AdSense Zpravodaj – Leden 2011

Google AdSense je program, který umožňuje internetovým vydavatelům vydělávat zobrazováním relevantních reklam v mnoha typech obsahu online“Vítejte u prvního čísla našeho zpravodaje v roce 2011. Věříme, že vám letošní rok přinese prosperitu a pokračující úspěch v programu AdSense.” Přesně takto začíná newsletter, který zřejmě většina uživatelů google adsense dnes dostala do svých emailových schránek.

Tip měsíce: Nový rok, nové jednotky

“Nový rok bychom chtěli zahájit tím, že vám nabídneme jeden skutečně jednoduchý tip, pomocí kterého docílíte v průběhu roku významného nárůstu tržeb AdSense.

Na stránky, kde se v současné době nezobrazují žádné reklamy nebo pouze jedna až dvě reklamní jednotky, můžete přidat některou z našich nejvýkonnějších jednotek (336×280, 300×250, 728×90 nebo 160×600). Zvýšíte tak šanci na zpeněžení provozu na webových stránkách, a to zejména v těch částech webu, které zaznamenávají vysokou návštěvnost.”

Tato rada vychází podle mě ze zkušeností na zahraničních webech. Boxy 336×280 jsou prakticky na každém anglickém blogu, často mezi nadpisem článku a samotným textem. Je to také jedna z rad na optimalizaci příjmů z PPC na zahraničních webmásterských fórech, kterou vždy dostanete. Zřejmě se to osvědčilo.

Textová reklama formátu 728×90 funguje od minulého roku trochu jinak. Nezobrazují se na klasické čtverečky s jednotlivými inzeráty, ale jakási řádková inzerce. Snadno tak splyne s jinou inzercí popřípadě výpisem v katalogu. Viděl jsem jí na stránkách bez postranního panelu jako půlící čáru mezi textem. Z vlastní zkušenosti musím říct, že dobře zapadá  do designu a není moc rušivá. Problém je ovšem její rozměr. Musí na ní být místo.

160×600 je úzká podélná reklamní jednotka. Úspěch sem měl jen s grafickým formátem, ale zřejmě kvůli nízké konkurenci inzerentů (nevím kolik firem používá tento druh banneru)  se mi moc nevyplatila. Na druhou stranu koncem roku jsem se bavil s jedním inzeremem, který přímo vyhledával velké reklamní plochy pro jejich bannery. Výslovně chtěl opravdové “macky”, prý je problém je dnes sehnat. Perspektivní weby nejsou na velké reklamní plochy moc připravené a bojí se rušivého vlivu.

Tři zlatá pravidla pro úspěch s AdSense zní následovně:

  • Maximalizujte počet jednotek na stránce.
  • Maximalizujte počet stránek, na kterých jsou umístěny reklamní jednotky.
  • Maximalizujte počet webů, které obsahují reklamní jednotky.

Otestujte tato pravidla a sledujte účinnost testů pomocí vlastních kanálů. Vyplatí se to.

Postupem času na web opravdu naskládáte hodně reklamy, ale než se tak stanu musí tam být nejdříve pořádný obsah. Vypadá to celkem vtipně, když máte odstavec textu a všude kolem reklamu. Jak budou přibývat informace, různé RSS feedy, diskuze a aktuality web bude rozsáhlejší. Pak jen přidáváte reklamu, aby jste vyplňovali prázdný prostor v postranních sloupcích. Rozhodně se nesnažte cpát reklamu všude kam to jen jde.

Samozřejmě rada o sledování kanálů je důležitá. Pomáhá v optimalizaci webu, který se vyvíjí stejně jako jeho návštěvníci.

Nepůvodní obsah

“V programu AdSense nám majitelé stránek kladou otázky týkající se umístění reklam na automaticky generovaných stránkách a v jiném napodobeném obsahu. Naší hlavní prioritou je, aby internet nabízel uživatelům unikátní prostředí a aby inzerenti uzavírali partnerství s užitečnými a relevantními weby. Weby, které pomocí softwaru generují automatické informace nebo jiný nepůvodní obsah, vážně porušují naše zásady. Přečtěte si pokyny pro webmastery týkající se kvality. Pokud zjistíte, že některé weby v naší síti tyto pokyny porušují, nahlaste nám je.”

Automaticky generovaný obsah/informace je jasný termín. Některé prográmky dokáží vytvářet blogposty na prakticky jakékoliv téma a jejich rozpoznání nemusí být vždy jednoduché. Problém to je spíše anglických webů, čeština je zatím trochu oříšek.

Nepůvodní obsah je taková horká brambora. Můžou to být parsery RSS kanálů, linkovací weby, anebo i vyhledávače. Když nad tím uvažuji stačí si stáhnout databázi wikipedie a vytvořit vlastní. Stačí se řídit licencí.

Samozřejmě nemůže chybět odkaz na nahlášení :)

Nové funkce dostupné v novém rozhraní AdSense

“S radostí vám oznamujeme, že jsme na základě vašich názorů provedli v novém rozhraní AdSense několik změn, které zpříjemní správu účtů AdSense:

  • V přehledech výkonu jsme se vrátili k metrikám na úrovni stránky.
  • Aktualizovali jsme některé výrazy v přehledech.
  • Od nynějška lze vytvářet a upravovat kanály a zobrazit přehledy pro služby AdSense pro hry a AdSense pro video.

Další informace naleznete zde.”

Reklama pro hry a videa je pro mě novinkou. Ale opravdu to tam je, teď jsem koukal :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “AdSense Zpravodaj – Leden 2011”

  1. Pro mě je nejzajímavější to Adsense pro hry a pro video, už se těším, až se na tyto novinky podívám. Přijde mi to jako dost důležitá změna, tak jsem zvědav, co se bude dít.

  2. Rada dát AdSense mezi nadpis a text tady zazněla již podruhé, ale to pravděpodobně je proti zásadám google, protože pak by nadpis uvozoval reklamu a reklama by (klamně) vypadala jako součást článku. Ostatně zde je také reklama nad nadpisem.

  3. Koukal jsem na ty hry a musíte mít momentálně 500.000 spuštění her denně. A traffic musí být z 80 procent z UK a US. Pro developery zaměřené na Americký trh to je zajímavé, nicméně je to zatím spíš pro velké developery orientující se na EN trhy.

    1. seoman: proto jí stačí dát do rámečku, anebo jinak graficky odlišit

  4. Vidim, zes sis vzal doporuceni k srdci :). Dokud nebude Google vyplacet platby z ceske pobocky, tak nema cenu zrizovat pro pidi prijmy z reklamy a stavat se platcem DPH. Sklik mi vyhovuje vic.

  5. Tak ja z adsense nemam ziadne plochy na weboch ale aj tak par stoviek € zarobim :D cez Vlastne vyhladavanie. Skoda ze tam neponukli viac novych moznosti…

  6. No já kolikrát píšu články na hlavní web a pak je hážu podle tématu na “podweby” takže je tam pak více meně stejný obsah (opakující se články, ale mé) takže ČISTĚ TEORETICKY si tím můžu odpálit adsensi na těch podwebech když mě někdo práskne, že tam mám stejný obsah jako viděl jinde (na mém hlavním webu) a k tomu adsensi…? Absurdní…Jsem zvědavý jak bych to úspěšně vysvětloval do Irska.

  7. Ja sa trocha bojím toho duplicitného obsahu. Predsa len na mojom webe sú aj tlačové správy firiem, prípadne reklamné články, ktoré sú aj na iných weboch. Drago poraď, mám sa tohto obávať alebo nie?

    1. Kusi: nevím, zkusím o tom sehnat víc informací. Ale jak jsem psal český internet je příliš malý na to, aby si měl google z čeho vybírat.

Comments are closed.