SEO pro mobilní telefony bude jiné

O chytrých telefonech a jejich dopadu na internet se mluví už dlouhé roky, ale zatím se nic výrazného nezměnilo. Ze začátku to vypadalo, že budou potřebovat vlastní TLD (.mobi), na které najdou pro ně upravený obsah. Výrobci ale předběhli dobu a současné mobilní telefony nemají s většinou stránek nejmenší problém. Dokonce už dokáží využívat i technologii Flash. Není se tak čemu divit, že se mnoha provozovatelům nechce do nějaké větší optimalizace stránek. V podstatě se do ní pustili jen ti největší.

Tento rok má být rokem tabletů. Já jsem tady na 404m.com nějakou masivní nárůst nezaznamenal (116 iPad). Na druhou stranu celkové přístupy z mobilních zařízení za poslední 4 měsíce oproti stejnému období minulého roku narostli o 73% (cca 1K). Něco se tedy děje a stojí za to se alespoň teoreticky připravit.

Lokalizace

Google tlačí na lokalizaci. Když zadám například zámečník, objeví se vpravo výřez z google maps a na nich zobrazení nejbližšího zámečnictví. Dá se předpokládat, že u mobilních zařízení bude tato lokalizace daleko intenzivnější. Základem tak bude optimalizace stránek/stránky na určité lokality. Registrace do firmy.cz. Úprava informací na maps.google.cz. Nahrání fotek, přidání několika pozitivních recenzí, doplnění údajů a samozřejmě doladění externích informací, které na tuto stránku odkazují.

Našeptávač

Mobilní telefony a tablety nemají klasickou klávesnici. Lidé co je používají dost často zleniví. Hodně mích přátel, kteří přešli na mobil s dotykovým displejem místo aby napsali SMS, raději zavolají. Psát SMS se jim prostě nechce. Podobná lenivost se dá předpokládat i u zadávání vyhledávacího dotazu. Prostě budou daleko více na našeptávač. To se odrazí i při optimalizaci. Optimalizace pro vyhledávače se bude daleko více točit kolem frází v našeptávači.

Vyhledávače budou muset přijít s řešením homonym (slovo, které stejně zní, ale má více významů).  Když zadáte třeba kurz, zřejmě vám vyhledávač nabídne podobně jako wikipedie měnový kurz, kurzy vzdělávání, lidé se jménem Kurz.  Popřípadě u města Tábor, vám vyskočí počasí v Táboře, ubytování v Táboře, kulturní akce v Táboře, zobrazit Tábor na mapě atd. Dá se očekávat, že pro lepší optimalizaci stránky na internetu bude potřeba trochu více spolupráce s vyhledávači. Možná přibudou funkce do GWT, nové tagy, anebo nějaká karta na kterou bude odkazovat robots.txt, v níž budou všechny informace k stránce pro vyhledávače.

Personalizované vyhledávání

Už dnes spousta výsledků vychází z našeho osobního nastavení. Pokud používáte youtube, na titulní stránce máte různé mohlo by vás zajímat. U stránek spolupracující s facebook jsou zase tohle se líbí vašim přátelům. Je tak dost možné, že různé sociální sítě se stanou základem pro onpage optimalizaci. Stránku podle nich pak posoudí vyhledávače ze sociologického hlediska. Jestliže bude do daného baru chodit věková a zájmová skupina jakou je hledající, pak výsledek může vyhledávač popostrčit nahoru, anebo v opačném případě úplně vynechat.

Dá se očekávat i snaha o zpětnou vazbu. Stránky komerčního subjektu bude mít různé varianty follow, +1, like it, napište o nás recenzi na google dostanete slevu atd. Opět jsme u nutnosti optimalizace onpage faktorů.

Odlišné zobrazování výsledků

Na počítači má už dnes spousta lidí vysoké rozlišení. U mobilních telefonů to tak být nemůže. Dá se předpokládat, že budou šetřit i vyhledávače. Žádné obsáhle náhledy, ani úryvky z textu na stránce. Vše podstatné musí být řečeno jasně a výstižně.

Zajímavá je i úvaha na searchengineland.com, kde se spekuluje o váze jednotlivých elementů. Zatímco na počítači jsou preferovány u specifických keywordů třeba videa, nákresy, grafy, popřípadě dlouhé vysvětlující texty u mobilních zařízení to může být jinak. Naopak budou tyto typicky  desktopové verze posunuté níže. Na mobilním zařízení si přece moc lidí nebude chtít procházet velké obrázky či rozsáhlé texty. V konečném důsledku bude stejně záležet na dotazu a personalizovaném hledání. Je ale zajímavé o tom uvažovat.

Náročné stránky

Některé stránky jsou prostě výkonnostně náročnější. Může se jednat například o rozsáhlé prezentace propojené “fešným” flashem. Například jsou to stránky k novým filmovým hitům, hrám, anebo reklamní stránky. Popravdě některé stránky dají zabrat i počítačům z půlky minulého desetiletí. Ačkoliv jsou mobilní telefony hodně pokročilé, stále mohou mít na stránkách, kde se musí stáhnout několik mega problém. Nemusí se ale jednat čistě o flash. Například na mé N95 (vím není už nejnovější) mi občas vytuhne stránka webtrhu a to tam moc grafiky není. Spousta textu, javascriptu, css atd. může být prostě do budoucna problém. Součástí onpage SEO optimalizace tak zřejmě bude i minimalizovat přenášená data.

Odběr informací

Na rozdíl od uživatelů klasických počítačů nemusí být vždy procházení internetu na mobilních telefonech pohodlné. Čas na internetu tak bude zřejmě kratší. Vzroste tak zájem o informační kanály. Například RSS, které upozorní mobilního internetového surfaře na nové články. Možná přibude i nějaká služba, která bude zasílat informace o nových článcích přes SMS v určité kategorii. Nové návštěvy budou stále častěji chodit přes sociální sítě.

Závěr

Možná bude třeba připravit se na novou éru SEO optimalizace se pro mobilní zařízení a možná také ne. Třeba opět budou výrobci chytřejší a předběhnou dobu podobně jako u .mobi.

Další co zasáhne do celého procesu je operační systém. Zatímco počítač si kupujete a sami se rozhodujete, kde budete hledat, u mobilního zařízení máte často propojený operační systém s online aplikacemi. Vzhledem k tomu, kolik je peněz v reklamě z vyhledávačů, do budoucna se dá očekávat, že si budou chtít výrobci mobilních zařízení podchytit vyhledávání ve svůj prospěch.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

12 Replies to “SEO pro mobilní telefony bude jiné”

  1. Když byl wap, vytvářely se mobilní stránky… i teď existují m.lupa.cz m.seznam.cz neco.cz/mobil apod..
    Imho zbytečné, základem je mít hlavní obsah dostupný bez mnoha javascriptu a zbytečného flashe.
    Mobil se přizpůsobil (HTC Desire) si široké texty zalomí na šířku displeje a přečtu si všem.. netřeba mobilní verze.

  2. Já si jen rýpnu, že “lokalizace” (l10n) se říká upravení např. formátování měny, času, teploty podle zvyklostí jiného jazyka. Internacionalizace (i18n) je překlad obshau do jiného jazyka. A to o čem píšeš se jmenuje “geolokace” :)

  3. Přizpůsobovat obsah nebo nedej bože vytváření verze stránky pro mobil je dnes již pomalu zbytečnost.
    Nevim jaké máš zkušenosti s chytrými telefony v top 5 (Iphone 4, Samsung Galaxy S, HTC Desire HD, Nexus S, Nokia N8/E7) ,ale tyhle telefony bezproblémově zvládají prohlížení normálních stránek.
    Sám mám SGS a osobně jsem radši ,když se mi zobrazí normální verze stránek než nějaká ošizená verze. A doba pokračuje za dva roky telefony budou mít čtyřjádrový procesor. Ty dnešní telefony jsou srovnatelné s netbooky.
    Další nějaké plácání, že majitelé dotykových telefonů méně píší sms, jelikož se jim píše blbě, tak to je další pěknej žvást :), je to o hodně lepší a rychlejší. Možná u těch dotykovejch telefonů do 6 tisíc, které jsou nepoužitelné to asi pravda je, když vidím majitelé nokijských sraček se stylusem strefovat do čtverečku 2x2mm je tak mi je jich líto.
    Mobil používám třeba v posteli na prohlížení webů, když už jsem unavenej sedět u pc, a je to ještě lepší než na pc :). takže není divu, že počet návštěv roste a bude to dlouhodobější trend :).

  4. Mobilní verze smysl má i pro iPhone a podobná zařízení (jen se to musí uchopit za správný konec):
    1. Na dotykových zařízeních nelze používat třeba hover efekt (typicky menu)
    2. Weby, kde je příliš mnoho obsahu se stávají nepřehledné.
    3. Starší lidé drobné písmo nepřečtou.
    4. Mobilní verze bývají často bez reklam, protože je používá zatím minimum lidí.
    5. Vždy by mělo zůstat na uživateli, zda zvolí mobilní nebo normální verzi a pamatovat si to na základě cookie (ideální stav).
    6. Většina mobilních verzí je stavěna právě ještě na stařičké mobily a nepočítá s možnostmi iPhone a podobných (lze vytvořit i verzi čistě pro určité zařízení).

    Shrnuto: Mobilní verze mají velký smysl i v dnešním světě a poptávka po optimalizaci bude stále častější

  5. Pokud je nekde problem, tak je ve webech samotnych … ano idnes.cz se da na mobilu cist, ale hnus zareklamovanej, zafleshovanej, … m.idnes.cz je 1000x lepsi.

  6. Podľa môjho názoru sú teraz smartfóny tam, kde pred cca 10 rokmi počítače.
    Menšie rozlíšenie, horšia podpora technologii, atď. Tento trh sa iba vyvíja a formuje.

    A čo sa týka písania, to je podľa mňa pohodlné na displejoch od 3,5″. Pár som ich už vyskúšal.

    Mobilná, alebo smartphone verzia erbu je podľa mňa dobré riešenie. Jednak kvôli preneseným dátam, ale aj kvôli rozlíšeniu a tej “technickej nedokonalosti”, ktorú som spomínal vyššie.

  7. Při posuzování toho, jak se nemobilní verze webů dnes zobrazují na mobilech, je třeba myslet na to, že netechnická populace často myslí a chová se úplně jinak a používá jiné telefony (takové HTC nebo Blackberry mezi běžnými lidmi v ČR téměř neuvidíte). Zkuste se někdy rozhlédnout třeba na ulici, co lidé drží v rukou.
    Druhým problémem je rychlost připojení – málokdo bude mít radost, když se mu bude načítat kvůli jedné stránky megabajt dat.
    Na základě toho všeho si myslím, že speciální mobilní verze smysl rozhodně má.

  8. Já mám taky rád mobilní weby – je to rychlé, přehledné, bez zbytečných obrázků a reklam. Stránka se tak načte skutečně ihned, nemusím nikam zoomovat atd. – stačí jen scrollovat.
    Jestli je to verze skutečně pro PDA nebo běžné mobily je mi jedno, jen mě štve, když jsou moc malé odkazy a já se trefuju jinam :-) na to se pak hodí zoom :-)

  9. Teto diskuze se ucastnim pomoci Palm Pre a zadny problem se zobrazenim tedy nemam. Na druhou stranu u mnohych webovek mobilni optimalizace bude mit smysl vzdy a to jednoduse kvuli omezenym fyzickym rozmerum displeju u mobilnich zarizeni.

  10. Mobilní verze stránek vlastně skoro nepotřebuju, používám ve svém HTC Operu, která data upravuje pro mobil on-the-fly, takže dostanu do svého mobilu plnohodnotný web, ovšem s upravenými graf. soubory na nižší kvalitu.

  11. Tak treba idnes ctu i na desktopu temer vyhradne pres jejich mobilni verzi. Velice rychle tam mohu proletnout titulky prakticky vsech novych clanku. Na normalni verzi bych to asi vubec nezvladnul. Pouze pokud chci nekde konkretne obrazky v lepsi kvalite, kliknu na odkaz k normalni verzi.

  12. Velmi dobry clanok, vsetko je v nom podchytene uplne presne. Ja to mam presne tak isto: radsej zavolam, ako vytukavat sms na dotykovom displayi. Jedine s perom.

Comments are closed.