Co dělat když není tak velký jak by jste si přáli

Poslední přepočet google page ranku byl pro hodně lidí slušným zklamáním. Alespoň tak by jsem odvodil vzrůstající počet dotazů  skrz všemožné komunikační kanály a neutuchající víru, že přepočet stále probíhá. Ze začátku jsem se snažil přijít na problémy a doporučit nějaké řešení pro příště. Velké většině dotazujících by stačila univerzální odpověď: “Můžete si za to sami!”

Odstavec 1. Nic se nezměnilo, stále stejná otázka jak to funguje

Ok. Mnoho lidí je vehementně přesvědčeno, že čím větší budou mít page rank na své lištičce tím blíže budou prvnímu místu na google. Běžné úvahy o tom, že kvalita textu ovlivňuje page rank tentokrát překonala myšlenka “Jak mi mohl page rank klesnou, když od posledního přepočtu se mi 5x znásobila návštěvnost z google na optimalizovaná slova?” No co dodat, asi to ten google nemá nějak srovnané, když webu vzrůstá autorita v SERP a přitom padá GPR.

Takže, každý kdo si myslí, že ten page rank, který se zobrazuje na liště, se vypočítává jinak, než z follow odkazů mínus penalizace, si přečte:

Odstavec 2. Český internet je kontaminovaný

Trochu silně řečeno, ale je to tak. Nikdo neví jak vlastně penalizace ohledně GPR funguje. Klasický postup je následovný.

  1. Doména je za prodej odkazů potrestána vynulováním google page ranku. Teď nemá co nabídnout. Tento stav je trvalý, dokud webmáster na penalizaci nezareaguje.
  2. Po 6ti měsících se přes GWT dá napsat google žádost o posouzení. Já jsem v žádosti zdůrazňoval, že mám hodně kvalitních odkazů a na stránce nejsou žádné prodávané odkazy. V dalším minipřepočtu se mi vrátila část page ranku snížená o 2.
  3. Vzhledem k politice hlídání odkazů, cokoliv co šlo mimo (krom wikipedie, google, seznam a pár dalších) jsem mohl přistoupit k testu. Nahodil jsem odkazy na novou doménu bez jakékoliv minulosti. Žádný rank se nepřepsal ani po 2hém přepočtu.
  4. Výsledkem testu jsem usoudil, že doméně, která má stále penalizaci (-2), nepřenáší žádné ranky na další domény.

Pokud máte projekty, které si prošly aférami s directo, mlink a dalšími systémy na prodej odkazy, je zde velká šance, že hodně dlouhou dobu nepodpoří vaše ostatní projekty jinak než srankem a návštěvností.

To by bylo i vysvětlení, proč projekty na které jste linkbuildingovali jak šílení se moc nepohnuly a projekty, které už jsou zasedané prachem, tedy  pobrali jen pár přerozených odkazů, poskočily na 3 – 4. Ostatně ten kdo veřejně prodává/vyměňuje odkazy pro ranky je ideálním cílem pro penalizaci, co mu ze všech externích odkazů udělá nofollow. Kupec zjistí, že jsou neefektivní a zkusí někoho jiného, po čase jej google možná donutí zkusit kupovat místo odkazů reklamu. U nás takto může být kontaminováno velké množství webů. Stále se preferuje srank nad GPR. Třeba je ta kontaminace i infekční. Nikdo neví.

Odstavec 3.  Jak se vyhnout kontaminaci?

V podstatě je to jednoduché. Žádné používání systémů na výměnu odkazů, žádný nákup odkazů, protože jsou zřejmě nulové hodnoty a zvažovat i výměnu odkazů mezi weby. Místo toho je lepší uspořádat jednou za měsíc s tématickými weby jakési výměnné články. Prostě napíšete recenze na články, které vás na za poslední měsíc u toho druhého zaujali. Pokud odkazy nebudou sitewide vsadil by jsem si, že jen tak penalizaci nedostanete. I velká média často odkazují v reportážích na kontaminované stránky a vypadá to že se postihu úspěšně vyhýbají. Všeobecně doporučuji nahrazovat sitewide odkazy za přesně cílené na stránky. Hodně systémů slibuje, že jejich systém je naprosto dokonalý a nikdo je nemá šanci odhalit. No můžete jim kvůli pár korunám věřit, anebo pořádně naboostovat web a prodávat za pořádné peníze nofollow reklamu, která sice nepřenáší ranky, ale návštěvnost. Vlastně vám zůstane pěkný page rank, vysoký srank a slušný alexa rank. Ale to už na reklamu nebude mít vliv.

Odstavec 4. A co dál?

Ono není co řešit. Pokud vás to opravdu štve tak si zajděte dnes na pivo, ti mladší 18ti let budou muset zkusit jinou formu relaxace a ti mladší patnácti no nevím. Tam mě toho moc nenapadá na pátek. Zítra se zkuste pustit do nějakého projektu, který nebude potřebovat k životu page rank ani jiné ranky. Třeba se něco rozjede…

Teď mě napadlo, že už hodně dávno, po jednom přepočtu jsem se naštval a naprogramoval si skript na kradení google page rank z velkých projektů. Zkuste si ho, snad vám alespoň zlepší náladu zloděj page ranku.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Co dělat když není tak velký jak by jste si přáli”

  1. Ono to tak vypada, ze dnes pujdou na pivo vsichni, i ti mladsi 15 let :). Co jsem koukal, tak si polepsilo hodne lidi.

  2. Na mých vlastních webech mě hodnota různých ranků až tak hrozně moc nezajímá. Bohužel se starám i o cizí weby. Tam je situace trochu odlišná, většina majitelů stránek stále ranky považuje za velmi důležité.

  3. Zloděj page ranku ti nefunguje!!! :-)

    Jinak pěkný článek.

  4. Jak jsem si četl nadpis v RSS čtečce, říkal jsem si kde se mi tu vzala reklama na viagru :)

  5. Jakub H.: Ono to ani fungovat asi nemá ;). Tuším, že rok zpátky jsem to ze srandy otestoval a vylezla z toho nějaká ta kravinka :).

  6. GPR není důležitý. Důležitá je návštěvnost a zaměření webu.

Comments are closed.