SeznamBot/3.0

Kdo pravidelně prochází logy návštěvnosti, určitě už zaznamenal příchod nového crawlovacího robota seznam.cz SeznamBot/3.0-beta. Nejedná se jen o nějakého vylepšeného crawlera, který toho projde 2x tolik za 3x méně času. Podle vývojářů z fulltextu má také přinést “změny v logice generování hledací databáze”.

Co na nás tedy seznam chystá za změnu těžko z výroku posoudit. Moje osobní spekulace je následující: Seznam se rozhodl zařadit do algoritmu něco, co dříve ignoroval a tak je nutné vše znovu procrawlovat a naplnit databázi tím, co tam zatím nemají. Může se jednat prakticky o cokoliv. Od nějakého zpracovávání netextových součástí stránek, přes javascript až po posuzovaní jednotlivých částí textů v závislosti na jejich viditelnost pomocí atributů CSS. Prostě něco co se dříve nemuselo brát v úvahu a pomůže to relevanci.

V každém případě si můžete vyzkoušet testovací provoz zde a okomentovat jej na blogu vývojářů.

V článku bylo také zmíněno, že nový robot nacrawloval 400 milionů stránek, což je ekvivalentem současné databáze seznam.cz.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “SeznamBot/3.0”

  1. Nechci nějak podrývat tvoje spekulace, ale na seznamblogu píšou, že nový bot tu není kvůli nějakým změnám, ale jen proto aby procrawloval správně všechny stránky..

    1. Vůdce: Vycházel jsem z “Předmětem testování není pořadí stránek. Nejedná se o finální verzi hledání. Pořadí stránek vzhledem ke konkrétním dotazům není konečné, váhy hledání se budou ještě výrazně měnit.” a z “Přepsání samotného mechanismu pro získávání stránek s sebou nese změny v logice generování hledací databáze. “. No uvidíme. Třeba se pletu :)

  2. Ja si myslim, ze zmenili celu logiku robota, ohybanie a posudzovanie slov. Ked som si este davnejsie mailoval z Yuhu, tak povedal, ze planuju aj Slovensko. Mozno sa pripravuju na to.
    Ako samostatne vyhladavanie sa asi nepresadia, no podla mna by mohli spravit dohodu s nasimi portalmi, ako su Zoznam.sk, Sme.sk, Pravda.sk, Noviny.sk a TVnoviny.sk, pripadne webnoviny.sk

    To + Seznam reklama by bolo na uvod celkom podarene. Zaroven by bol väcsi konkurencny boj aj v nasom prostredi.

  3. Za mě mají palec nahoru, většina webů šla o několik pozic nahoru :)

Comments are closed.