Proč lidi nabízí “jen” registraci do katalogů?

Registraci do katalogů nabízel na starém webtrhu skoro každý. Někteří dokonce v profesionálním či luxusním podání. Tak nebo onak to byla celkem užitečná služba, která hlavně úspěšným tvůrcům menších projektů šetřila čas. Ostatně proč ztrácet dvě hodiny svého času, když se to dá za pár stovek koupit.

Profesionální registrátoři měli už své metody a finty jak “protlačit” do katalogů i to co tam patřit nemělo. Ostatně nešlo ani tak o návštěvnost jako o zpětné odkazy. Spousta lidí včetně mě považuje registraci do katalogů za ztrátu času a vyhozené peníze. Ovšem když cena spadla pod 100 CZK za všechny použitelné katalogy, tak se prostě nedalo odolat. Jednoduše levní studenti se stali takovým standardem.

Levným registrátorům možná odzvonilo na webtrhu, ale stále jsou potřeba jen už k trochu něčemu jinému…

Co je vlastně levný registrátor? Většinou jsou pod tímto pojmem označování studenti, kterým nevadí pár hodin denně věnovat vyplňování formulářů. Po čase si vytvoří systém a začnou používat programy, jež jim jejich práci ulehčí. Zvednou svoje pracovní tempo a za hodinu se dostanou i na stovku CZK. Denně si tak stačí odklikat dvě tři hodinky a vydá to za slušnou brigádu. Jestli si myslíte, že zas tolik práce nemají tak se mýlíte. Někteří měli dokonce pořadníky :)

Ale zpět k tématu. Snad každý kdo dělá minisite má svého registrátora. Na facebooku jsem dokonce jednou viděl dohazování kontaktů na spolehlivé registrátory. S novým webtrhem už nebude moc příležitostí jak si najít takovouto jednoduchou práci a také počítám, že klesne poptávka, protože dělání minisite, MFA, či blogů na PR články už nebude tak na výsluní. Nikdo se nebude veřejně chlubit, ani veřejně zapírat. Tohle téma postupně zanikne v prázdnotě. Takže více registrátorů nebude potřeba, anebo že by pro ně byla práce i v budoucnu?

Kdyby existoval studijní obor linkbuilding, zahrnující i přivádění návštěvnosti, tak registrace do katalogu by se učila někde ve školce. Ovšem v prvním stupni by byl i předmět sociální linkbuilding. Nešlo by jen o semestr Spamujeme odkazy na facebooku, ale také o různé linkovací služby jako linkuj.cz, vybrali.sme.sk apod. Správný linkbuilder by si nejen článek přečetl, ale i sbulvarizoval popisek a se svolením zadavatele i titulek. Tady nejde jen o nofollow odkazy, ale i o návštěvnost a popravdě se jí na linkuj.cz nachází překvapivě hodně.  Jen ten článek na chvilku dostat na titulku. S pár účty a proxy by to neměl být problém, jen se to musí udělat správně, než na to admini přijdou.

Že by nový rozměr pro registrátory do katalogu? Po pár týdnech usilovného tréninku a testování není problém hodit nějakou tu garanci třeba 2 – 3 tisíce návštěv jen z linkuj.cz. To už za nějakou tu stovku možná i stojí. Zvláště pokud prodáváte nějaký sezónní hit, anebo službu pro masy. Opět to bude kombinace dobře zvoleného systému, programů ale navíc i vlastních zkušeností. Chce to prostě hledat a hledat nové možnosti. Poptávka po trafiku a linkbuildingu s příchutí temné strany tu vždy byla a bude. Proč nezaplatit někomu dejme tomu tisícovku měsíčně za to, že nasubmituje každý nový článek z vašeho blogu do všech takových linkovacích služeb? Myslím, že zadavatelé PR článků rozhodně nebudou proti. Říkáte si, že by jste dali možná i víc za zvednutí návštěvnosti o pár desítek procent?

Tímto článkem jsem chtěl trochu nastínit jak postoupit s linkbuildingem na novou úroveň. Mnoho z těch, kteří začínali jako registrátoři do katalogů se právě takto posunulo dál. A cesta vzhůru pokračuje. Nesmíte se jen zatavit…


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “Proč lidi nabízí “jen” registraci do katalogů?”

  1. Jako si něktří lidé myslí, že seznam je internet, tak jiní věří tomu, že registrace do katalogů je seo. Proto jen registrace – nic jiného ještě neviděli.

    Jinak já proti registracím nic nemám. Mám svůj plně automatický registrační systém a registrace do 70 – 90 (pečlivě vybraných) katalogů + jeden průměrný odkaz z normálního webu nahodí SR 50-60 a GPR 2-3 (většinou 3). Takže se to vyplatí, není to zbytečné a prodejem odkazů se to vrátí nejpozději za týden.

  2. Proč to považuješ za ztrátu času? Odkazy z katalogů se nepočítají?

  3. mam pro sebe tool, ktery propaguje url na podobnych sluzbach, akorat si nejsem jist komercnim uspechem,

    kolik by jste si cenili submit vsech novych stranek na domene rocne?

  4. máš tam malinkatý překlep – zatavit vs. zastavit – jinak pěkný článek

  5. Zajímavá myšlenka.přemýšlel jsem jestli si nemám někoho zaplatit, aby pravidelně linkoval články, ale na wt to nikdo nenabízel, tak jsem se po tom ani nepídil.

  6. Zaujímavé. Hmm, ak píšeš o cene 100 CZK za hodinu práce, tak asi to mám ako (primárne) programátor lepšie – poberať 10€/h s tým, že nevystavím faktúru je asi 300 CZK (a to som pod bežnou cenou!). Každopádne, každý biznis má svoje začiatky iné, tak ako konce (zase nejaký linkbuilder sa môže vypracovať na oveľa väčší zisk, ako programátor). Inak ale pekne si zvýraznil, že linkbuilding nie je iba o spätných odkazoch ;).

  7. Výborný článek. Jsem jen poučený laik, ale tohle jsem docela pochopil a takového člověka bych rád našel. Nevíte někdo o někom?

  8. Zajímavý názor, každopádně také bych podobného člověka potřeboval, ale kde ho nyní najít za solidní cenu, nějaký nápad drago ?

    1. Petr Malec: ti co to dělaj už jsou pěkně drahý. Leda si vycvičit novou generaci, pomocí lákavé poptávky :)

  9. Ono se dlouhodobě za nízkou cenu nevyplatí dělat registrátora. Právě WebTrh začal jít cestou nižší ceny, protože tam byla velká konkurence. Pro mě (jako registrátora) bylo tedy nutné jít hledat zákazníky jinam. A našel jsem jich mnoho takových, kteří jsou ochotni platit mnohonásobně více, než tvůrci MFA, minisites apod z WebTrhu. Dneska už neregistruji jen sám, protože bych nestíhal. Práce je opravdu hodně. Mám pár vyzkoušených lidí, na které deleguji.

    Do budoucna ale vím, že registrace do všelijakých katalogů skončí. Proto se na tento čas připravuji. Jak píše Drago, je nutné se posouvat pořád dopředu a neusnout ;-)

  10. Linkuj a vybrali.sme jsou až překvapivě zajímavé zdroje návštěvnosti.

  11. Po 2 letech od napsání tohoto článku, a registrace do katalogů tu pořád jsou.

    Nepříjde mi že by se za tuto dobu něco změnilo kolem objednávání registrací do katalogů – lidé stále tomuto kroku důvěřují a také za něj platí.

    A to i přes to že už to nemá tak velký přínos díky spousta změnám ve vyhledávačích (různá zvířátka).

Comments are closed.