale zřejmě ještě nebude.
  • Panda Farmer 2.2 bude tvrdší. I přes snahu eliminovat automaticky generované stránky a různé splácaniny se Panda Farmerovi moc nedaří. Pokud je obsah prý poupraven z více jak 50% a to i automaticky, může se prý Panda Farmerovi úplně vyhnout. S tím souvisí i další bod…
  • Použitelnost stránek. Stránky jsou použitelné, když je na nich nějaký alespoň použitelný obsah. Různě rozšířené věty, anebo generátory nových vět, které prokládají ty okopírované si poradí s Panda Farmerem více než dobře. Uživatel, který pak takovouto stránku navštíví, tak často neví co vlastně čte.

Je toho víc co se má dolaďovat, ale těžko rozhodovat, co jsou spekulace a co relevantní informace. Je fajn vědět, že google něco dělá. Spousta webmástrů volá po vypnutí Panda Farmera. Prý se radši se stránkami nevalného obsahu poperou na poli SEO, než se bát, že přijdou o půlku svého indexovaného webu.

Už se těšíte až k nám Panda Farmer dorazí? ;)

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Panda Farmer 2.2”

  1. No celkově, se trochu to vyhledávání na Googlu zhoršilo. Několikkrát jsem teď zahlídl stránky na sworp parkingu na první nebo začátku druhé strany.

  2. I kdyby panda dorazil i do české kotliny, proti tomu co nám předvádí strejda seznam to pořád bude jen čajíček :)

  3. Už aby tu Panda Farmer byl – myslím, že si s ním užijeme dostatek “legrace” :D

    Osobně se nebojím toho že by penalizoval moje stránky, protože základem je vlastní obsah, ale to přebírání informací autorativnějšími weby je celkem strašidelné.

Comments are closed.